Foto: sweetlaab
Kardamóm je orientálna korenina s intenzívnou aromatickou, živicovou vôňou a príchuťou vďaka niekoľkým esenciálnym olejom. Primiešali sme ju do cesta tortičky, ktoré tak dostalo Zobraziť celý popisKardamóm je orientálna korenina s intenzívnou aromatickou, živicovou vôňou a príchuťou vďaka niekoľkým esenciálnym olejom. Primiešali sme ju do cesta tortičky, ktoré tak dostalo zelenkavú farbu s jemnou korenistou príchuťou. Do krému sme pridali ružovú vodu a tortičku sme ozdobili s malinami, ktoré ju aj oživili svojou farbou a sviežosťou.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
90 ml (napr. Borges) |
|
1/3 hrnček |
|
1 ks |
|
1,5 hrnčeka |
|
1 ČL |
|
180 ml |
|
2 ČL prášok (alebo podľa chuti) |
|
Plnka: | |
250 g |
|
250 g |
|
6 PL (alebo podľa chuti) |
|
5 PL |
|
|
|
Ozdoba: | |
100 g |
|
2 PL |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Zmiešajte olej s cukrom, vmiešajte žĺtka, pridajte mlieko, vmiešajte preosiate suché zložky
- 2
Vyšľahajte bielka a pomaly vmiešajte tuhú penu do cesta, vylejte do vopred vymastenej a pomúčenej formy (18 cm v priemere, 6,5 cm na výšku, alebo podobne), pečte v predhriatej rúre na 170 °C asi 45 minút, ak cesto pripeká, znížte teplotu a pečte dlhšie, pokiaľ špajdľa zapichnutá do stredu nezostane čistá
- 3
<b>Krém a zloženie torty:</b> Upečené cesto rozrežte vodorovne na 2 pláty, zrežte nepravidelnosti a zbytky pečiva pomrvte, zmiešajte s 3 kopcovitými lyžicami maskarpone a 4 - 5 PL jugurtu tak, aby ste dostali krémovú pevnú konzistenciu, ocukrite podľa chuti
- 4
Zvyšok zmiešajte na krém pevnej konzistencie, ochuťte ružovou vodou (podľa chuti), na prvý plát pečiva natrite lekvár a naň vrstvu krému so zbytkami pečiva
- 5
Prikryte druhým pečivom a naň natrite hrubú vrstvu krému s ružovou vodou, hlavne v centre, ktorý vyhladíte silikónovou roztierkou otáčaním stojana torty, potom postupne tlačte jemne krém k okrajom, dajte stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín
- 6
<b>Modelovanie ružičiek:</b> Zatiaľ vymodelujte 3 biele ruže : rozvaľkajte fondant do tenkej vrstvy a okrúhlou formičkou o priemere asi 3,5 cm (napríklad malý pohárik) vyrežte lupienky, prvý stočte do podoby puku, potom pridávajte lupienky, stáčajte okolo iných lupienkov, vrchné kraje lupienkov jemne vyhnite smerom do vonkajšej strany, na jednu ružu použite 4 - 6 lupienkov, pozrite sa ako na to na mojom blogu <a href="http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/03/cardamom-cake-with-rosewater-and.html" target="_blank">http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/03/cardamom-cake-with-rosewater-and.html</a>
- 7
Pred podávaním vyberte tortu z chladničky, zapichnite ruže do stredu krému, obložte obvod torty malinami a pomocou sitka poprášte cukrom
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem Izabella, kardamon sa požíva niekde tak, ako u nás perníkové korenie, a chuť je zaujímavá, chcela som vyskúšať prvý krát ako chutí a inšpirovala som sa receptom z Woman and Home
www.womanandhome.com/recipes/533901/cardamom-rose-and-rhubar...
Také říkám a píši kardomon. Tady se píše proč - že - kardamom:
www.rodicka.cz/kardamon-koreni-jak-ho-pouzivat/...
a pak kardamom.
Ďakujem za komentáre, kardamom, alebo karadom som kúpila v obchode so zdravou výživou, pomletý a stál okolo 2-3 Euro od firmy Sonnentor, preavačka mi poradila dať aj štipku do kávy pre zaujímavejšiu chuť. Ružovú vodu som tiež tam kúpila od firmy Ayumi, okolo 3 Euro, vonia intenzívne.
Rada by som vám dala link na iný typ tejto torty, od kulinárky Nigelly, ktorá píše aj knihy a videla som ju dnes v kníhkupectve Martinus. Zaujala ma hlavne ako interpretuje svoje kulinárske skúsenosti s touto tortou :-)
"....milujem poéziu jej zložiek, torta neohromí jej vôňou z Tisíc a jednej noci. Použitie ružovej vody môže byť trikom, málo je pre exotický sľub, a ak pridáme príliš veľa tak budeme ako v území perličkového kúpeľa ..."
www.dailymail.co.uk/home/you/article-3247791/Simply-Nigella...
Ďakujem za komentár, toto cesto je prepočítané pre malú tortičku, polovica z toho čo používame na normálnu veľkosť torty, kde používame 2x viac množstva pre korpus. Šľahá sa len bielok na konci a pridá sa jemne do cesta, ktoré by sa malo dať hneď do rúry piecť, aby cesto bolo viac nadýchané . V tomto recepte by som mala opraviť v bode 2 : "vyšľahajte bielok ...", ale ak niekto to bude robiť pre normálnu veľkosť torty, tak tomu bude dobre rozumieť ... pri normálnej veľkosti by aj množstvo surovín pre krém mali byť úmerne zvýšené