Kardamómová torta s ružovou vodou a malinami

sweetlaab - fotkasweetlaab, 19. marca 2016
Kardamómová torta s ružovou vodou a malinami
Foto: sweetlaab

Kardamóm je orientálna korenina s intenzívnou aromatickou, živicovou vôňou a príchuťou vďaka niekoľkým esenciálnym olejom. Primiešali sme ju do cesta tortičky, ktoré tak dostalo zelenkavú farbu s jemnou korenistou príchuťou. Do krému sme pridali ružovú vodu a tortičku sme ozdobili s malinami, ktoré ju aj oživili svojou farbou a sviežosťou.

10
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
90 ml (napr. Borges)
1/3 hrnček
1 ks
1,5 hrnčeka
1 ČL
180 ml
2 ČL prášok (alebo podľa chuti)
Plnka:
250 g
250 g
6 PL (alebo podľa chuti)
5 PL
Ozdoba:
100 g
2 PL
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešajte olej s cukrom, vmiešajte žĺtka, pridajte mlieko, vmiešajte preosiate suché zložky

  2. 2

    Vyšľahajte bielka a pomaly vmiešajte tuhú penu do cesta, vylejte do vopred vymastenej a pomúčenej formy (18 cm v priemere, 6,5 cm na výšku, alebo podobne), pečte v predhriatej rúre na 170 °C asi 45 minút, ak cesto pripeká, znížte teplotu a pečte dlhšie, pokiaľ špajdľa zapichnutá do stredu nezostane čistá

  3. 3

    <b>Krém a zloženie torty:</b> Upečené cesto rozrežte vodorovne na 2 pláty, zrežte nepravidelnosti a zbytky pečiva pomrvte, zmiešajte s 3 kopcovitými lyžicami maskarpone a 4 - 5 PL jugurtu tak, aby ste dostali krémovú pevnú konzistenciu, ocukrite podľa chuti

  4. 4

    Zvyšok zmiešajte na krém pevnej konzistencie, ochuťte ružovou vodou (podľa chuti), na prvý plát pečiva natrite lekvár a naň vrstvu krému so zbytkami pečiva

  5. 5

    Prikryte druhým pečivom a naň natrite hrubú vrstvu krému s ružovou vodou, hlavne v centre, ktorý vyhladíte silikónovou roztierkou otáčaním stojana torty, potom postupne tlačte jemne krém k okrajom, dajte stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín

  6. 6

    <b>Modelovanie ružičiek:</b> Zatiaľ vymodelujte 3 biele ruže : rozvaľkajte fondant do tenkej vrstvy a okrúhlou formičkou o priemere asi 3,5 cm (napríklad malý pohárik) vyrežte lupienky, prvý stočte do podoby puku, potom pridávajte lupienky, stáčajte okolo iných lupienkov, vrchné kraje lupienkov jemne vyhnite smerom do vonkajšej strany, na jednu ružu použite 4 - 6 lupienkov, pozrite sa ako na to na mojom blogu <a href="http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/03/cardamom-cake-with-rosewater-and.html" target="_blank">http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/03/cardamom-cake-with-rosewater-and.html</a>

  7. 7

    Pred podávaním vyberte tortu z chladničky, zapichnite ruže do stredu krému, obložte obvod torty malinami a pomocou sitka poprášte cukrom

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Torta vyzerá úžasne a kardamón do torty som ešte nedávala, musím vyskúšať.