Kuracia pečeň s jablkami a slovenskou ryžou
Pečeň z bársakého zvieraťa považujem za lahôdku v pravom slova zmysle, ktorú predčí, aspoň podľa...
Prsia z morky – univerzál – chlapom pečené
Nerád používam pomenovanie „morčacie“ prsia! Morčatá, tie milé hlodavce, „chlpatú“ odrodu, som totiž choval...
Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb
Kto má rád vôňu slovenských hôr, lúk a strání, tak ako my, určite si...
Tatarák, ako ho robím pre nás ja
Zelený štvrtok `64 – reštaurácia Grand, oproti železničnej stanici v Žiline – za stolom žižkovec, ...
Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky
… vznikla, lebo sa „našinec zaťau“! … a keď sa „našinec zatne“, tak to je...
Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry
„Kurátenká“ na tanieri, v bársakej podobe môžem i niekoľko razy „rad za radom“. Tak ako...
Omeleta – ako hodváb - s jadrovníkmi na šalotke
Reklamy všeobecne, ale TV extra zvlášť, ma dokážu poriadne „vytočiť“! Ale „výnimka potvrdzuje pravidlo“! Videl...
Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom
Už som signalizoval svoj pokus pečenia domáceho chlebíka s „čepetom“ (z maďarského slova „csöpet“ čo znamená „troška,...
Jablkové pité ako ho pečiem ja
Algoritmus vývoja technológií a „ladenia“ chutí tohoto koláčika, by Vám vedeli, v rokoch 1963÷1969, ...
Slivkové guľky pre čokoholikov
„Zhrešiť“ so sladkou dobrotou na jazyku je dovolené a vopred odpustené! Aj ja rešpektujem túto výhovorku...
Omáčka s krevetami k variantným cestovinám
Podľa názvu je možné predpokladať, že každý si užije s „pošteklením“ svojich chuťových kanálikov...
Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením
Ak som ešte niekoho z Vás nepresvedčil o chuťových ale aj ekonomických výhodách využitia „jadrincov_srdiečok“ paprík, ...
Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou
Môj dobrý otec, Tati, ako sme ho po celý jeho život volali, mal strašne...
Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou
Svoje meniny oslavujem, vo všetkej úcte a počestnosti, so svojim slávnym patrónom a ochrancom sv....
Bravčový rezeň s púchovskou čabajkou a liptovským oštiepkom v plnke
Som naozaj hrdý a pyšný na pôvodné slovenské výrobky. Nezanudnem sa pochváliť ich jedinečnosťou a...
Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka
Jedna z mojich najobľúbenejších a najviac propagovaných aj tu, ďaleko! Autor pôvodného rcp, Paľko Mikulík,...
Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou
Moja „najsamkrajšia a najsamlepšia“ milovaná ½ mi dala „ultimátum“: buď sa zmestím do „bikín“, alebo prestaneš...
Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami
Paprikáše, ale aj „perkelty“ a guľáše, predstavujú – teda aspoň u mňa – lahodnú gastronomickú...
Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf
Ďalšia zo spomienok na moje vnúčence „bľižňaki“ Lillynku a Samka, úžasných to „Čvorgľov“ z rodných Košíc....
Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami
Koniec augusta už „klope“ na dvere, ale celotýždenné teploty 32÷43 °C dávajú naďalej „zabrať“ telu aj...
Lahodná fazuľa s párkom
Ďalšia nostalgická spomienka na moje detstvo! Časy, keď nás nachovali nie iba vlastné mamičky, ale...
Biskupský perníček po mojom
27. 8. 1963 sa stala Bratislava, na 6 rokov, mojim novým domovom...
Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami
Nie som dva razy „rybový“ (ryby najradšej jem, keď som už najedený), ale z akéhosi...
Gratinované hrebenatky malé
Niečo ľahké pre zdravú výživu! Mal by som si „šplhnúť“ zvlášť a nežnejšej časti populácie, dúfam,...
Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke
Týmto mojim rcp na domáci chlebík vzdávam hold a úctu mojim učiteľom bez pedagogického vzdelania. Babičke...
Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu
Iowa a farmári, patria nerozlučne k sebe! Ich „country style“ kuchyňa má dobré meno. Farmár_Redneck,...
Kuracie medajlónky - letný variant
Týmto mojim rcp sa pripájam k @arasidka a k ďalším 22 komentujúcim, lebo „aňi mňe še...
Pappardelle s pytliackou klobásou – internacional
Na Liptove som jedával výborné bryndzové halušky varené s malými kockami zemiakov; na Detve zas furmanské...
Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho
Vysoká nad Uhom, obec na najvýchodnejšom východe Slovenska. Tam „sídli“ rodina Kerekešovcov a medzi nimi...
Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi
Ľahko stráviteľné jedlo pre slávnostnejšie príležitosti. Oslavovali sme narodeniny (týždeň pred a týždeň po) mojej krajšej...
Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage
Nedokážem určiť časovú hranicu, kedy som sa do kelu doslova zamiloval. Citovo, hlboko subjektívne,...
Marináda na bravčovú pečienku pre švagra Laca
Práca s mäsom všetkého druhu, od zabíjačky až po vlastnú tepelnú prípravu, sa u Blaškovcov...
Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou
Čím viac mám „striebra“ vo vlasoch, tým väčšiu mám chuť na jedlá s kombiníciou byliniek či...
Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu
Koľko jazykov ovládaš, toľko razy si človek! Tak vravievala moja najmilšia pani Učiteľka SJ Margita Klímová....
Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku
„Starý chlap, hotová opica“ – to platí aj o mne – bezo sporu! Akosi častejšie, ...
Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha
Dostal som sa do duševného stavu, keď mi už klasická príprava slovenskej ryže, ale aj...