Kelový prívarok, moja spomienková klasika
… moja „láska a vášeň“! „Afrodiziakum“ v duševnom „maznaní“ s nostalgickými spomienkami a vnášaní sa do rozmarov...
Jadrovníky so šalátom z čerstvých paradajok
Ak si jadrovníky z veľkých paprík dokážete pripraviť aj v týchto mrazivých dňoch, nielenže ulahodíte svojmu...
Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc
… a roky letia! Je tomu už 30 rokov, čo mi vzácna a milá pani Danka,...
Mešťanská mačanka zos šmetanku
Už dávno som si nepochutnal na tejto originálnej „vichodňarskej“ delikatese. Podobne, ako s guľášmi a...
Variant morského ostrieža po sviatkoch
Predpokladám, že „mančaftu“ môžem zaradiť aj zopár jedincov z našej „Varešky“. Aj ja patrím k...
Chlieb s vločkami piatich druhov
Patrí sa do Nového roku „vstúpiť“ s novým chlebom, povedal som si! a keď sa...
Mrvenica – vichodoňarska sciranka
Pravá „vichodňarska“ Vianočná kapustnica musí byť zahustená s „naozajstnu domašňu sciranku“, pravou východniarskou domácou mrvenicou...
Vianočná kapustnica so – sciranku
Už 5. Vianočnú štedrú večeru som pripravoval ako „varešiak“ ale až túto som zistil, že...
Praženica - vianočná - z čerstvých kuriatok
Uznávam a vysoko si považujem kvality rcp a ich tvorcov tu na našej „Vareške“, ale nedá...
Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru
Dostal som „zásielku“ ešte letnej bryndze „Zvolen_Slatina“, tak som urobil nátierku. Túto „svojsky“ moju som...
Medovníkové rezy, variant spred r. 1964
Podobných rcp je na našej stránke „zopár“, ale ja musím tento dvojnásobne NÁŠ pridať! Ad 1....
Kuracia pečeň s jablkami a slovenskou ryžou
Pečeň z bársakého zvieraťa považujem za lahôdku v pravom slova zmysle, ktorú predčí, aspoň podľa...
Prsia z morky – univerzál – chlapom pečené
Nerád používam pomenovanie „morčacie“ prsia! Morčatá, tie milé hlodavce, „chlpatú“ odrodu, som totiž choval...
Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb
Kto má rád vôňu slovenských hôr, lúk a strání, tak ako my, určite si...
Tatarák, ako ho robím pre nás ja
Zelený štvrtok `64 – reštaurácia Grand, oproti železničnej stanici v Žiline – za stolom žižkovec, ...
Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky
… vznikla, lebo sa „našinec zaťau“! … a keď sa „našinec zatne“, tak to je...
Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry
„Kurátenká“ na tanieri, v bársakej podobe môžem i niekoľko razy „rad za radom“. Tak ako...
Omeleta – ako hodváb - s jadrovníkmi na šalotke
Reklamy všeobecne, ale TV extra zvlášť, ma dokážu poriadne „vytočiť“! Ale „výnimka potvrdzuje pravidlo“! Videl...
Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom
Už som signalizoval svoj pokus pečenia domáceho chlebíka s „čepetom“ (z maďarského slova „csöpet“ čo znamená „troška,...
Jablkové pité ako ho pečiem ja
Algoritmus vývoja technológií a „ladenia“ chutí tohoto koláčika, by Vám vedeli, v rokoch 1963÷1969, ...
Slivkové guľky pre čokoholikov
„Zhrešiť“ so sladkou dobrotou na jazyku je dovolené a vopred odpustené! Aj ja rešpektujem túto výhovorku...
Omáčka s krevetami k variantným cestovinám
Podľa názvu je možné predpokladať, že každý si užije s „pošteklením“ svojich chuťových kanálikov...
Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením
Ak som ešte niekoho z Vás nepresvedčil o chuťových ale aj ekonomických výhodách využitia „jadrincov_srdiečok“ paprík, ...
Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou
Môj dobrý otec, Tati, ako sme ho po celý jeho život volali, mal strašne...
Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou
Svoje meniny oslavujem, vo všetkej úcte a počestnosti, so svojim slávnym patrónom a ochrancom sv....
Bravčový rezeň s púchovskou čabajkou a liptovským oštiepkom v plnke
Som naozaj hrdý a pyšný na pôvodné slovenské výrobky. Nezanudnem sa pochváliť ich jedinečnosťou a...
Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka
Jedna z mojich najobľúbenejších a najviac propagovaných aj tu, ďaleko! Autor pôvodného rcp, Paľko Mikulík,...
Gratinované paradajky s bazaličkou voňavou
Moja „najsamkrajšia a najsamlepšia“ milovaná ½ mi dala „ultimátum“: buď sa zmestím do „bikín“, alebo prestaneš...
Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami
Paprikáše, ale aj „perkelty“ a guľáše, predstavujú – teda aspoň u mňa – lahodnú gastronomickú...
Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf
Ďalšia zo spomienok na moje vnúčence „bľižňaki“ Lillynku a Samka, úžasných to „Čvorgľov“ z rodných Košíc....
Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami
Koniec augusta už „klope“ na dvere, ale celotýždenné teploty 32÷43 °C dávajú naďalej „zabrať“ telu aj...
Lahodná fazuľa s párkom
Ďalšia nostalgická spomienka na moje detstvo! Časy, keď nás nachovali nie iba vlastné mamičky, ale...
Biskupský perníček po mojom
27. 8. 1963 sa stala Bratislava, na 6 rokov, mojim novým domovom...
Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami
Nie som dva razy „rybový“ (ryby najradšej jem, keď som už najedený), ale z akéhosi...
Gratinované hrebenatky malé
Niečo ľahké pre zdravú výživu! Mal by som si „šplhnúť“ zvlášť a nežnejšej časti populácie, dúfam,...
Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke
Týmto mojim rcp na domáci chlebík vzdávam hold a úctu mojim učiteľom bez pedagogického vzdelania. Babičke...