Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou fotorecept
Foto: sracz
Som prekvapený sám zo seba, ako ľahko a hlavne rýchlo som si zvykol na zeleninové prílohy. Klasika, zemiaky, cestoviny, knedle, ryža, sa občas objaví Zobraziť celý popisSom prekvapený sám zo seba, ako ľahko a hlavne rýchlo som si zvykol na zeleninové prílohy. Klasika, zemiaky, cestoviny, knedle, ryža, sa občas objaví aj na našom stole, ale rozhodne pečená či dusená zelenina v rôznorodej kombinácii, je vítanou, chutnou, no hlavne zdravou zmenou v našom jedálničku. Dnes Vám, v úlohe prílohy k hovädzím mafinám so strúhaným údeným oštiepkom a syrom, predstavím ružičkový kel, špargľu, kápiu, cuketu a šampiňóny hnedé. Pochutnali sme si a sme, zdraví, štíhli a krásni!
porcie
príprava
na 180/220 °C
Suroviny
Pre mafiny: | |
450 - 500 g |
|
1/2 ks |
|
4 - 6 ks (cibuľa červená na drobno 2÷3 PL) |
|
1 ks |
|
6 - 7 PL |
|
6 - 7 PL |
|
3 - 4 PL |
|
3 - 4 PL |
|
2 PL (pikant) |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
Pečená príloha: | |
16 - 20 ks |
|
16 - 20 ks |
|
1 ks |
|
1 - 2 ks |
|
4 - 6 ks (biely) |
|
podľa chuti |
|
1,5 - 2 PL |
|
1,5 - 2 PL |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
!!! elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 °C (350 °F) !!! Do pracovnej misky som vložil asi pol kg mletého hovädieho mäsa, pridal k nemu 2 PL pálivého kečupu (môže byť nahradený salsou a doplnený chili omáčkou, alebo domácim pálivým lečom), po 7 PL vlažného mlieka a jemnej strúhanky (Pozn.: 6÷7 PL=⅓ cup/hrnčeka/), jedno celé čerstvé vajíčko, KL soli a „per očko“ mleté čierne korenie (~ 6÷7 „struhnutí peprovou bazukou“)
-
2
všetko „nadstavil“ 3÷4 PL strúhaného údeného oštiepka, 3÷4 PL strúhanej údenej syrovej rolády, s na drobno pokrájanou ½ papriky (pridal som aj pokrájaný jadrovník), zväzkom pokrájanej zelenej cibuľky aj s „pierkami“ a „jemno_nežne“ zmiešal,
-
3
do výslednej podoby
-
4
mafinovú „batériu“ som vymastil emulziou oleja a hladkej múky v rozprašovači a jednotlivé „hlavne nabil“ rovnomerne rozdelenými „nábojmi“ mäsovej zmesi; vložil na hodinu do vyhriatej rúry a nechal upiecť
-
5
s prílohou je práce ešte menej; dočistil a rozpolil som hlavičky ružičkového kelu, rozložil ich v pekáči
-
6
„naporcoval“ kápiu, cuketu, hnedé šampiňóny a špargľu
-
7
pridal ich do pekáča k ružičkovému kelu, prstami posolil, „peprovou bazukou oeMČeKoval“
-
8
hovädzie mafinky sa pekne upiekli, tak som ich nechal vychladnúť, aby sme sa od horúcich „neočemerili“; teplotu rúry som zvýšil na 220 °C (425 °F)
-
9
pokrájanú zeleninu v pekáči som „pokropil“ asi 2 PL slnečnicového oleja, rukami premiešal a vložil na 7´ do vyhriatej rúry
-
10
potom som ju kuchyňskou lopatkou poobracal, na povrch porozkladal „hobliny“ ~ 2 PL čerstvého masla a nechal ďalších 7´ dopiecť
-
11
na tanieri, vkusne rozložená a doplnená „oddýchnutými“ mafinami, tiež nevyzerá najhoršie!
-
12
moje vďačné fialky africké, sa utešene „predbiehajú“ v kvitnutí a tak Vám ich môžem občas predstaviť aj pri niektorom z mojich receptov
robievam aj z morčacieho vykosteného horného stehna a milujem k tomu pečenú zelerovú "slamu", lebo sa pečie véééľmi friško a fašíročky sú predsa len ešte teplé:)
neuveriteľné, aká podobná invencia v rozdielnych kútoch sveta!
tak zas raz nabudúce , čau!
V USA majú Liptovský Oštiepok? To má Slovensko dobrý export - neviem, čo sa sťažujeme. :) Či poslal niekto známy zo Slovenska?
kdesi si sa stratil..nepreháňaš to s tou zeleninkou..??
mäsové mufiny ma zaujali..
najbližšie spácham dačo podobné..aj ked to nebude mať všetky náležitosti tebou ponúkané..
pozdravujem..milý v diaľke pane..:-)