Španielske zajftáčiky s orzom fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. augusta 2014
Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept)
Foto: sracz

Podarilo sa nám zabezpečiť „prísun“ mladého zajačieho mäsa z domáceho chovu a tak môžem realizovať jeho prípravu s variantným efektom fantázie „gazdiniaka“ v domácom Zobraziť celý popisPodarilo sa nám zabezpečiť „prísun“ mladého zajačieho mäsa z domáceho chovu a tak môžem realizovať jeho prípravu s variantným efektom fantázie „gazdiniaka“ v domácom pracovnom pomere. Mladá priateľka @lucietta z mojich rodných Košíc si ešte 13. 2. t. r. želala rcp na španielske vtáčiky zo zajačiny a ja jej ho veľmi rád poskytnem. Tuho som rozmýšľal, čím „odštartovať“ po dlhšej neplánovanej „technickej prestávke“ a tak, so schválením @frézia68 a po „oprášení“ poznámok, idem na to „zajačím tempom.

4-6
porcie
25-30 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 ks (frak)
120-180 g
50-70 g
5 ks
5 ks
333 g
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
2 ks
1 200-1 500 ml
1-2 PL
500 g




Postup

  1. 1

    Potrebné množstvo vajíčok (1/4 na vtáčika) som dal uvariťč na tvrdo; údenú slaninu som pokrájal na 3÷5 mm plátky a opiekol ich (obojstranne) do červena (vo vtáčkoch nemáme radi uvarenú, resp. udusenú, slaninu); domácu klobásu a uhorky som pokrájal na „klátiky“ ~ 7 mm hrubé a 110 mm dlhé;

    Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    brušné blany (alias kryty, pleny, …, fraky) zo zajacov som po umytí a osušení priečne nadrezal na 3÷4 miestach (teraz už robím „múdreho“, lebo po prvý raz som to neurobil a „zajvtáčiky“ sa mi už pri predpečení vrátili do pôvodnej dĺžky, táto časť mäsa má totiž dobrú „pamäť“) a každú, vložiac do vrecúška z „umeleckej“ hmoty, to aby som „neogebril“ stôl a steny kuchyne, tĺčikom vyklepal;

    Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    opečené kúsky slaniny som uložil na pomocný tanier, výpek z veľkej panvice zoškrabal, pridal potrebné množstvo bravčovej masti (kto chce, nahradí ju olejom) a na horúcom tuku orestoval postrúhanú cibuľu;

    Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než sa postrúhaná (pokrájaná) cibuľa poriadne „napila“, pripravil som si „racionálnu linku“ (správny „strojár“ sa nezaprie) na „veľkovýrobu“ vtáčikov: porozkladal som nadrezané a obojstranne vyklepané plátky mäsa a každý (sleduj, prosím, z ľava do prava) jemne osolil, oMČKoval, potrel liptovskou plnotučnou horčicou, do prostriedku vložil opečený plátok slaniny, kúsok klobásy, uhorky a vajíčka na tvrdo;

    Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    následne som každý plátok „zloroval“ a zopol dvomi špáradlami (s cvernou sa mi nechcelo „džubac a tentočkovať“);

    Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    tak a môže sa začať voňavejšia časť práce; vtáčikov som dookola opiekol na restovanej cibuli,

    Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    povrch posypal mletou červenou paprikou,

    Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zalial dobrým litrom kuracieho vývaru (ale ani hovädzím, či ino_mäsovým nič nepokazíte a dokonca ani horúca voda Vám určite neublíži); priviedol do varu, zdroj tepla znížil na minimum a nechal vtáčikov póóómaličky dobré dve hodiny dusiť; občas som ich poobracal a podľa potreby podlieval vývarom;

    Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na záver prisypal asi pol kila mrazeného hrášku, podlial ~ 200 ml studeného vývaru, v ktorom som „rozhabarkoval“ dve PL kukuričného škrobu, premiešal, vzápätí opäť priviedol do varu, panvicu prikryl pokrievkou a už pri vypnutom zdroji energie, nechal milých vtáčikov odpočinúť pred ich poslednou (???) cestou;

    Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    tentoraz som ich servíroval, ozdobené plátkami čerstvej paradajky a halúzkou petržlenovej vňate, s talianskym orzom (obdoba slovenskej ryže, či tarhone) = BFPJ (Bars Fajne Prudko Jedlé)!!!

    Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    … desert: popísaná piškótová roláda s ľahkým krémom, ktorou som sa mohol pochváliť vďaka vysoko "gramotnému" rcp @dvorka a tak jej chcem a musím srdečne poďakovať za inšpiráciu!!!

    Španielske zajftáčiky s orzom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz...v ítam ťa po dlhšej odmlke a prejem ti veľa tvorivých gastronomických úspechov...a začal si to ozaj parádne, lebo vtáčikov z králičieho mäsa som veru nerobila a veľmi sa mi to páči...len by ma zaujímalo, z ktorej časti nyuszicinky si narezal také pekné plátky mäska..nádherne to vyzerá a veľmi chutne....si taký šikovný ako si bol, tak nech sa ti darí...aha...už som to našla, je to brušná blana...super nápad.-)
zolik
@sracz vitaj spät, chybal si tu. A mne osobne chybali Tvoje originalne podane recepty. Tiez uz netrpezlivo ocakavam zasielku plnotucnej horcice z SK. Ako vidim mas ju tiez vo vaznosti.
havino
@sracz Vitaj späť! to je čítaníčko na večer pre mňa, po nie v tejto dobe ľahkom dni, ved problém v realite na každej strane a už som ju tu dnes podvečer zavrela, zavrhla skoro, slávnu našu kedysi priateľskú varechu. No ale k tvojmu receptu, ale si ich porobil dobrých pár kúskov, neúrekom, aj som sa inšpirovala s opečením slaniny, mne tiež tá varená nešmakuje, z času na čas ju ani nedávam, podľa množstva mäsa v nej, alebo len klobásku. A to slovo ,,tentočkovanie" , to mi vyčarilo úsmev, moje slovo, ked nehovorím spisovne, ale po svojom a medzi svojimi.
frezia68
Vítaj :-) recept originálny,nezaprieš radosť z kulinárstva. Brušná blana tak krásne využitá je pre mňa veľkou neznámou a celý recept v Tvojom podaní je pre mňa BFPJ .Preto som myslela,že po dlhšej prestávke na Vareche tento španielsky vtáčik zo zajka bude zaujímavý recept a mňa si nesklamal. Nech sa Ti darí a už neodchádzaj na takú dlhú dobu :-))),máš ***** a ukladám do KK.
tiginko
Pekne navarené a ešte krajšie podané. A ten názov nemá chybu
jozka2
uz sa budem.len opakovat ak poviem vitaj,ale velmi si nam tu chybal,dufam,ze teraz budes dohanat zameskane v podobe novych recptov,tvoje zajafcinky vyzeraju velmi jedle.
iwer
...vynikajúci nápad, nikdy neviem, čo s tým zvláštnym kúskom:), len mám obavy, že z jednej brušnej blany by som taký kŕdeľ vtáčikov nevykúzlila:)...
sracz
Všetkým Vám úprimne, zo srdca, ďakujem za milé slová a hrejivé privítanie!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia