Foto: sracz
Podarilo sa nám zabezpečiť „prísun“ mladého zajačieho mäsa z domáceho chovu a tak môžem realizovať jeho prípravu s variantným efektom fantázie „gazdiniaka“ v domácom Zobraziť celý popisPodarilo sa nám zabezpečiť „prísun“ mladého zajačieho mäsa z domáceho chovu a tak môžem realizovať jeho prípravu s variantným efektom fantázie „gazdiniaka“ v domácom pracovnom pomere. Mladá priateľka @lucietta z mojich rodných Košíc si ešte 13. 2. t. r. želala rcp na španielske vtáčiky zo zajačiny a ja jej ho veľmi rád poskytnem. Tuho som rozmýšľal, čím „odštartovať“ po dlhšej neplánovanej „technickej prestávke“ a tak, so schválením @frézia68 a po „oprášení“ poznámok, idem na to „zajačím tempom.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
20 ks (frak) |
|
120-180 g |
|
50-70 g |
|
5 ks |
|
5 ks |
|
333 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
2 ks |
|
1 200-1 500 ml |
|
1-2 PL |
|
500 g |
|
Postup
-
1
Potrebné množstvo vajíčok (1/4 na vtáčika) som dal uvariťč na tvrdo; údenú slaninu som pokrájal na 3÷5 mm plátky a opiekol ich (obojstranne) do červena (vo vtáčkoch nemáme radi uvarenú, resp. udusenú, slaninu); domácu klobásu a uhorky som pokrájal na „klátiky“ ~ 7 mm hrubé a 110 mm dlhé;
-
2
brušné blany (alias kryty, pleny, …, fraky) zo zajacov som po umytí a osušení priečne nadrezal na 3÷4 miestach (teraz už robím „múdreho“, lebo po prvý raz som to neurobil a „zajvtáčiky“ sa mi už pri predpečení vrátili do pôvodnej dĺžky, táto časť mäsa má totiž dobrú „pamäť“) a každú, vložiac do vrecúška z „umeleckej“ hmoty, to aby som „neogebril“ stôl a steny kuchyne, tĺčikom vyklepal;
-
3
opečené kúsky slaniny som uložil na pomocný tanier, výpek z veľkej panvice zoškrabal, pridal potrebné množstvo bravčovej masti (kto chce, nahradí ju olejom) a na horúcom tuku orestoval postrúhanú cibuľu;
-
4
než sa postrúhaná (pokrájaná) cibuľa poriadne „napila“, pripravil som si „racionálnu linku“ (správny „strojár“ sa nezaprie) na „veľkovýrobu“ vtáčikov: porozkladal som nadrezané a obojstranne vyklepané plátky mäsa a každý (sleduj, prosím, z ľava do prava) jemne osolil, oMČKoval, potrel liptovskou plnotučnou horčicou, do prostriedku vložil opečený plátok slaniny, kúsok klobásy, uhorky a vajíčka na tvrdo;
-
5
následne som každý plátok „zloroval“ a zopol dvomi špáradlami (s cvernou sa mi nechcelo „džubac a tentočkovať“);
-
6
tak a môže sa začať voňavejšia časť práce; vtáčikov som dookola opiekol na restovanej cibuli,
-
7
povrch posypal mletou červenou paprikou,
-
8
zalial dobrým litrom kuracieho vývaru (ale ani hovädzím, či ino_mäsovým nič nepokazíte a dokonca ani horúca voda Vám určite neublíži); priviedol do varu, zdroj tepla znížil na minimum a nechal vtáčikov póóómaličky dobré dve hodiny dusiť; občas som ich poobracal a podľa potreby podlieval vývarom;
-
9
na záver prisypal asi pol kila mrazeného hrášku, podlial ~ 200 ml studeného vývaru, v ktorom som „rozhabarkoval“ dve PL kukuričného škrobu, premiešal, vzápätí opäť priviedol do varu, panvicu prikryl pokrievkou a už pri vypnutom zdroji energie, nechal milých vtáčikov odpočinúť pred ich poslednou (???) cestou;
-
10
tentoraz som ich servíroval, ozdobené plátkami čerstvej paradajky a halúzkou petržlenovej vňate, s talianskym orzom (obdoba slovenskej ryže, či tarhone) = BFPJ (Bars Fajne Prudko Jedlé)!!!
-
11
… desert: popísaná piškótová roláda s ľahkým krémom, ktorou som sa mohol pochváliť vďaka vysoko "gramotnému" rcp @dvorka a tak jej chcem a musím srdečne poďakovať za inšpiráciu!!!
Diskusia k receptu