Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen fotorecept
Foto: sracz
Týmto mojim pôvodným rcp sa hlásim aj k svojej originalite. Posledný raz som halušky s hubami, doma v mojich rodných Košiciach, pripravil v novembri Zobraziť celý popisTýmto mojim pôvodným rcp sa hlásim aj k svojej originalite. Posledný raz som halušky s hubami, doma v mojich rodných Košiciach, pripravil v novembri 2005 susedovi Dušanovi Tažikovi (vedúcemu výroby košického ŠD) a jeho vzácnej manželke Alenke. Na hubačke sme boli za Bukovcom. Ja som nazbieral za košík tzv. „pšutiek“ (suchohríby, pôvabnice dvojfarebné i fialové, podpinky, hlívy a inšó), ale Dušimu sa podarilo nájsť dva hríby „praváky“ a práve tie tvoria základ pre túto moju úžasnú pochúťku.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 200-1 500 g čerstvé |
|
podľa potreby g |
|
150-200 g prerastená |
|
1 ks červená väčšia |
|
podľa potreby g (alebo masť švarená) |
|
podľa chuti g |
|
1 ČL čerstvo mletý |
|
200-250 g čerstvé |
|
1 000-1 200 g veľké |
|
1 ks čerstvé |
|
500-600 g |
|
2 hrste čerstvá |
|
1 hrsť čerstvé lístky |
|
1 hrsť lístky |
|
podľa potreby g |
|
Postup
-
1
Tak, ako k prácam v kuchyni, v záhradke, okolo domáceho „pernatého i chlpatého“ zverstva, spoznávaniu a využívaniu liečivých rastlín i húb, ma s láskou viedla a trpezlivo priúčala moja babička, lady Ann, B. P., aj ja som sa snažil k opakovaniu pri formovaní citlivých dušičiek mojich vnúčeniec, Čvorgľov, Lilinky a Samka. Tento krásny hríb „smrekáč“ bol jedným z prvých „úlovkov“ Samka, vtedy ešte päť ročného v lese okolo Slavošoviec.
-
2
„praváky“ svojou „špongiou pod klobúkom“ pri varení vytvoria vo vode šmýkľavý „šlem“, ktorým sa Vám halušky „čúzgajú“ dole hrdlom úžasne ľahko. … a Vy, pri ich jedení prežívate fantastický gastronomický gurmánsky sen, s nebíčkom v „pusinke aj v brušku“, s chuťou a vôňou slovenských lesov, hôr, lúk a strání! Ja som tu, ďaleko od domova, musel tento sen „pretrpieť“ dlho predlho, než som sa konečne dostal k tomu pravému „materiálu“ a sníval „na živo“. Naviac sme tento weekend mali vzácnu návštevu z Arizóny, švagra Luxiho s jeho thaiwanskou manželkou CJ, tak som sa týmto jedlom predstavil naozaj „par excellence“!!! Začal som tým, že som načistil a nakrájal dostatočné množstvo húb (ja som po prvý raz v živote varil iba z čistých hríbov). Po uvarení by ich malo ostať „kopcovité“ sitko. Vo veľkom hrnci som nechal zovrieť osolenú vodu a presypal do nej na „tip_top“ kúsky pokrájané hríby; obvaril som ich naozaj len krátko, „do prvej peny“
-
3
čas som využil na prípravu zeleného „trojboja“ = petržlenová vňať, zelerové a ligurčekové lístočky
-
4
v „komletizačnom“ hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, prilial 2 PL rastlinného oleja, priložil postrúhanú veľkú červenú cibuľu a všetko pekne krátko podusil
-
5
do tohoto základu som pomocou sitka (!!! V žiadnom prípade vriacu vodu po hubách nevylievať!!! V nej sa totiž budú variť halušky!!!) preložil predvarené huby, pridal ½ masla (asi 100 g), premiešal
-
6
a pridal ½ zeleného „trojboja“, kopcovitú mokka lyžičku (ML) čerstvo mletého jalovca, čerstvo MČK a vzápätí opäť krátko podusil
-
7
z dvoch naozaj veľkých zemiakov (asi 1 000 g), ½ kg polohrubej múky a KL soli som pripravil cesto na halušky (ja ho robím s vajíčkom)
-
8
cez „haluškátor“ som ho pretlačil do vriacej „pohubovej“ vody s posledným, na kocky pokrájaným, zemiakom
-
9
tri razy nechal „speniť“
-
10
a vzápätí na to, opäť pomocou sitka, bez premývania, preložil
-
11
do udusenej zmesi húb, slaniny a zeleného „trojboja“; polial druhou ½, tentoraz prepraženého, voňavého masla, podľa potreby dosolil, nežne s citom premiešal a „za horúca“ servíroval
-
12
v hlbokých tanieroch, posypané druhou ½ zeleného „trojboja“ a struhaným údeným liptovským oštiepkom; všetci štyria, po aperitíve s drienkovicou, sme s velikánskou chuťou zjedli túto dobrotu; najväčšiu radosť som však mal z pohľadu na švagrinú, ako s veľkou lyžicou "vehementne láduje" slovenské halušky do svojej čínskej pusy
-
13
ak sa to niekomu zdá málo, môže aj tieto halušky podávať na tzv. bačovský, furmanský, či drevorubačský spôsob, ako ja bryndové, v marci t. r. „bratránkovi“ Slávkovi a jeho vzácnej manželke Nadenke, ktoré sme jedli „s velikó lžečkó“, s opraženou domácou slaninou a klobásou; hubárska sezóna je teraz u nás doma v plnom prúde, úlovky bohaté (mám overené informácie, že aj okolo Košíc), tak smelo do „znášania“ plných košíkov a urobte si aj Vy nebíčko, plné slastných vôní i chutí, na jazyku aj v brušku!
-
14
medovo-orechový koláč podľa rcp od @safira85 a po „konzultácii“ podľa @myalab – obidvom milým kolegyniam buď moje srdečné poďakovanie - svojou vynikajúcou chuťou výrazne obohatil príjemnú atmosféru v spoločnosti našich milých hostí; orechy som pred pokrájaním na „hrubo“ na „sucho“ opražil (@izabella 929 veľmi pekne ďakujem za radu), do krému som „privaril“ vrecúško vanilkového pudingu a pod krém som natrel dobré dve „decká“ doma uvareného čučoriedko_jahodovo_brusnicového džemu
-
15
kvety pod poštovou schránkou, hlavne „smraďošky“, nám, susedom i okoloidúcim, svojou krásou naozaj spríjemňujú život
chutné, perfektné a fantastické.
*****