Jadrovníky so šalátom z čerstvých paradajok fotorecept
Foto: sracz
Ak si jadrovníky z veľkých paprík dokážete pripraviť aj v týchto mrazivých dňoch, nielenže ulahodíte svojmu žalúdku, ale pričiníte sa aj o blaho duševné! Zobraziť celý popisAk si jadrovníky z veľkých paprík dokážete pripraviť aj v týchto mrazivých dňoch, nielenže ulahodíte svojmu žalúdku, ale pričiníte sa aj o blaho duševné! Nech hovorím za seba! Dal som si, hodom Vianočným aj Novoročným poriadne zabrať! … a teraz pykám, za viny svoje aj za hriech obžerstva! Na chvíľočku, slastnú, telesnej úľavy ma previedli práve jadrovníky dusené na šalotke v kombinácii s čerstvými paradajkami. Jednoduché, rýchlo pripraviteľné a ľahko stráviteľné. Ešte mám zopár variantov v „NZ"!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 - 3 PL |
|
1 ks (červená cibuľa stredná) |
|
1 ks |
|
4 - 5 ks |
|
4 ks |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Paradajkový šalát: | |
4 - 6 ks |
|
1 ks (šalotka veľká) |
|
3 - 4 PL (cilantro) |
|
2 - 3 ks |
|
z 1 limetky (citróna) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
2 strúčiky väčšie |
|
6 - 7 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
než „spracujeme“ nám už známe „srdiečka“ čerstvých paprík, pripravíme si šalát z čerstvých paradajok (možno ho poniektorí poznáte pod názvom „Pico de Gallo“), lebo ten potrebuje slabú ¼ hodinku na „zavoňanie a zachutenie“!!! Klasickú mexickú zostavu: * 4÷5 zrelých paradajok (najlepšie sú Roma, ale ak použijete šťavnatejšiu odrodu, po pokrájaní ich nechajte v sitku odkvapkať) pokrájame na ~ 6÷7 mm kocky, na drobno pokrájanú veľkú červenú cibuľu (alebo zodpovedajúce množstvo šalotky), hrsť čerstvých lístkov koriandra (cilantro), 2÷3 pikantné mexické papričky jalapeño (Chilli Cowboy zo Záhoria, môj priateľ @kimlo si určite pridá aj 1÷2 kubánske habanero, ale to už bude „ohnivejší variant“), čerstvú šťavu z limetky (alebo citróna) a soľ podľa chuti, premiešame a necháme odstáť; pretože v mojej „pravovernej náture“ je zafixované všetko, po prvotnom ochutnaní originál rcp, aspoň o stupienok povýšiť, * „zušľachtíme“ mojou „korunkou“: pridal som 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, dobrú hrsť čerstvej petržlenovej vňate, PL extra panenského olivového oleja (jeho neprajníci ho vynechajú, alebo nahradia rastlinným) a trošku čerstvo pomletého čierneho korenia, *** takže, teraz som už paradajkový šalát nechal „odpočívať“ a začal som s prípravou 2. časti raňajkovej zostavy; do panvice som nalial 2 PL rastlinného oleja, na ktorom som krátko orestoval pokrájanú veľkú šalotku
-
2
potom som k nej priložil pokrájanú menšiu zelenú papriku, vzápätí opäť krátko na „sklovito“ orestoval a pridal
-
3
plátky paprikových jadrovníkov s ďalšou PL oleja (hubovitá „štruktúra“ jadrovníkov si to doslova vyžaduje) a po ich vzájomnom „prevoňaní“ sa
-
4
„vbuchol“ 4 čerstvé vajíčka, pridal PL čerstvého masla, jemne osolil, nastrúhal štipku čerstvého čierneho korenia a počas priebežného miešania, na 4. stupni z 12 stupňovej tepelnej „škály“ elektrického šporáka, pripravil ľahkú voňavú „praženicu“, ktorú
-
5
som servíroval v príjemnom „susedstve“ s čerstvým paradajkovým šalátom a na sucho opečeným ½ krajcom domáceho chleba (tí, viac statoční, v snahe skôr a viac schudnúť, vynechajú aj ten ½ krajček)!
je to chutné..
vždy ked je príležitost a chutia skvele. Teším sa na dalšie recepty z tvojej kuchyne.... :))
tak ten šalátik by mi úžasne chutil, aj s tvojim milým vylepšením si ho povýšil na môj mlsný šmak...papriky s vajíčkami na tvoj spôsob tiež ľúbim :P
5*****