Lahodná smržová praženica s medvedím cesnakom

sracz - fotkasracz, 9. septembra 2014
Lahodná smržová praženica s medvedím cesnakom
Foto: sracz

Uznávam, nie je čas na smrže, ale ja som ich kúpil zároveň s medvedím cesnakom, pri mojej marcovej „špacírke“ po košickom trhu! Predpoklad nádherných Zobraziť celý popisUznávam, nie je čas na smrže, ale ja som ich kúpil zároveň s medvedím cesnakom, pri mojej marcovej „špacírke“ po košickom trhu! Predpoklad nádherných vôní a chutí bol rozhodujúcim momentom pre „zoznámenie“ mojich vnúčeniec aj s touto pre nich gastronomickou novotou! Šalotku, toľkú ako moja päsť, som doniesol z Des Moines, všetko ostatné som „vykutral“ v kuchyni mojej dcérky. Blažilo ma aj vedomie, že tak, ako ja mojim i Lilly a Samko raz budú variť pre svoje vnúčence a budú spomínať na pradedka!

4
porcie
15 minút
príprava
7÷10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 PL
2 PL
150 - 180 g
400 - 500 g
podľa chuti
6 - 8 ks
1 viazanička
1 viazanička
podľa potreby krajce
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Hlava mi už dávno „zakvitla srieňom“, nepamätám si detaily zo včerajška, ale podnes vidím moju predobrú mamku Aňuci, ako v lete 1950 na lúke pri Brusnici nadája môjho brata Imiho. Ja som pri nich vyjedal obľúbenú krupičnú kašu z cínového taniera. Babičkin brat, taktiež Imrich, bol gréckokatolický kňaz a v Brusnici mal farnosť. Nedýchajúc, som ho veľmi rád počúval spievať ním slúžené omše. Mal fantastický basbaritónový hlas a našemu otcovi Tatimu požičiaval svoje ornáty, v ktorých pred nami vystupoval vo „funkcii“ Mikuláša. Mimochodom Tati bol aj výborný amatérsky divadelník. Posledný raz som ho videl v hre „Ďuro Dandej“ v úlohe šľachtica. Košické VSS mali svoj „Spoločenský klub“ a v rámci neho aj ochotnícke divadlo, na mieste dnešného Hotela Hutník. Obrovský zážitok mám aj z jeho stretnutia s Jozefom Krónerom v Sabinove pri filmovaní Oscarového „Obchod na korze“. Spoznali sa v Považskej Bystrica na súťaži ochotníckych súborov. Vlastne v ten augustový deň leta 1964 sa toho veľa nenafilmovalo. Tati aj Majster zmokli; „pršalo“ a husto! Ale prečo som začal mamkou? Nuž spomienka sa ma „zmocnila“ aj pri tomto rcp. Spolu s bratom ešte aj dnes Aňuci (na Slávu Božiu „odišla“ relatívne mladučká; tri mesiace pred svojimi 48. narodeninami) obdivujeme. Mimo iného aj preto, ako dokázala pred nami, večne hladnými „vlčiakmi“,„ochrániť a ubrániť“ niekoľkoposchodové „štósy“ palaciniek!?! Aby sme ich nezjedli skôr, než ich položila na stôl k spoločnému obedu. Nuž a ja som nedokázal „obhájiť“ pražemicu so smržami pred mojimi Čvorgľami, Lilkou a Samkom, aby som mohol fotograficky zdokumentovať technologický postup jej prípravy pre Vás. Na „titulku“ som použil záber na moju raňajkovú porciu. Tak aspoň slovom!

    Lahodná smržová praženica s medvedím cesnakom - obrázok 1
  2. 2

    a.) Nakúpené smrže (od „kofy na pľacu“, za neporovnateľne nižšiu cenu ako v marci, či apríli v Des Moines, „vykšeftované“ 4 kôpky) som vložil do „vajndlíka“ a zalial studenou vodou! Tak sa mi z nich podarilo „vysťahovať nežiadúcich podnájomníkov“ a vyplaviť aj iné nečistoty. Medzitým som pripravil ostatné ingrediencie a veľkú panvicu, pokrájal šalotku (ak ju nemám, používam buď mladú cibuľku aj so zelenými „pierkami“, alebo červenú cibuľu), umytý medvedí cesnak a stopky čerstvej petržlenovej vňate, ktorej lístočky použijem na posyp praženice (ak medvedí cesnak nemám, čo je pravidlom, používam osvedčený „zelený trojboj“ t.j. ligurček lekársky, zelerovú a petržlenovú vňať) b.) do panvice som vložil po 2 PL škvarenej bravčovej masti, čerstvého masla a oleja a hneď zasypal pokrájanou šalotkou; jej restovanie začne zároveň s vytváraním sa tukovej „emulzie“ c.) na „priesvitnú“ šalotku som uložil ešte dva razy premyté, pomocou sitka odkvapkané a na väčšie kusy pokrájané smrže a drobné „valčeky“ petržlenových stopiek d.) ich tepelná úprava netrvala dlho (tak 2÷3´) a hneď som ich osolil a okorenil drvenou borievkou, rascou a čerstvo MČK, jemne premiešal, e.) zalial rozšľahanými vajíčkami, vzápätí opäť premiešal, ochutnal, dosolil a pri vypnutom zdroji tepelnej energie vmiešal aj pokrájaný medvedí cesnak (obr. som použil z pripravpvaného rcp z nákupu už v Des Moines; tu bol na predaj medvedí cesnak aj s cibuľkami)

    Lahodná smržová praženica s medvedím cesnakom - obrázok 2
  3. 3

    f.) hotovú voňavú praženicu som „naporcoval“ na jednotlivé taniere, na povrch nastrúhal tvrdý syr (žiaľ, údený oštiepok ešte vtedy nebol), bohato posypal čistými lístočkami petržlenovej vňate a podával s čerstvým chlebom

    Lahodná smržová praženica s medvedím cesnakom - obrázok 3
  4. 4

    g.) poznámka: tento postup používam aj s inými hubami a teraz je aj u nás doma „hubačka“ v plnom prude a húb neúrekom a „haďabej“; nuž „galantérni“ manželia, bratia, či „frajeri“, v sobotu (nedeľu) si privstaňte a „poďme ho“ nazbierať košík plný (tento je z leta r. 2005 z lesa pri Slavošovciach) čerstvých húb! Nechajte svoje „víly, kráľovné a princezničky, krajšie ½ aj Čaje“„vybúvať sa do ružova“ a po návrate ich privítajte do nového dňa s úsmevom, objatím, božtekom a voňavým „šmakom“ na hubopraženicovom tanieri!!!

    Lahodná smržová praženica s medvedím cesnakom - obrázok 4
  5. 5

    … a aj pre ten môj „Triumvirát“ som na tomto svete naozaj rád (foto je z „reštiky U bosorky“ na košickej Terase)

    Lahodná smržová praženica s medvedím cesnakom - obrázok 5
  6. 6

    tak, ako pri každom varení „Nad jazerom“, aj teraz mi asistoval môj malý kamarát Rúfus, vo funkcii „laická kontrola a pomoc“

    Lahodná smržová praženica s medvedím cesnakom - obrázok 6
  7. 7

    inšpirovaný našou milou „amatérskou profesionálkou“ @izabella929 naučil som sa ovládať „laser“ a zvyšok nedového koláča s orechovou krustou sa mi podarilo takto „naporcírovať“!

    Lahodná smržová praženica s medvedím cesnakom - obrázok 7

Diskusia k receptu

radost
neskutočný dedkotati..zdôverím sa ti:
takýto chlap mi od narodenia chýbal..život to napravil..vo VARECHE sa skrýval..
ži v láske a s láskou pre lásku..
mesiar50
Priatelu Feri ty si neskotucny ,,poet",skvely clovek a kuchar.Hriby mozem na hocijaky sposob a v tvojom prevedeni by mi zarucene chutili.Tentokrat ti zelam zo Siach vsetko dobre tebe a tvojej ctenej rodinke.
sracz
Vďaka srdečná Ti buď @rados ť milá, čo veršíkom si mi život spríjemnila! Veď v tom práve je žitia chuť, láske ži a s láskou buď! Ako inak!?! Keď láske láskavej, lásku láskou, nežne odplácaš, nuž Ty iba lásku láskavú, v láske láskou od lásky získavaš!
sracz
Všetko dobré kamarát @mesiar Laci "M*ä*s*i*a*r" aj v Šahách. Dokonale si dokážem predstaviť Tvoje pocity opäť "krát" doma! Úprimne Ti závidím, no na druhej strane, z duše a zo srdca doprajem. Ďakujem aj Tebe za koment a zároveň vyjadrujem obdiv nad Tvojim dnešným "krémešom"! Pekné dni doma a nezabudni si v Komárne kúpiť potrebné množstvo mletých paprík, guľášových a klobásových zmesí a drvenej sušenej paradajky! Ak nemáš adresu, napíšem Ti ju do TS!
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, najprv chválim kompletnú zostavu tvojej milej a krásnej rodinky :-) samozrejme aj milučkého huňatého člena rodinky :-)))
srdečne blahoželám!!!
jééjha, kedves barátom, a kde si vzal o tomto čase čerstvé smrže???
u vás teraz rastú? tu je už dávno po sezóne.:-(
perfektné jedlo, milujem, chválim vysoko.
*****
zolik
Uz len za ten sprievodny text vdaka a takuto prazenicu moc premoc lubim. *****
jozka2
Sracz,spominas svojho otca,pamatam sa a nedavno sa objavil na you tube jeho program.Ked on vystupoval,neverim,ze noekto ostal doma a nesiel si to pozriet a hlavne co mu urobila jeho zena Erza.Smiali sme sa este 3 dni po vystupeni.To bol umelec,ludovy rozpravac,dokazal na podiu sam zabavat pocas 2 hod.cele obecenstvo tak,ze ludia sa neprestavali smiat.
Navaril si krasne,zo vsetkeho najradsej by som si ukradla toho nadherneho psika.
janacanada
Smrže mi rastú v máji na dvore - asi som si ich doniesla z lesa s drevom a kôrou, čo som použila na štiepku. Už sa na to veľmi teším a ukladám. Mimochodom ako sa dá takto nakrájať zákusok. O akom " laseri" hovoriš?
izabella929
@sracz...nu ž ani nenachádzam slov nad tvojou kombináciou všetkého fajnučkého:-) na mrže mám nemilú spomienku...niekedy sa túžba mať zo všetkého veľa nevypláca..pred niekoľkými rokmi som si doniesla smrže vo vreci...bolo toho strašne veľa a ja som túžila mať toho strašne veľa...ale som si neuvedomila pri zbieraní, že to treba aj spracovať...a tak som celú noc umývala, umývala a umývala smrže, lebo rástli na pieskovom podklade a slzy mi tiekli, ked som z nich vymývala ten piesok..až potom zavárala a keby prišiel ku mne vtedy hocikto ihned´ by som ich bola s láskou darovala..a od toho času som smerže už nikdy viac nevarila, ale ani nezavárala..a pochvalu si veru zaslúžiš, lebo prekrásne si pokrájal zákusky...krásne fotečky a veľmi sa teším, že si pridal foto tvojej rodinky , ale aj nádherného kutíka.-)ďakujem, nalial si moju dušu šťastím..)
mijaita
A ted abych bezela ke 12ti mesickum pro smrze! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia