Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. septembra 2014
Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept)
Foto: sracz

Polievku podľa tohoto mojeho rcp som uvaril ešte v apríli t. r.; ako to dokazujú rozkvitnuté narcisy na titulnom obrázku. Ale neplánovaná technická prestávka Zobraziť celý popisPolievku podľa tohoto mojeho rcp som uvaril ešte v apríli t. r.; ako to dokazujú rozkvitnuté narcisy na titulnom obrázku. Ale neplánovaná technická prestávka zapríčinila aj časový posun rcp až na dnešný posledný septembrový deň! Pred pol rokom som v špecializovanom obchode videl orezovanie aljašského lososa, ako prípravu jeho filetov na predaj. Videl som, ako v techologickom algoritme „porcovač” odložil zvyšky do kontajnera. Opäť sa prejavila moja „špekulatívna nátura šporovlivého gazdiniaka“...

6÷8
porcií
12÷15 minút
príprava
30÷40/2x6÷7 minút
na 210 °C

Suroviny

Na vývar:
1 700-2 000 g surové zvyšky
2 ks stredná
1 ks väčší
1/4 ks stredne veľký
12-15 ks
5-7 ks
3-4 lístky
1 ks väčšia
5-6 ks celý
podľa chuti
2-3 čerstvé halúzky
Na lečový podklad:
2 PL domáca
2 PL (alebo kukuričný)
1 ks väčšia
2 ks hrubostenná
1 ks väčšia
2 ks čerstvý
2 ks väčší
2-3 ks
2 PL mletá
podľa chuti
podľa chuti
Na dokončenie:
200-250 ml
1 ks
200-250 ml
2-3 PL čerstvé
500-600 g kúsky
podľa chuti
podľa chuti
1 PL (akebo kukuričný)
2 PL
 lístky
podľa potreby hrianky




Postup

  1. 1

    … a vznikol nápad a hneď na to „nevinná“ otázka! „Za akú cenu mi predáte tú odloženú hlavu, kostru, kožu a plutvy?“ Zamestnanec vyslovil „smiešnu“ sumu! Neváhal som a stal som sa majiteľom 1, 7 kg kvalitného „materiálu“ z lososa! Povedali by ste, že z toho všetkého „skladžaja“ na obrázku je možné uvariť tú najlepšiu rybaciu polievku, akú som kedy vo svojom živote uvaril a jedol? Nech Vás, prosím, neodrádza ten organizovaný „brajgel“ na pulte. … a že je tých surovín veľa? Zdanie klame a je mi to „šumafuk“! Postupne budú ubúdať a výsledný efekt ozaj stojí za to! … predpokladal som a presvedčil som sa!

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do veľkého čajového „vajíčka“ som vločil guličky ČaNK, bobkový list

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a pridal aj olúpanú cibuľu s ponapichovanými klinčekami

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    z hlavy lososa som odstránil oči a žiabry

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    .) na dno veľkého 4 dielneho hrnca som vložil poskladanú kožu z lososa s chrbtovou a bočnými plutvami (pred tým samozrejme umytú pod tečúcou vodou) a očistenú umytú koreňovú zeleninu; vložil spodný kôš (horný, v ktorom parím knedle, tentoraz potrebovať nebudem a tak ostal v komore)

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do ktorého som uložil, taktiež umytú, kostru s chvostovou plutvou a hlavu; zalial vodou, tak aby „ryba“ bola celá ponorená a pridal ~ 2 PL soli; vložil „vajíčko“ s koreninami a 2 halúzky čerstvého ligurčeka; z času na čas som skontroloval, ako sa asi za 30´uvarilo mäso lososa tak, ťe sa dalo ľahko pooberať z kostí; kožu som vyhodil, mrkva ešte bola tvrdá, povaril som ešte 10÷12´

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    než sa vývyr uvaril, pripravil som lečový „podklad“; na 2 PL bravčovej škvarenej masti a 2 PL slnečnicového oleja som orestoval postrúhanú väčšiu červenú cibuľu, potom na ňu nasypal po dve pokrájané mäsité zelené papriky a jalopeño a jednu veľkú zrelú paradajku a udusil lečo,

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do korého som pridal na kocky pokrájané zemiaky, topinambury (slnečnica hľúznatá) a 2 PL mletej sladkej červenej papriky, krátko ~ 4÷5´povaril a zalial väčšinou vývaru z lososa (zvyšok, necelý liter, budem potrebovať na zriedenie smotany so žĺtkom); Poznámka: topinambury obsahujú, mimo iné, aj stopové prvky železa, fosforu, vápnika, horčíka a zinku a inulín (polysacharid podobný škrobu a buničine, ktorý sa v našom organizme rýchlo premieňa na jednoduchý cukor – fruktózu; preto sú vhodným doplnkom výživy diabetikov a obéznych ľudí, ako aj nenahraditeľnou potravinou pre cukrovkárov!

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pooberal som mäso z kostí lososa (bolo ho skoro 600 g),

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pokrájal uvarenú koreňovú zeleninu a pridal som ju do „snúbiaceho sa už“ základu

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pomocou ponorného mixéra (kto ho nemá, nech uteká „friško“ kúpiť, inak bude musieť „prepasírovať“) som základ pretvoril na hladký krém,

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    do ktorého som vmiešal „emulziu“ zo sladkej a kyslej smotany a žĺtka (miešanie som kvôli fotografii musel prerušiť)

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    povrch hotovej polievky som „ozdobil“ kúskami PL masla

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a už „notoricky“ známym jednoduchým spôsobom (rúru vyhriať na 210 °C/425 °F; filetky rozložiť po dne pekáča, osoliť „oeMČeKovať, pokropiť PL oleja“, piecť 6÷7´, v ½ čase pokryť hoblinkami PL masla a dopiecť 6÷7´) upiekol „klátiky“ z karasa („milá to pozornosť“ jedného z pacientov, rybára, mojej šikovnej krajšej a múdrejšej ½, po zákroku; keby ju bol obdaroval ešte pred vyšetrením, bol by to úplatok -:)))!)

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    túto moju úžasne chutnú krémovú polievku z lososa som podával s horúcimi opečenými kúskami karasa a s „na sucho“ opečenou bagetkou s maslom; gastronomicky pôžitok som zvýraznil petržlenovoligurčekovým posypom; kto má rád, môže si polievku na tanieri dochutiť citrónovou šťavou (vínnym octom), @kimlo kamarát a všetci, ktorí majú radi, či musia „ohnivejší“ variant, s tabasco_m (kvapkami chili omáčky, alebo tzv. feferónkovým „púdrom“)!

    Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

jozka2
Sracz,precitala som si tvoj postup od ciarky do bodky,lebo tak zrozumitelne a polopaticky nikomu sa nepodari urobit vyklad k receptu.No,slovak sa nezaprie ani v cudzine a hned rozmysla ako moze vsetko zuzitkovat.Nedam ti 5***** za to jedlo,ale za tvoj napad pytat si tie zbytky,viem si predstavit co si ten predavac pomyslel,ale keby jedol toto jedlo tebou uvarene, urcite by sa oblizoval az za usami,krasny vyklad,vyborne jedlo,co dodat asi nic ,iba vlozit do KK,ono to hovori samo za seba.5*****
1x sracz
kecemis
Krasna polievocka, chutna. Normalne si otvorim novy chlievik z nazvom Sracz-rybacia polievka. Aby mi bola na ociach a lahko dostupna. Dakujem za krasny zazitok, az som skoro zabudol, ze aj domov je treba ist z roboty.
1x sracz
denyany
Ryby naozaj môžem, akékoľvek a v akejkoľvek úprave. Táto tvoja polievka musela byť úžasná, sliny mi len tak tečú...
1x sracz
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam, lebo rybacie polievky mám rada. Vďaka za pekný recept.
1x sracz
salinka
Ty si z toho tvojho organizovaného chaosu vykúzlil poriadnu lakotu:-)
1x sracz
marcel83
... aj redakcia.... vela krat sa mi stalo, ze som zaskrtol len obed a v tagoch po uverejneni receptu bolo aj vecera....
1x sracz
redakcia
@micanela , zmenili sme tagovanie receptu. Zrejme chvilu trvalo, kym sa nastavenie receptu zmenilo aj na serveri, preto stale figuroval v Menu dna ako ranajky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia