Baklažánová nátierka s pečenou paprikou fotorecept
Foto: sracz
Lahodná chuťovka vhodná k varenému vínku, či v ľahšej obmene k horúcemu lipovému čajíku. Na priateľských posedeniach je ju možné podávať ako „jednohubky“, alebo Zobraziť celý popisLahodná chuťovka vhodná k varenému vínku, či v ľahšej obmene k horúcemu lipovému čajíku. Na priateľských posedeniach je ju možné podávať ako „jednohubky“, alebo na ocesnakovaných hriankach. Je to už naozaj dávno, keď sme si svoje „tajné“ rcp vymieňali s Jurajom Kerekesom, B.P. réžisérom TV KE, ale nikdy som nátierky nesterilizoval podľa jeho odporúčaní, lebo sa rýchlo „stihli“ zjesť! Jej výhodou je, že sa dá pripraviť v rôznych variantoch; ja som ju obohatil o pečenú sladkú a štípľavú papriku.
porcií
príprava
na 215 °C
Suroviny
800 - 1 000 g |
|
2 ks |
|
2 ks (jalopeño) |
|
170 - 200 g |
|
podľa potreby |
|
14 - 16 ks |
|
1 veľká viazanica |
|
2 - 3 PL |
|
4 - 6 ks |
|
10 - 12 strúčikov |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
podľa potreby na ozdobu |
|
podľa potreby na ozdobu |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
tentoraz toho nie je až tak veľa - „všimli ste si, aký som ku Vám dobrý?“
-
2
umytý baklažán, ja som kúpil s hmotnosťou skoro kilogramovou a papriky, uložené na pekáčiku, som opiekol (baklažány 60´, papriky 30´)v rúre vyhriatej na 215 °C (420 °F); počas pečenia som ich pootáčal tak, aby boli chutné zo všetkých strán
-
3
než sa opiekli, pokrájal som slaninu, ktorú som opiekol na červeno_hnedo; pretože „pustila“ málo masti, pridal som za PL bravčovej z osobných NZ (Nedotknuteľné Zásoby) a zasypal ju dvomi zväzkami (~ 14 ks) zelenej cibuľky, pokrájanej aj s „pierkami“
-
4
v druhej rajnici som, podľa odporúčania @frona (veľmi pekne ďakujem a jej radu využívam aj pri varení leča), nechal zredukovať štyri väčšie pokrájané paradajky asi na 2÷3 PL rastlinného oleja
-
5
cibuľku, udusenú na slanine, som posypal na drobno pokrájanými stonkami petržlenovej vňate (lístočky pridám do kompletizovania nátierky), premiešal a odstavil
-
6
pečúci sa baklažán po štvrtom pootočení „pukol“ a v medzere je vidieť jeho upečenú dužinu; papriky som po pol hodine vybral a vložil do plastového vrecúška, aby sa zaparili (potom som z nich „predkožku“ ľahko odstránil)
-
7
dužinu opečeného baklažánu aj so šťavou som pomocou PL vložil do pracovnej misy
-
8
všetky papriky, už bez „predkožky“ som pokrájal na asi 10 x 5 mm kúsky a priložil ich k baklažánu v kompletizačnej miske
-
9
až teraz som do nej pridal ~ 12 pretlačených strúčikov cesnaku, na husto zredukovanú „kašu“ z paradajok, podľa chuti osolil (~ 2 KL), 1 KL „oeMČeKoval“ a zmiešal
-
10
hotovú zmes ľahko_nežne vareškou „zosnúbil“ s vlažnou cibuľkou na slanine,
-
11
pridal PL čerstvého masla (kto chce mať nátierku „bohatšiu“, tak si v tejto chvíli môže do tohoto „polotovaru vbuchnúť“ zo 2÷3 rozbité čerstvé vajíčka)
-
12
do zmesi, už odstavenej zo zdroja tepla, som vsypal pokrájané lístočky petržlenovej vňate a posledný raz premiešal s PL citrónovej šťavy a 2 PL extra panenského olivového oleja.
-
13
vkusne táto chutná voňavá nátierka vyzerá podávaná na talianskej vekli, opečenej na olejovo maslovej „emulzii“, potretej cesnakom a ozdobenej drobným hroznom, mätou vodnou či kučeravou, alebo bazalkou
-
14
ďalšia z možností je na servírovacom tanieriku so syrovo_tymiánovými „čipsami“ a černicovou ozdobou
-
15
aktualizoval som odporúčania niektorých našich všetečných „varešiek“ a ďalšiu „várku“ varených fazuľkových luskov som servíroval síce poliatu prepraženým maslom, už so strúhankou opečenou nie na „sucho“, ale taktiež na masle; pre moju krajšiu ½ s klobásou à la „ježko“; chutilo nám aj tak! Ďakujeme za tip!
Diskusia k receptu