Baklažánová nátierka s pečenou paprikou fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. októbra 2014
Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept)
Foto: sracz

Lahodná chuťovka vhodná k varenému vínku, či v ľahšej obmene k horúcemu lipovému čajíku. Na priateľských posedeniach je ju možné podávať ako „jednohubky“, alebo Zobraziť celý popisLahodná chuťovka vhodná k varenému vínku, či v ľahšej obmene k horúcemu lipovému čajíku. Na priateľských posedeniach je ju možné podávať ako „jednohubky“, alebo na ocesnakovaných hriankach. Je to už naozaj dávno, keď sme si svoje „tajné“ rcp vymieňali s Jurajom Kerekesom, B.P. réžisérom TV KE, ale nikdy som nátierky nesterilizoval podľa jeho odporúčaní, lebo sa rýchlo „stihli“ zjesť! Jej výhodou je, že sa dá pripraviť v rôznych variantoch; ja som ju obohatil o pečenú sladkú a štípľavú papriku.

10-12
porcií
12-15 minút
príprava
60 minút
na 215 °C

Suroviny

800 - 1 000 g
2 ks
2 ks (jalopeño)
170 - 200 g
podľa potreby
14 - 16 ks
1 veľká viazanica
2 - 3 PL
4 - 6 ks
10 - 12 strúčikov
podľa chuti
2 PL
1 PL
podľa potreby na ozdobu
podľa potreby na ozdobu
podľa chuti




Postup

  1. 1

    tentoraz toho nie je až tak veľa - „všimli ste si, aký som ku Vám dobrý?“

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umytý baklažán, ja som kúpil s hmotnosťou skoro kilogramovou a papriky, uložené na pekáčiku, som opiekol (baklažány 60´, papriky 30´)v rúre vyhriatej na 215 °C (420 °F); počas pečenia som ich pootáčal tak, aby boli chutné zo všetkých strán

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    než sa opiekli, pokrájal som slaninu, ktorú som opiekol na červeno_hnedo; pretože „pustila“ málo masti, pridal som za PL bravčovej z osobných NZ (Nedotknuteľné Zásoby) a zasypal ju dvomi zväzkami (~ 14 ks) zelenej cibuľky, pokrájanej aj s „pierkami“

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v druhej rajnici som, podľa odporúčania @frona (veľmi pekne ďakujem a jej radu využívam aj pri varení leča), nechal zredukovať štyri väčšie pokrájané paradajky asi na 2÷3 PL rastlinného oleja

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cibuľku, udusenú na slanine, som posypal na drobno pokrájanými stonkami petržlenovej vňate (lístočky pridám do kompletizovania nátierky), premiešal a odstavil

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pečúci sa baklažán po štvrtom pootočení „pukol“ a v medzere je vidieť jeho upečenú dužinu; papriky som po pol hodine vybral a vložil do plastového vrecúška, aby sa zaparili (potom som z nich „predkožku“ ľahko odstránil)

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dužinu opečeného baklažánu aj so šťavou som pomocou PL vložil do pracovnej misy

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    všetky papriky, už bez „predkožky“ som pokrájal na asi 10 x 5 mm kúsky a priložil ich k baklažánu v kompletizačnej miske

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    až teraz som do nej pridal ~ 12 pretlačených strúčikov cesnaku, na husto zredukovanú „kašu“ z paradajok, podľa chuti osolil (~ 2 KL), 1 KL „oeMČeKoval“ a zmiešal

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    hotovú zmes ľahko_nežne vareškou „zosnúbil“ s vlažnou cibuľkou na slanine,

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pridal PL čerstvého masla (kto chce mať nátierku „bohatšiu“, tak si v tejto chvíli môže do tohoto „polotovaru vbuchnúť“ zo 2÷3 rozbité čerstvé vajíčka)

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    do zmesi, už odstavenej zo zdroja tepla, som vsypal pokrájané lístočky petržlenovej vňate a posledný raz premiešal s PL citrónovej šťavy a 2 PL extra panenského olivového oleja.

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    vkusne táto chutná voňavá nátierka vyzerá podávaná na talianskej vekli, opečenej na olejovo maslovej „emulzii“, potretej cesnakom a ozdobenej drobným hroznom, mätou vodnou či kučeravou, alebo bazalkou

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ďalšia z možností je na servírovacom tanieriku so syrovo_tymiánovými „čipsami“ a černicovou ozdobou

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    aktualizoval som odporúčania niektorých našich všetečných „varešiek“ a ďalšiu „várku“ varených fazuľkových luskov som servíroval síce poliatu prepraženým maslom, už so strúhankou opečenou nie na „sucho“, ale taktiež na masle; pre moju krajšiu ½ s klobásou à la „ježko“; chutilo nám aj tak! Ďakujeme za tip!

    Baklažánová nátierka s pečenou paprikou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

methi
@sracz baklazan pred pecenim popichaj vidlickou, lebo sa moze stat, ze ti vybuchne v rure.
izabella929
veľmi šikovný a do všetkého sa rozumieš a vieš v kuchyni vykúzliť tie najfajnejšie chuťovky.-)
frezia68
Tá nátierka ma láka k vyskúšaniu a dokonca aj k sterilizácii,lebo veď v zime,akoby som našla :-)
terinka55
Parádne si ukuchtil. Švagor má predkov v Bulharsku. Vždy na jeseň vo veľkom kotli sa robí LUTIKA a sterilizuje na zimu. Všestranné využitie, neskutočná chuť. Ďakujem za pripomenutie. 5*****
lizatko
Aj v Grecku sme robili podobne mnamky, ano, je to balkanska zalezitost. Odporucam. Dobru chutku.
sracz
Srdečné Vám buď ďakujem za komentáre a ciao_ko pri nasledujúcom rcp!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia