Foto: sracz
V chladiacom boxe obchodu som videl prekrásny kus hovädzieho mäsa. Nemohol som ho tam nechať, „šlohol“ by ho niekto iný a ja by som Zobraziť celý popisV chladiacom boxe obchodu som videl prekrásny kus hovädzieho mäsa. Nemohol som ho tam nechať, „šlohol“ by ho niekto iný a ja by som to neprežil. Už v „kšefte“ som vedel, ako ho pripravím a ako nazvem. Spomenul som si na asi hodinový spánok na lúke plnej materinej dúšky. Bolo to v neskoré leto okolo roku 1980 pri háji červených smrekov medzi Spišským štvrtkom a Smižanami. Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem! To platí aj o Slovenskom raji. Nie div, že som si ho pripomenul aj v kuchyni!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1700 - 2000 g |
|
Marináda: | |
333 ml |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
4 strúčiky väčšie |
|
2 - 3 PL |
|
120 - 150 ml |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Na dusenie: | |
4 - 5 PL |
|
2 - 3 PL |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 - 3 PL |
|
100 - 120 g |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
slávnostný nástup („defilé“)
-
2
z uvedených ingrediencií som vyšľahal marinádu (rýchlokysku označenú „M“ používam len na tento účel); mäso som naporcoval na 8 krásnych plátkov,
-
3
ktoré som vyklepal (uložené v plastovom vrecúšku po chlebe),
-
4
každý prstami posolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením a jalovcom zo Silickej planiny
-
5
potom vložil do rýchlokysky s marinádou, „zadekľoval“ vekom a vložil do chladničky; tentoraz tam mäso bolo týždeň, ale často mávam mäso v marináde 10÷12 dní
-
6
nadišiel očakávaný „Deň D“ celý byt, na „čele“ s kuchyňou, „sál v haptáku“ pred príchodom vôní a chutí zo Slovenska; a.) z „uškrečkovaných“ zásob som vybral dve riadne chlapské hrste sušených húb (naozaj to je zmes lesných húb; ako je vidieť aj na obr. 11, malé hlávky sú nepokrájané), vložil ich do porcelánovej nádoby a zalila vlažnou vodou; b.) na horúcej domácej škvarenej masti (asi 2 PL a podľa potreby som počas opekania pridával ďalšiu) som opiekol hovädzie plátky z marinády; c.) po opečení aj ich druhej strany som ich poukladal
-
7
na pomocnú tácňu a posypal ich tvrdým jemne mletým údeným oštiepkom (½ jedného som „obetoval“, rozkrojenú nechal vysušiť a potom som „krvopotne“ postrúhal na zemiakovej strane kuchyňského strúhadla; zvyšok je odložený v chladničke pre „strýčka Príhodu“
-
8
na zoškrabanom výpeku, do ktorého som pridal po 2 PL slnečnicového oleja a masla, som udusil postrúhanú veľkú (skoro 500 g) červenú cibuľu,
-
9
pridal 2 kopcovité PL domáceho brusnicového džemu, zamiešal
-
10
nechal krátko „zosnúbiť“ chute, vložil opečené a „pooštiepkované“ plátky masa; ~ po 3÷5´ ich poobracal a po ďalších ~ 3÷5´
-
11
zalial ¾ marinády (zvyškom som postupne podlieval), namočenými hubami (~ v 100 ml „hubovej“ vody som rozmiešal PL kukuričného škrobu), priviedol do varu, tepelný výkon nastavil na minimum a celú „voňavú“ zostavu nechal dusiť
-
12
potom som do omáčky vmiešal kukuričný škrob rozmixovaný vo vode z húb
-
13
a nechal ju zredukovať až bolo vidieť múso (celé dusenie trvalo ~ 70´, dlhšie nebolo treba, mäso bolo mäkké a šťavnaté; marináda splnila svoju úlohu na 1*)
-
14
ja som ho servíroval s „hevitamkami“ (fliačkami, klinkami, …) so sladkou kapustou, ale prílohu si zvoľte podľa vlastnej chuti (zemiaková kaša, slovenská ryža, halušky, …, „nokerdle“, ryža, parená knedľa, alebo iba „obyčajný“ chlieb, či biele pečivo)
-
15
tunajším vevericiam zemným (chipmunks) som vyhlásil vojnu! Tohoto „vyžratého čipmanka“ som odfotil cez sklo okna mojej pracovne. Pribral z drahej hubovej kultúry (zmes hríbovitých húb, vatovca obrovského a bedle jedlej poslanú od nás), ktorú som podľa návodu vysial, pod oddelenú mačinu, na našej záhrade. Do týždňa ma tá pruhovaná čipmankovská háveď zbavila starostí o možnú budúcu úrodu vlastnoručne vypestovaných húb.
Slovenský Raj je pre mňa číslo 1 z krás našej prírody..v mladých časoch sme tam s rodinou obdivovali rokliny..vodopády..trávili dovolenkový čas..
DOBRO dávaš-DOBRO nech dostávaš..:-)
recept šmakovný, určite by mi chutilo - skvelý výber ingrediencií
so skvelým výsledkom.
*****