Hovädzie s vôňou Slovenského raja fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. septembra 2014
Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept)
Foto: sracz

V chladiacom boxe obchodu som videl prekrásny kus hovädzieho mäsa. Nemohol som ho tam nechať, „šlohol“ by ho niekto iný a ja by som Zobraziť celý popisV chladiacom boxe obchodu som videl prekrásny kus hovädzieho mäsa. Nemohol som ho tam nechať, „šlohol“ by ho niekto iný a ja by som to neprežil. Už v „kšefte“ som vedel, ako ho pripravím a ako nazvem. Spomenul som si na asi hodinový spánok na lúke plnej materinej dúšky. Bolo to v neskoré leto okolo roku 1980 pri háji červených smrekov medzi Spišským štvrtkom a Smižanami. Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem! To platí aj o Slovenskom raji. Nie div, že som si ho pripomenul aj v kuchyni!

4÷6
porcie
15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

1700 - 2000 g
Marináda:
333 ml
1 PL
1 PL
4 PL
2 PL
4 strúčiky väčšie
2 - 3 PL
120 - 150 ml
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
Na dusenie:
4 - 5 PL
2 - 3 PL
1 ks
2 PL
2 PL
2 - 3 PL
100 - 120 g
1 PL




Postup

  1. 1

    slávnostný nástup („defilé“)

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z uvedených ingrediencií som vyšľahal marinádu (rýchlokysku označenú „M“ používam len na tento účel); mäso som naporcoval na 8 krásnych plátkov,

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ktoré som vyklepal (uložené v plastovom vrecúšku po chlebe),

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    každý prstami posolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením a jalovcom zo Silickej planiny

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom vložil do rýchlokysky s marinádou, „zadekľoval“ vekom a vložil do chladničky; tentoraz tam mäso bolo týždeň, ale často mávam mäso v marináde 10÷12 dní

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nadišiel očakávaný „Deň D“ celý byt, na „čele“ s kuchyňou, „sál v haptáku“ pred príchodom vôní a chutí zo Slovenska; a.) z „uškrečkovaných“ zásob som vybral dve riadne chlapské hrste sušených húb (naozaj to je zmes lesných húb; ako je vidieť aj na obr. 11, malé hlávky sú nepokrájané), vložil ich do porcelánovej nádoby a zalila vlažnou vodou; b.) na horúcej domácej škvarenej masti (asi 2 PL a podľa potreby som počas opekania pridával ďalšiu) som opiekol hovädzie plátky z marinády; c.) po opečení aj ich druhej strany som ich poukladal

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na pomocnú tácňu a posypal ich tvrdým jemne mletým údeným oštiepkom (½ jedného som „obetoval“, rozkrojenú nechal vysušiť a potom som „krvopotne“ postrúhal na zemiakovej strane kuchyňského strúhadla; zvyšok je odložený v chladničke pre „strýčka Príhodu“

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na zoškrabanom výpeku, do ktorého som pridal po 2 PL slnečnicového oleja a masla, som udusil postrúhanú veľkú (skoro 500 g) červenú cibuľu,

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pridal 2 kopcovité PL domáceho brusnicového džemu, zamiešal

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nechal krátko „zosnúbiť“ chute, vložil opečené a „pooštiepkované“ plátky masa; ~ po 3÷5´ ich poobracal a po ďalších ~ 3÷5´

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zalial ¾ marinády (zvyškom som postupne podlieval), namočenými hubami (~ v 100 ml „hubovej“ vody som rozmiešal PL kukuričného škrobu), priviedol do varu, tepelný výkon nastavil na minimum a celú „voňavú“ zostavu nechal dusiť

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    potom som do omáčky vmiešal kukuričný škrob rozmixovaný vo vode z húb

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a nechal ju zredukovať až bolo vidieť múso (celé dusenie trvalo ~ 70´, dlhšie nebolo treba, mäso bolo mäkké a šťavnaté; marináda splnila svoju úlohu na 1*)

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ja som ho servíroval s „hevitamkami“ (fliačkami, klinkami, …) so sladkou kapustou, ale prílohu si zvoľte podľa vlastnej chuti (zemiaková kaša, slovenská ryža, halušky, …, „nokerdle“, ryža, parená knedľa, alebo iba „obyčajný“ chlieb, či biele pečivo)

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    tunajším vevericiam zemným (chipmunks) som vyhlásil vojnu! Tohoto „vyžratého čipmanka“ som odfotil cez sklo okna mojej pracovne. Pribral z drahej hubovej kultúry (zmes hríbovitých húb, vatovca obrovského a bedle jedlej poslanú od nás), ktorú som podľa návodu vysial, pod oddelenú mačinu, na našej záhrade. Do týždňa ma tá pruhovaná čipmankovská háveď zbavila starostí o možnú budúcu úrodu vlastnoručne vypestovaných húb.

    Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

kukulienka71
veľmi zábavné čítanie, rada by som ochutnala tvoje dielo:-), maizena sa mi tam zdá navyše, lebo si to potom aj tak ešte redukoval. Dlhším varom ona stráca vlastnosť zahustiť. Živého čipmunka som ešte nevidela, je teda riadne vypasený!:-))
1x elef
babkamt
Tiež som si dnes "šlohla" v obchode hovädzie pliecko. Čím sa dá nahradiť drienkovica v recepte? Tú teda nemám doma:-) Mrzí ma , že máš takých pažravých susedov v záhrade.
kecemis
Asi pojdem na prieskum, ci aj ja budem moct niekde nieco take slohnut. Kvoli tomuto sa to urcite oplati risknut.
sracz
Ďakujem Ti milá @kukulienka71 za "nakuknutie" a keby si, čistou náhodou, išla okola ná, rád ďa privítam a pohostím! Zdanie klame, lebo škrob som do omáčky pridával kvôli peknému jej lesku, čo sa mi podarilo!
soncya
Recepis dokonalý, na Slovenský raj mám výhľad z kuchyne a keď pozriem vpravo tak sa dívam na Tatry. Pekne zdravím do Iowa. ;-)
sracz
Ciao_ko aj Ty, @babkamt milá; drienkovicu bez problémov nahradíš bársakou domácou "Icou" ale aspoň z 52. schodu (čím vyššie poschodie, tým lepšie), dokonca aj "Spišskou borovičkou" ak je ešte vždy v takej kvalite, v akej som ju nosieval v 70.÷85 r. kamarátom do Brna a okolia!
sracz
Ďakujem aj Tebe, milá @soncya za hodnotenie i za pozdrav, ktorý zo srdca rád opätujem! ... veselá spomienka na mojeho syna Bobeša, ktorý reťazové rebríky zdolal aj s 25 kg jednoručnou činkou "nakladačkou" v "rupsaku" na chrbáte! Mladosť pochabosť, ale postavu si pilným cvičením "vystrúhal tip_top"!!! Už skoro 20 rokov je chirurg na jednej z nemocníc v KE.
kukulienka71
Ďakujem pekne za pozvanie, hovädzinku mám veľmi rada a na fotke sa veru guláš krásne leskne, efekt dosiahnutý na 100%:-)
mesiar50
S takymto perfektne pripravenym smazenym rump steakom (hovadzie zadne) som sa uz davno nestretol ci uz na serveru varecha ci inde na inych domenach a v osobnom zivote ani nehovoriac.Recept by som si inac ulozil do mojej KK uz,len pre jeho prekrasny nazov.Dakujem ti krasne a mas moju velku poklonu priatelu.
radost
ja chodím sem-ani nie tak kvôli receptu a jeho realizácii-ale hlavne kvôli človečine..dobrote..ktorú z tvojich písmeniek si vždy "šlohnem"..
Slovenský Raj je pre mňa číslo 1 z krás našej prírody..v mladých časoch sme tam s rodinou obdivovali rokliny..vodopády..trávili dovolenkový čas..
DOBRO dávaš-DOBRO nech dostávaš..:-)
karolka
To musí byť dobrééééé. Krásne si to opísal, tú vôňu cítim až sem.
pusta
nádherný kus hovädzieho, priam spieva.:-)))
recept šmakovný, určite by mi chutilo - skvelý výber ingrediencií
so skvelým výsledkom.
*****
tiginko
Robievam roštenku na hubách, ale tá marináda a oštiepok je novinka, ktorú veľmi rada vyskúšam. Brusnicový kompót si dávame k tomu, pri tom asi aj zostanem. Vďaka za recept, vyzerá výborne
daguska
Krásne pripravené,lákavé.Pre mña zaujímavá príloha.Urcite velmi chutné.
izabella929
@sracz...dal si svojmu obedu poriadny šmrnc...hovädzie mäsko sa kamaráti s hríbami a už ani nehovoriac a drienkovici,brusniciach a oštiepku...na takýto obed by som sa dala aj ja pozvať...paráda a krása.-)máš aj super pomocníka...)
terinka55
Ako román na pokračovanie, pobaví, človek pookreje a tak sladko-bóľne mu je pri srdiečku :-) Parádne a s citom si navaril. Chválim a 5*****
manya
už viem, čím prekvapím manžela na narodeniny;
sracz
Ďakujem Vám veľmi pekne za "nakuknutia" a hrejivé slová! Želám pohodový "weekend" a ciao_ko pri nasledujúcom rcp!

olinecka
@sracz tak engrediencie super výsledok super,ale toto čakanie až tyždeň tak to je dosť.Prácu a výsledok chválim!!!!!!!:-)
stacy77777
och, milý @sracz , nádherne vyzerajúce jedlo a v podaní s tvojím opisom, radosť pozerať a čítať




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia