Foto: sracz
Uplynulo už polstoročie, čo som túto jemnú voňavú dobrotu jedol v podaní mojej babičky. Lady Ann nám ju pripravovala posypanú strúhaným syrom a s Zobraziť celý popisUplynulo už polstoročie, čo som túto jemnú voňavú dobrotu jedol v podaní mojej babičky. Lady Ann nám ju pripravovala posypanú strúhaným syrom a s jej nezabudnuteľnou petržlenovou vňaťou. Pretože som bol mojou krajšou ½ „krivo obvinený“ (naviac neprávom) z viditeľného zvýraznenia jej oblých kriviek, mimochodom mne sa páčia, tak som jej obľúbený rezeň podával s varenými luskami fazuľky, ale so strúhankovou posýpkou. Skúste, ochutnajte túto pochúťku a budete príjemne prekvapení jej jemným „šmakom“!
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
lusky mladej fazuľky (pestovanú na našej záhradke sme ju nazývali „šesťtýždňová“) som zbavil koncov, umyl pod tečúcou vodou a uvaril v osolenej vode, s ČL drveného bobkového listu (alebo „adidaska“) a 3 strúčikmi cesnaku v „čajovom vajíčku“. Varil som ju naozaj krátko, tak 6÷7´od dosiahnutia bodu varu. Tentoraz som „pracoval“ s jej žltým variantom. Stačilo iba odrezať konce, pretože ešte nemala „fúzy_bajuzi“!!!
-
2
priebežne som pripravil prepražené voňavé maslo a na druhej panvici „na sucho“ jemne opiekol strúhanku
-
3
uvarené lusky mladej fazuľky som scedil, uložil do hlbokého taniera, polial rozpusteným maslom a posypal opraženou strúhankou; podľa chuti či potreby je možné strúhanku nahradiť postrúhaným tvrdším syrom a posypať lístočkami čerstvej petržlenovej vňate!
-
4
podávame ako ľahkostráviteľné jedlo, či predjedlo; dokonca ako vegetariánske, či dietné, pokiaľ nie je určené ako príloha k mäsu! Ja som ich svojej krajšej ½, ortodoxnému „dravcovi mäsožrútovi“, servíroval s „double“ obaľovaným rezňom.
-
5
pamätáte sa ešte na „pampúšiky“ Vašich mamiek a babičiek so zvyšku obaľovacej zmesi? Zmiešal som, na polotekutú konzistenciu, zvyšok rozšľahaných vajíčok, strúhanky a parmezánu (hladkú múku pri obaľovaní rezňov nahradzujem „práškovým“ parmegiano reggiano); pridal štipku „sódy_bici“ (po nej pampúšiky pekne narastú), ~ 2 PL pokrájaných lístkov petržlenovej vňate, jemne „oeMČeKoval“, pomocou PL zmes „naformoval“ do horúceho tuku a zo všetkých strán nechal vypražiť. Všetky boli iba pre mňa; moja Láska totiž „nabieha na novú figúru“!
jogurtom resp . kyslou smotanou a k tomu pohár kefíru alebo acidka.,
ďakujem za pripomenutie pampúšikov., my sme ich ako deti volali prézlová fašírka, otecko nám to robil k zemiakovému šalátu
inak tie pampúšiky sa u nás robievali tiež, so štipkou soli, cukru, sódy bic....zvyšky z obaľovania a taká dobrota :) pre mňa to bol v detstve rezeň :-D