Zemiakový paprikáš na lečovom podklade fotorecept
Foto: sracz
Ak niečo ľahké, rýchle, jednoduché, ale rozhodne chutné, v priebehu týždňa, tak určite túto lahôdku z domácej klenotnice. Podobne, ako pri guľášoch, huspeninách, či Zobraziť celý popisAk niečo ľahké, rýchle, jednoduché, ale rozhodne chutné, v priebehu týždňa, tak určite túto lahôdku z domácej klenotnice. Podobne, ako pri guľášoch, huspeninách, či mäsových polievkach, aj so zemiakovým paprikášom je to detto. Každý má na neho rcp najlepší, so svojim vlastným a desaťročiami odskúšaným technologickým postupom. O svojom tvrdím aj ja to isté. Jedinečnú originalitu mu vytvára lečový podklad z čerstvej zeleniny. Podával som ho s extra ostrým strúhaným chrenom vo varenej cvikle!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL (domáca) |
|
600-700 g (mäkkšia) |
|
1 ks |
|
1 ks (väčšia) |
|
2 ks |
|
1 200-1 500 g |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL čerstvé |
|
1 PL |
|
1 200-1 500 ml |
|
1 halúzka (alebo sušený) |
|
Postup
-
1
na dvoch kopcovitých PL bravčovej masti som opiekol pokrájanú mäkkšiu údenú klobásu,
-
2
pridal ku nej postrúhanú veľkú cibuľu,
-
3
krátko ju na „priehľadno“ orestoval; vložil som pokrájané mäsité papriky, aj s jadrovníkmi a zrelú mäkkú veľkú paradajku; očistil som a na „mesiačiky“ pokrájal zemiaky (používam ½ / ½, t. j. mäkšie, aby sa pri varení doslova rozpadli a zahustili paprikáš a tvrdšie, aby si ponechali tvar, to pre výsledný efekt)
-
4
keď zelenina „pustila“ šťavu, pridal som pokrájané zemiaky, tie biele sú tvrdšie, dve zarovnané PL sladkej mletej papriky, ČL štípľavej, ~ KL čerstvo mletého čierneho korenia a PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera (ak nemám čerstvý, pridávam KL v prášku); premiešal som, vložil halúzku ligučeka, krátko podusil a po úroveň zemiakov zalial hovädzím vývarom (ak nemám, zalievam vodou); hladinu šťavy dodržiavam prilievaním vývaru,
-
5
než sú zemiaky mäkké; … a ~ po pol hodinke, hotovo!
-
6
servíroval som na tanieri so skríženými listami romain šalátu a s cviklovým chrenom („takim, co vozgre caha“), ale chutí aj so sladkokyslými uhorkami, či kompótom (to pre deťúrence a ostatnú „drobnú háveď“)! P. S:: takýto „ekrazitový“ chren s cviklou nadovšetko ľúbi môj super kamarát Ďurko Maliňák z Amurskej na košickom Jazere! Dokonca si ju, ako náhradu za maľované vajíčko, vždy počas Veľkonočnej oblievačky, či šibačky, vyprosil aj do „tranistry“! Veľmi rád som pre neho varieval aj domácu hovädziu polievku, ktorú si nezabudol požiadať s prosbou: „Ferku bratu, daj mi z tej Tvojej hovädzej, ale prosím si vriacu a ešte trošku prihriať“!!!
rýchle a finálny produkt je prinajmenšom gustiózny.Želám ti pekný víkend.
šikovný gazdiniak si ty veľmi.
*****