Foto: sracz
Som presvedčený, že nie som sám, kto považuje dobrú hustú horúcu polievku za základ celodennej stravy! Raňajkové, desiatové, obedové, večerové, proti chrípke, na boľavý Zobraziť celý popisSom presvedčený, že nie som sám, kto považuje dobrú hustú horúcu polievku za základ celodennej stravy! Raňajkové, desiatové, obedové, večerové, proti chrípke, na boľavý žalúdok, na „stopnutie častého behania“, či naopak na „odbetónovanie a odšpuntovanie“, na úľavu „poopičných stavov“, … a ďalšie a ďalšie pre dobrú náladu, nasýtenie, zdravie, či na „zahnanie duchov i neduhov“! Bravčovú krkovičku som „nesplašil“, ale jej kosti, hrubo orezané od mäsa áno, tak som navaril zemiakovú polievku špeciál!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Mäsový vývar: | |
1 200-1 500 g orezaná |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
1 ks menšia |
|
1 ks menší |
|
0,5 ks menší |
|
2 PL |
|
5-7 ks |
|
3-4 ks |
|
1 ks stredná |
|
1 čerstva halúzka ( alebo sušená) |
|
Zemiakový základ: | |
2 PL |
|
1 ks stredná postrúhaná |
|
1 ks hrubostenná |
|
1 ks väčšia |
|
2-3 stonky |
|
1 000-1 200 g |
|
1 PL |
|
podľa chuti g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 hrste |
|
1 čerstvý zväzok |
|
3-4 pretlačené strúčiky |
|
1 ks (alebo feferónka) |
|
1 čerstvá halúzka |
|
Postup
-
1
už prvý pohľad na „vstupnú zostavu“ dáva tušiť, že aj „výsledné score“ bude voňavé a excelentne chutné
-
2
najviac času zaberie príprava mäsového vývaru z kúskov krkovičky a krídla z morky so zeleninou a cibuľou (soľ/vegeta, ČK, NK, ligurček, to už je nám všetkým dobre známa klasika); varil som pomaly, až mäso odpadávalo od kostí asi 100´
-
3
sušené huby som ešte večer namočil a na prípravu ďalších surovín pre zemiakový základ, som využil medzičas; umyl a na malé kúsky som pokrájal zelenú hrubostennú papriku, väčšiu paradajku, zelerové stonky, kyticu petržlenovej vňate, olúpané zemiaky aj odkvapkané huby (vodu z nich použijem do polievky)
-
4
na dno polievkového hrnca som postrúhal stredne veľkú cibuľu a orestoval ju na dvoch PL bravčovej masti; prisypal, pomiešal a podusil pokrájanú papriku, paradajku a zelerové stonky
-
5
pridal „dobré kilo“ pokrájaných zemiakov, posypal ich kopcovitou PL sladkej mletej papriky a podľa zvyku soľ, čerstvo MČK, práškový ďumbier a pretlačil strúčiky cesnaku; premiešal, krátko (5÷6´) podusil,
-
6
priložil pokrájané huby a petržlenovú vňať,
-
7
zalial vodou z húb, zamiešal, priložil halúzku čerstvého ligurčeka a nechal variť až boli zemiaky tak na ½ mäkké
-
8
to už bol uvarený aj mäsový vývar,
-
9
ktorým som, na potrebný objem, zalial hotový základ; doladil sušenou, v dlani rozmrvenou, chilli papričkou (pred „piš_piš pauzou“ si nezabudnite poriadne mydlom umyť ruky, inak bude zle_nedobre); všetko spolu priviedol do varu, vložil pokrájanú zeleninu a mäso z vývaru
-
10
a horúca, celý byt rozvoniavajúca, dobrota bola na stole
-
11
jeseň zahalila prírodu do prekrásnych farebných šiat; to platí aj o našom javore, ktorý sa lúči s odchádzajúcimi teplými dňami svojimi suchými opadanými listami
-
12
sviatok „dušičiek“ už je za dverami; na miesta odpočinku našich najbližších to máme poriadne ďaleko, tak aspoň spoločnou kvetinou pred dverami im vzdávame úctu a posielame pozdravy s poďakovaniami za naše životy a všetko dobré, do nebeských výšin!
*****
rada polievky sýte mám..
aj rada ťa čítavám..
želám radostný každý deň..:-)