Krupica s karamelom a strúhaným jablkom fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. januára 2014
Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept)
Foto: sracz

Uznávam a vysoko si vážim tvorivú nápaditosť členov (hlavne členiek|, ctenej obce „varecháčskej“! Rád sa nechám inšpirovať ich novými technológiami, kombináciami ingrediencií, z Zobraziť celý popisUznávam a vysoko si vážim tvorivú nápaditosť členov (hlavne členiek|, ctenej obce „varecháčskej“! Rád sa nechám inšpirovať ich novými technológiami, kombináciami ingrediencií, z ktorých vzniknú ešte lepšie chute a vône. Takto som sa nechal „uniesť“ i príkladom @mimka946 http://varecha.pravda.sk/recepty/jablkova-krupica/36592- recept.html a k rokmi zaužívanému rcp s karamelom, som pridal „jej“ strúhané jablko! Viem, že priznaním sa lásky ku krupici, strácam na „bonite“, ale ja ju naozaj „ľúbim"!

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
5÷7 minút
tepelná úprava

Suroviny

25 g (krupica)
2 - 3 PL
500 ml
štipka g
2 PL
50 g
1 - 2 ks
Na posypanie:
3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    … zostava sa od r. 1948, keď som ako „ročiak“ začal krupicu alias „rozprávku mladosti“ užívať, sa nejak zvlášť nezmenila. Kozie mlieko z „farmy“ mojej babičky lady Ann, dávno už nahradzujem kravským, trošku som pozmenil technológiu prípravy a pridal, ďakujúc @mimka946 strúhané jablko; už som varil aj so strúhanou hruškou, ale s jablkom mi chutí predsa len viac a lepšie.

    Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z 25g cukru (odjakživa používam ½ množstvo v pomere ku krupici) urobím karamel, ktorý keď nadobudne tú správnu farbu a vôňu, nadstavím dobrou PL čerstvého masla,

    Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zalejem ½ litrom studeného čerstvého mlieka, pridám štipku soli, 2 PL vanilkového extraktu (často ho nahradzujem mandľovým) a krátko premiešam, než pod vareškou cítim, že sa karamel odlepil odo dna rajnice; potom nechám mlieko prevrieť

    Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    „medzičas“ využijem na postrúhanie umytého jablka (jabĺk) bez jadrinca

    Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do „prebublávajúceho“ mlieka, počas nepretržitého miešania, pomaly vsypujem odváženú krupicu (10 % z objemu mlieka), až do zhustnutia krupice na požadovanú konzistenciu (~ 2÷3´),

    Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    kedy do nej vmiešam aj nastrúhané jablko

    Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ešte horúcu nalejem na tanier (dávka pre moju krajšiu ½), nechám „samospádom“ roztiahnuť a priložím ½ PL čerstvého masla

    Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    keď sa roztečie (trošku mu pomôžem preklápaním taniera), ozdobím ho posýpkou z práškového cukru a kakaa (môj brat Imrich „Čiňu“ má radšej so škoricovým cukrom)

    Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tak a htovo a môže sa podávať

    Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    v rámci šetrenia vody, ja si svoju „častku“ ponechám v rajnici,

    Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    z ktorej mi chutí najlepšie!

    Krupica s karamelom a strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

denyany
No, to musí byť dobrota, aj keď ja krupicu nejem a nemusela som ju ani ako dieťa, mojim deťom určite urobím podľa tvojho receptu. A bonite to priznanie isto neublíži.:-)
eviana
Milý @sracz , bejby guláš milujeme celá rodina, sme ťažkí karamelici, takže táto Tvoja krupicová variácia***** sa mi veľmi popačuje, veru prudko jedlé už na prvý pohľad a neskúsiť ju by bolo veľká škoda... napašmal si ma veru riadne, ja už nejasne tuším, čo bude u nás v sobotu na raňajky :)
PS: aj ja vždy vyjedám z hrnca... a nielen kvôli šetreniu s vodou :)
izabella929
@sracz..si zabodoval zase.-) nie len krupicová kaša, ale aj ryža v mlieku je naším obľúbeným papaníčkom...posypané kakaom, strúhanou čokoládou ,ale najviac nám chutí so zaváranými černicami...nech ti chutí kašička veľmi dlho..je to mňamka.-)
sovka62
Jablko by mi tam asi vadilo, ale s tým karamelom určite vyskúšam.
mshacon
Sracz vyskúšam to, aj keď sú tie množstvá ingredientov hmlisté, aspoň pre mňa - matematické výpočty sú mi na hony vzdialené. Ais tak ako španielska dedina :-) Krupicovú kašu som nejedla hádam od detstva a chystám sa už niekoľko mesiacov, že sa k nej vrátim. Začnem Tvojím receptom...
medovnicek
s tým jablkom to je úžasný nápad, u mňa na bonite nestrácaš, práve naopak:):):)
mariamka
vitam tuto inovaciu tradicneho grisu, moje decka si ju po rokoch odmietania opet radi vychutnavaju a taketo vylepsenia su len plus,, vdaka @mimka946 , vdaka @sracz , pre tych, kto ma problem s pomermi, mam lahku fintu, na 1 dl mlieka 1 PL krupice
garanco
Aj moja statnejšia polovička má rada krupicu ( a myslím, že na bonite pri tom vôbec nestráca) a tiež šetríme vodou, preto ju aj on vyjedá z misky. My ju dosť často jeme na večeru a nabudúce bude tá Tvoja variácia.
marika21
Keby by mi ju tak niekto pripravil určite by chutila oveľa, oveľaaa viac. To sa niekto má, keď má pripravenú dobrotku na tanieriku. Mne lepšie chutí, ak to pripraví niekto /nie ja./ mám ju v pláne.*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia