Krupica s karamelom a strúhaným jablkom fotorecept
Foto: sracz
Uznávam a vysoko si vážim tvorivú nápaditosť členov (hlavne členiek|, ctenej obce „varecháčskej“! Rád sa nechám inšpirovať ich novými technológiami, kombináciami ingrediencií, z Zobraziť celý popisUznávam a vysoko si vážim tvorivú nápaditosť členov (hlavne členiek|, ctenej obce „varecháčskej“! Rád sa nechám inšpirovať ich novými technológiami, kombináciami ingrediencií, z ktorých vzniknú ešte lepšie chute a vône. Takto som sa nechal „uniesť“ i príkladom @mimka946 http://varecha.pravda.sk/recepty/jablkova-krupica/36592- recept.html a k rokmi zaužívanému rcp s karamelom, som pridal „jej“ strúhané jablko! Viem, že priznaním sa lásky ku krupici, strácam na „bonite“, ale ja ju naozaj „ľúbim"!
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
… zostava sa od r. 1948, keď som ako „ročiak“ začal krupicu alias „rozprávku mladosti“ užívať, sa nejak zvlášť nezmenila. Kozie mlieko z „farmy“ mojej babičky lady Ann, dávno už nahradzujem kravským, trošku som pozmenil technológiu prípravy a pridal, ďakujúc @mimka946 strúhané jablko; už som varil aj so strúhanou hruškou, ale s jablkom mi chutí predsa len viac a lepšie.
-
2
z 25g cukru (odjakživa používam ½ množstvo v pomere ku krupici) urobím karamel, ktorý keď nadobudne tú správnu farbu a vôňu, nadstavím dobrou PL čerstvého masla,
-
3
zalejem ½ litrom studeného čerstvého mlieka, pridám štipku soli, 2 PL vanilkového extraktu (často ho nahradzujem mandľovým) a krátko premiešam, než pod vareškou cítim, že sa karamel odlepil odo dna rajnice; potom nechám mlieko prevrieť
-
4
„medzičas“ využijem na postrúhanie umytého jablka (jabĺk) bez jadrinca
-
5
do „prebublávajúceho“ mlieka, počas nepretržitého miešania, pomaly vsypujem odváženú krupicu (10 % z objemu mlieka), až do zhustnutia krupice na požadovanú konzistenciu (~ 2÷3´),
-
6
kedy do nej vmiešam aj nastrúhané jablko
-
7
ešte horúcu nalejem na tanier (dávka pre moju krajšiu ½), nechám „samospádom“ roztiahnuť a priložím ½ PL čerstvého masla
-
8
keď sa roztečie (trošku mu pomôžem preklápaním taniera), ozdobím ho posýpkou z práškového cukru a kakaa (môj brat Imrich „Čiňu“ má radšej so škoricovým cukrom)
-
9
tak a htovo a môže sa podávať
-
10
v rámci šetrenia vody, ja si svoju „častku“ ponechám v rajnici,
-
11
z ktorej mi chutí najlepšie!
PS: aj ja vždy vyjedám z hrnca... a nielen kvôli šetreniu s vodou :)