Kelový prívarok, moja spomienková klasika fotorecept
Foto: sracz
… moja „láska a vášeň“! „Afrodiziakum“ v duševnom „maznaní“ s nostalgickými spomienkami a vnášaní sa do rozmarov bezstarostnej mladosti, žiaľ už naozaj v nenávratne! Zobraziť celý popis… moja „láska a vášeň“! „Afrodiziakum“ v duševnom „maznaní“ s nostalgickými spomienkami a vnášaní sa do rozmarov bezstarostnej mladosti, žiaľ už naozaj v nenávratne! Doslova sa maznám s jeho vôňou a do slastných výšin sa nechávam niesť jeho chuťami! Áno, chuťami! Vlastnou, kelovou. Tajomnou, cesnakovou. Antickou, dostáva ju od bobkového listu. Domoviny, zemiakovou. Korunovačnou, ktorú zastrešuje maslo a smotana! Vždy ho varím a jem v spoločnosti mojich dvoch dobrých víl, B.P. - mamky a babičky!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 - 3 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
3 - 4 ks |
|
2 - 3 ks |
|
2 - 3 strúčiky väčšie |
|
1 halúzka |
|
200 - 250 ml |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
Zápražka: | |
2 PL |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
2 - 3 PL |
|
250 - 333 ml |
|
Postup
-
1
… okrem „volského oka“, alebo parikáša, či perkeltu, som toho naozaj nepotreboval veľa; keby tam neboli nádobky s koreninami, tak ani nie je čo odfotiť
-
2
na dno väčšieho hrnca som vložil dve PL doma škvarenej bravčovej masti, na jemno pokrájanú cibuľu, centimetrové „rezance“ z jednej „strednej“ hlávky kelu, soľ a MBK (Mleté Biele Korenie), ďumbier a rascu a „adidasku“ bobkového listu; zapol šporák a sem tam pomiešajúc, pripravil rozohriaty „základ“ budúceho kelového prívarku, ktorý som zalial asi 2 000 ml horúcej vody a nechal povariť, prikrytý s „medzerou“ (t. j. pokrievkou na vareche, krížom cez koniec hrnca)
-
3
než základ „polozmäkol“, pripravil som zápražku; na „roztopené“ 2 PL bravčovej masti v panvici som nastrúhal ďalšiu menšiu cibuľu,
-
4
nechal som ju zdravo „podnapiť sa“,
-
5
panvicu som odstavil na okraj šporáka, pridal zarovnanú PL mletej červenej sladkej papriky, PL masla, 2 „kopcovité“ PL hladkej múky, panvicu „vrátil“ na horúce „hniezdo“ a miešaním všetko spojil do voňavej „tmavobéžovej“ farby; pomaly, pomáhajúc si kovovou metličkou, som prilieval necelý ½ liter vlažného mlieka, vytvoril tak zápražku s krémovou konzistenciou a hotovú ju nechal vychladnúť
-
6
medzitým sa kelový základ uvaril na „polochrumkavo“ a teraz už s radosťou prijal do seba, cez sitko vmiešavanú, vychladnutú zápražku; presne podľa rokmi praxe zafixovaných návodov, pokynov a rád našich mamiek a babičiek, do horúceho jedla studenú zápražku a naopak, do studeného horúcu
-
7
po ľahkom zmiešaní som pridal dva väčšie pokrájané zemiaky, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku a halúzku sušeného ligurčeka; asi 10´ povaril až na „hotovo“ (podľa vlastnej chuti a vôle),
-
8
rozložil PL „hoblín“ čerstvého masla (preventiva proti stvrdnutiu „predkožky“) a
-
9
vypražil naozaj chutné „strapaté rezníky“ podľa vzoru @tinca62, ktorej za rcp veľmi pekne ďakujem, lebo povýšili moju obľúbenú kelovú lahôdku na úroveň šľachtického stola
-
10
„strapáčiky“ som na papierovom obrúsku nechal zbaviť sa zbytočného tuku,
-
11
teraz už bolo všetko naozaj hotové a mohlo sa jest!!!
Keď nám toto kuchárky uvarili v školskej jedálni, tak sme sa ledva plahočili domov....
Pravdu rečieš, @daguska milá smotana a najmä šľahačková, prívarky podstatne zjemní! Ďakujem aj Tebe!
Neostáva mi nič iné, milá @izabella929 len s poďakovaním sa Ti, s Tebou súhlasiť!
Do kapustového prívarku (hlavne szegedín) kocky bravčovinky pridávam aj ja! Ale ďalší „pokus“ s kelom bude podľa vz. @mariamka „aj tak sa dá i tak sa dá“. Ďakujem Ti za uznanie, ale hlavne na upozornenie!!! Už som to opravil!
Nuž čo by som klamal, vážený a milý @elalea máš dobrý postreh! Domov mi naozaj chýba a už sa teším na najbližšiu návštevu Slovenska, ako male dieťa na Ježiška!
„Bars fajne a a bars nám šmakovalo“ milá @manya a rezníky, odporúčané @tinca62 som si odskúšal v praxi! Neľutujem, chválim a vrelo odporúčam Vám všetkým do priazne!
Až k slzám ma dojala Tvoja pozornosť, vysoko ctený a vážený @concord voči mojej pamäti. Ďakujúc Tebe, som urobil „inventúru“ vo svojej KK a tam som zistil, že už som uverejnil 4 (slovom *š* t* y* r* i* ) rcp, v ktorých som použil kel! Žiaľ ale Tebou upozorňované opakovanie som nezaregistroval! Pre názornosť a istotu zverejním ich postupnosť:
1.) III/21-2010 varecha.pravda.sk/recepty/kelovy-privarok-ala-mamkine-1-u...
2.) III/9-2011 varecha.pravda.sk/recepty/postruhany-ostiepok-utopeny-v-k...
3.) III/14-2013 varecha.pravda.sk/recepty/polievka-kelovica-moja-aj-postn...
4.) VI/28-2013 varecha.pravda.sk/recepty/kelovy-privarok-z-cinskej-kapus...
a pre úplnosť pridám aj „link“ dnešného, zatiaľ posledného:
5. I/10-2014 varecha.pravda.sk/recepty/kelovy-privarok-moja-spomienkov...
Ešte raz Ti Fact Oficiálne ďakujem za neustálu pozornosť a zo srdca Ti želám veľa tvorivých síl do Tvojej maximálne plodnej práce tu na našej VAREŠKE!!!
Ďakujem aj Tebe, milá @hubata za poukázanie na rozdielnosť varenia „kelovice“ Záhorie vs VICHOD! Tvoj variant som ešte nejedol, ale rozhodne som presvedčený, že by som si pochutnal! Daj vedieť, ak kel v Tvojej kuchyni predstavíš (alebo si už predstavila?) aj nám, "keluchtivým vareškám, varešiakom a varešiačatám"! Vopred ďakujemE!!!
len neviem ci si ho najdu ti, ktori ho v kuch. knihe ulozeny nemaju
@sracz - velmi rada ta citam, nepoznam ta ale si mi blizkym kelovy privarok bol v casoch mojho detstva a mladosti castym jedlom v repertoari mojej mamy. Vtedy som ho velmi nemusela, teraz som vsak nan dostala chut - pri najblizsom nakupe sa ho pokusim kupit a uvarim tak ako ty, (my sme tiez nepridavali smotanu). Posielam pozdrav kosicanovi do dalekeho sveta.
uz z historie je zname, ako jedna ciarka (tu bodka) zmeni vyznam celeho vyroku... :-)))
varecha.pravda.sk/profil/tinca/...
zial ho tiez jem iba ja, takze o to je vzacnejsi