Zeleninová hustá krémová polievka z konzervy fotorecept
Foto: sracz
Funkcia „gazdiniaka a šéfa logistiky“ v jednej osobe mi umožňuje „surfovať“ po obchodoch. V jednom z nich som naďabil na výpredaj konzervovanej zeleniny v Zobraziť celý popisFunkcia „gazdiniaka a šéfa logistiky“ v jednej osobe mi umožňuje „surfovať“ po obchodoch. V jednom z nich som naďabil na výpredaj konzervovanej zeleniny v pokrivených plechovkách. Zľava 75 %; no nekúp to! Usporím peniaze i čas a navarím dobrú polievku. Z úvodného obrázku je zrejmé, že som sa do pomenovania výsledného produktu tentoraz netrafil. Plánoval som krémovú polievku, ale na záver „čo nekukám“, mi vyšiel takmer prívarok s úžasnou chuťou. Tak som k hustej „polievke“ pridal hovädzie mafiny!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 PL |
|
1 ks |
|
2x400 g |
|
400 g |
|
podľa chuti g |
|
podľa chuti g |
|
1 PL |
|
1 kytička |
|
2÷3 strúčiky |
|
3 PL |
|
2 PL (na zápražku) |
|
2 500÷3 000 ml |
|
120÷150 ml |
|
2÷3 PL |
|
1÷2 ks (čerstvá) |
|
Postup
-
1
takto to vyzeralo na začiatku
-
2
v polievkovom hrnci som na 2 PL rastlinného oleja do zmäknutia udusil ½ postrúhanej veľkej červenej cibule,
-
3
pridal sterilizovanú zeleninu bez nálevu, soľ a čMČK (čerstvo Mleté Čierne Korenie), premiešal a podusil; keď zelenina pustila šťavu,
-
4
prisypal som kopcovitú PL sladkej mletej červenej papriky, ½ kytice pokrájanej petržlenovej vňate aj s konárikmi, pretlačil 3 strúčiky cesnaku, zmiešal a vzápätí opäť krátko podusil
-
5
medzitým som pripravil zápražku z 2 PL rastlinného oleja, druhej, tentoraz pokrájanej, ½ cibule, porestoval do zlatohneda, na voňavo
-
6
priložil 2 PL masla a 2 zarovnané PL hladkej múky; premiešavaním vznikla svetlá zápražka, ktorú som zriedil 500 ml vývaru (ostal mi po poslednej návšteve švagra Luxiho) a cez sitko som ho zapracoval do zeleninového základu
-
7
to už sme skoro v cieli. Predpokladanú lahodnú chuť polievky som umocnil 5÷6 PL kyslej smotany, 2÷3 PL domáceho kápiového krému, premiešal, vložil sušenú feferónkú (aby výsledný product mal „hranu“) a krátko povaril
-
8
stačilo už iba zaliať hovädzím vývarom, prisypať lístočky čerstvej petržlenovej vňate (konáriky boli na drobno pokrájané a podusené už vo 4. bode), priviesť do varu, „korunovať“ kockou masla, odstaviť
-
9
a podávať s horúcimi šťavnatými muffinkami ( http://varecha.pravda.sk/recepty/stavnate-hovadzie-muffiny/10361-recept.html )
-
10
prvý tohotoročný mráz je za nami a prvý, kto na to „doplatil“ je moja bazalička voňavá. Ostatným bylinkám a zelinkám na našej záhrade neublížil, ale ju do rána spálil a ona mi zhnedla. Dokonca aj zmijovce, pravda v nevykurovanej garáži, sú stale zelené. O bobkovom liste, v pravo dole, ani nehovorím!
kto by to povedal, že je z kupovanej konzervovanej zelleniny, ked vidí finálny výsledok, keby si sám nezradil DDDDD
nech ti slúži ku cti, že s muffinkami si sa pohral -)
šikovný chlp si ty a skvelý gazdiniak
ja viem-tiež takého gazdiniaka chcem..nooo..zostane len sen..:-))