Zeleninová hustá krémová polievka z konzervy fotorecept
Funkcia „gazdiniaka a šéfa logistiky“ v jednej osobe mi umožňuje „surfovať“ po obchodoch. V jednom z nich som naďabil na výpredaj konzervovanej zeleniny v Zobraziť celý popisFunkcia „gazdiniaka a šéfa logistiky“ v jednej osobe mi umožňuje „surfovať“ po obchodoch. V jednom z nich som naďabil na výpredaj konzervovanej zeleniny v pokrivených plechovkách. Zľava 75 %; no nekúp to! Usporím peniaze i čas a navarím dobrú polievku. Z úvodného obrázku je zrejmé, že som sa do pomenovania výsledného produktu tentoraz netrafil. Plánoval som krémovú polievku, ale na záver „čo nekukám“, mi vyšiel takmer prívarok s úžasnou chuťou. Tak som k hustej „polievke“ pridal hovädzie mafiny!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 4 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2x400 g | 
                                                             | 
                                                    
| 400 g | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti g | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 kytička | 
                                                             | 
                                                    
| 2÷3 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL (na zápražku) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 500÷3 000 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 120÷150 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 2÷3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1÷2 ks (čerstvá) | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
takto to vyzeralo na začiatku
                                                     - 
                                                    2
                                                    
v polievkovom hrnci som na 2 PL rastlinného oleja do zmäknutia udusil ½ postrúhanej veľkej červenej cibule,
                                                     - 
                                                    3
                                                    
pridal sterilizovanú zeleninu bez nálevu, soľ a čMČK (čerstvo Mleté Čierne Korenie), premiešal a podusil; keď zelenina pustila šťavu,
                                                     - 
                                                    4
                                                    
prisypal som kopcovitú PL sladkej mletej červenej papriky, ½ kytice pokrájanej petržlenovej vňate aj s konárikmi, pretlačil 3 strúčiky cesnaku, zmiešal a vzápätí opäť krátko podusil
                                                     - 
                                                    5
                                                    
medzitým som pripravil zápražku z 2 PL rastlinného oleja, druhej, tentoraz pokrájanej, ½ cibule, porestoval do zlatohneda, na voňavo
                                                     - 
                                                    6
                                                    
priložil 2 PL masla a 2 zarovnané PL hladkej múky; premiešavaním vznikla svetlá zápražka, ktorú som zriedil 500 ml vývaru (ostal mi po poslednej návšteve švagra Luxiho) a cez sitko som ho zapracoval do zeleninového základu
                                                     - 
                                                    7
                                                    
to už sme skoro v cieli. Predpokladanú lahodnú chuť polievky som umocnil 5÷6 PL kyslej smotany, 2÷3 PL domáceho kápiového krému, premiešal, vložil sušenú feferónkú (aby výsledný product mal „hranu“) a krátko povaril
                                                     - 
                                                    8
                                                    
stačilo už iba zaliať hovädzím vývarom, prisypať lístočky čerstvej petržlenovej vňate (konáriky boli na drobno pokrájané a podusené už vo 4. bode), priviesť do varu, „korunovať“ kockou masla, odstaviť
                                                     - 
                                                    9
                                                    
a podávať s horúcimi šťavnatými muffinkami ( http://varecha.pravda.sk/recepty/stavnate-hovadzie-muffiny/10361-recept.html )
                                                     - 
                                                    10
                                                    
prvý tohotoročný mráz je za nami a prvý, kto na to „doplatil“ je moja bazalička voňavá. Ostatným bylinkám a zelinkám na našej záhrade neublížil, ale ju do rána spálil a ona mi zhnedla. Dokonca aj zmijovce, pravda v nevykurovanej garáži, sú stale zelené. O bobkovom liste, v pravo dole, ani nehovorím!
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


kto by to povedal, že je z kupovanej konzervovanej zelleniny, ked vidí finálny výsledok, keby si sám nezradil DDDDD
nech ti slúži ku cti, že s muffinkami si sa pohral -)
šikovný chlp si ty a skvelý gazdiniak
ja viem-tiež takého gazdiniaka chcem..nooo..zostane len sen..:-))