Slivkový koláč pre Lady Ann fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. októbra 2014
Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept)
Foto: sracz

Zo pár razy som pre moju milovanú, múdru a pracovitú babičku „Lady Ann“ navaril, za čo som si „vyslúžil“ aj jej obdiv a uznanie. Zobraziť celý popisZo pár razy som pre moju milovanú, múdru a pracovitú babičku „Lady Ann“ navaril, za čo som si „vyslúžil“ aj jej obdiv a uznanie. Nikdy som jej však nič nenapiekol! Je mi to ľúto a veľmi to bolí! Až raz tu, na našej spoločnej Mamke Zemi „doputujem“ a „prifrčím“ ku nej do „Nebeskej Kuchyne“, „na betón“ upečiem jej obľúbený „slivkáč“! Opäť budem počuť jej mäkký hlas: „hmm, fajnéé, na mašelku, tak som ce to Ferku ňeučela“! Vám som tento rcp sľúbil dávno, biele slivky nie sú, tak aspoň s ringlotami!

20
porcií
25-30 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Na posýpku:
150 g
štipka g
100 g
40 g
100 g
Na cesto:
150 g
40 g
4 ks
150 g
štipka g
3 PL
1 ČL
1 ks
Na plnku:
1200 - 1500 g (alebo ringlóty)
40 g
3 PL
900 - 1 000 g
1 ks
1 ks
50 g
50 g
60 g




Postup

  1. 1

    takto to vyzerá na „štarte“; podľa babičkiného i mamkiného rcp sa tento koláč u nás doma pod „Šibenou horou“ v mojich rodných Košiciach piekol zásadne z bielych „besterce“ sliviek; na záhrade rástli na troch stromoch, ďalšie štyri boli jablone (skoré „Jánovky“); dávno som Vám bol prisľúbil tento rcp z rodinnej šperkovnice mojich „dobrých víl“. Sľub som musel z roka na rok prekladať. Na biele slivky tu za „morom“ čakám už 9. rok a „furt“ nič. Pri jednom z nákupov v „Dahl´s_e“, zhodou okolností pred „Máriou“, som uvidel napodiv zrelé ringloty, tak bolo rozhodnuté. Pečie sa „slivkáč“ podľa babičky a ja mám „double hasen“ (dvojitý osoh). Mojej najmilšej a najsladšej ½ zagratulujem k meninám s kyticou a domácim koláčom a Vám, priateľom a priaznivcom na Varecha.sk, konečne splním sľub!

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umyté ringloty som osušil, vykôstkoval, pokrájal na ¼, vložil do pomocnej misy, zalial 3 PL čerstvej citrónovej šťavy, posypal 2 vrecúškami škoricového cukru, rukami premiešal a odstavil

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v ďalšej pomocnej mise som ručne vypracoval posýpku; Pozn.1: maslo do celého koláča som si rozvážil už „včera“ večer a cez noc zmäklo, tak sa mi s ním pracovalo veľmi dobre

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na prípravu cesta som potreboval ďalšie dve pomocné misy; v menšej som rukou zmiešal preosiatu múku, štipku soli, kypriaci prášok do pečiva („prdop“), jemný kukuričný škrob a čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru; vo väčšej som ručným elektrickým šľahačom vymiešal maslo, práškový a vanilkový cukor až do hladkej peny

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom som postupne vmiešal 4 celé vajíčka a bielok naviac (žĺtok „pôjde“ do tvarohu) a keď sa už všetko veselo spoločne penilo, z malej pomocnej misy som prisypával múku s „aditívami“ a jemne nežne, pomocou gumennej „stierky“, zmiešal na polotekuté cesto

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    doma sme používali tvaroh, ktorý sme pravidelne kupovali od „neni Stoľarki“ z Geči (dedinka pri Košiciach, vedľa „Rio de Čaňa“); takýto tu „nesplašíte“ ani za € ani za $, tak som koláč piekol s farmárskym už mäkkým! Pozn.2: ak pečiete tento koláč s naváženým hrudkovitým tvarohom, alebo s hrudkou tvarohu (ako u nás doma na „Vihodze“), prilejte počas vymiešavania do plnky aj 100÷120 ml vlažného mlieka!!!

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nuž a napokon v poslednej pomocnej mise som vzápätí opäť gumennou stierkou, z farmárskeho tvarohu, žĺtka, kôra postrúhaná z jedného citróna, hrozienok už bez rumu, kryštálového a vanilkového cukru, ľahko vymiešal plnku

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 °C /355 °F (ak používate teplovzdušnú rúru postačí Vám 160 °C/320 °F); do pekáča vystriekaného „olejovoHLM_ovou emulziou“ (alebo vymasteného „maslovým papierom“), som vylial cesto a preklápaním zrovnal do „nivelety“

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    nasledovala tvarohová plnka, rovnomerne rozložená plastovou stierkou,

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na ktorú som porozkladal štvrtinky odkvapkaných ringlôt

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    hotové „preddielo“ som zastrešil posýpkou

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a plný pekáč som s dôverou zveril na asi 40´ vyhriatej rúre. Pozn.3: pečenie, tak ako vždy, som priebežne kontroloval a časovo ho korigoval podľa vzhľadu povrchu; pridal som ešte 5´, čo stačilo na perfektný výsledok,

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ktorý som v eufórii zabudol zdokumentovať, tak aspoň „minidôkaz“ s čiastkovým formátom

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    na tanieri, doplnenom zvyšnými ¼_inkami ringloty, koláč pôsobil takto; prijatý bol s pusou, obdivom a s dojatím a čo hlavne, chutil „fantastikuš šmačňe“!

    Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

radost
verím-že chutil "šmačňe"..
moje obdivovanie koláčika i realizátora je značné..
:-)
mariamka
si skvely pan @sracz , s popisom, s kolacom aj s tymi uvodzovkami, dnes ich bolo "len" 66 :)), kolacik by som naozaj rada ochutnala a myslim, ze aj Lady Ann v nebicku s tym jej „hmm, fajnéé, urcite fajne :)
denyany
No, toto by chutilo aj mne, dala by som si 2-3 kúsky. Si veľmi šikovný.
honestka
Heya Ferry, dobra klasika aj sezonna inspiracia kedze my tu prave teraz mame trhy plne kvality.
aj Tvaroh moze byt, mam ho prave cerstvo "odvisnuty".
Mame rovnake plechy a chcem sa ta opytat ci v nom kolacik priamo krajas ked je bez papiera?
izabella929
@sracz....Ferko nádherný a chutne vyzerajúci zákusok si upiekol,....šikovný veru.-) Ferko , prejem Ti k dnešným meninám veľa zdravia, šťastia a veľa, veľa, veľa krásnej lásky.-)
frezia68
@sracz ,milý Feričku,pridávam sa k Izke a všetko najlepšie dodatočne k meninám :-))) a k receptu len toľko:" určite chutný,ale prečo nemôžem tvaroh a lepok?" Nebudem piecť,ale chválim a posielam pekný deň do tej diaľky :-)
sracz
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem za milé odozvy a @izabella929 i @frezia68 za blahoželanie k Františkovi!!! Veľmi si to vážim! -:)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia