Restovaná králičia alebo zajačia pečeň fotorecept
Foto: sracz
Pri králičine ešte ostanem. Doslova som si musel od „dodávateľa“ vypýtať aj pečeň! Domáci, aj farmári, ku nej úctu nemajú, ale my ju ľúbime Zobraziť celý popisPri králičine ešte ostanem. Doslova som si musel od „dodávateľa“ vypýtať aj pečeň! Domáci, aj farmári, ku nej úctu nemajú, ale my ju ľúbime a „ľigame jak kačka nokerdľe“! Prvenstvo však patrí mojej dcérke Angelike, ktorá v rokoch hojnosti, vyhlásila na králičiu pečeň osobné moratórium. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Surovín skromnejšie, mne by pasovali ešte aj 2 PL husacej (alebo „aspoň“ kačacej) masti, ale žiaľ .…, ale zato výsledná chuť vynahradí všetko a je úžasným pôžitkom labužníka!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150 - 200 g |
|
podľa potreby ml |
|
1 ks väčšia |
|
500 - 600 g (alebo zajačia) |
|
1 - 2 PL (alebo masť husacia) |
|
1 PL čerstvo strúhaný |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1/2 ČL čerstvo mletý |
|
Na ozdobu: | |
podľa možnosti halúzka |
|
podľa možnosti halúzka |
|
Postup
-
1
pečeň som odblanil, zbavil zvyškov krvi, umyl a nechal v sitku odkvapkať; pokrájal som údenú slaninu a vyškvaril na „červenohnedo“, masti bolo nadostač, tak som olej nepridával (ale v „pohotovosti“ som ju mal); pridal som väčšiu cibuľu pokrájanú ma jemné „mesiačiky“
-
2
odkvapkanú pečeň som osušil
-
3
a uložil na mäkkú voňavú cibuľovú „postieľku“; zamiešal
-
4
a občasným obracaním orestoval
-
5
rovných 8´ (slovom osem minút); aj za tento technologický postup veľmi pekne ďakujem vzácnej a milej pani Blaženiakovej, ktorej som mal česť byť „šéfom“ vo funkcii kvestora Vojenskej leteckej akadémie v Košiciach v rokoch 1991÷1999
-
6
čo stačilo, aby sa v orestovanej príjemne mäkkej pečeni už neukázala žiadna krv; priložil som dve PL čerstvého masla (aj keď uznávam, že husacia masť by bola „vyšší level“) a vypol zdroj tepla,
-
7
pridal som KL mletej sladkej červenej papriky, PL čerstvo strúhaného ďumbiera (ak máte iba v prášku, postačuje KL), posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením, zamiešal, ochutnal (dochucovať už nebolo potrebné)
-
8
a za horúca podával s čerstvým doma pečeným chlebom
-
9
atmosféru lahodných vôní a chutí dokresľovala aj pečená žltá hrubostenná paprika, à la Anini Bachčevan, s prepraženou maslovou polevou
-
10
ak som Vás o lahodnosti tohoto, domácim samoukom „zmajstrovaného“, jedla presvedčil, budem rád, keď si ho pripravíte aj Vy! Posielam Vám pozdrav ešte teplej jesene, zo srdca želám krásne úspešné dni a dobrú chuť!
úžasné fotky, perfektný postup :-)))
srdečne blahoželám!
*****
No chuť si mi na robil veľkú.Tvoj recept som už videla včera,ale akosi sa mi nepodarilo reagovať.
O to viac som sa tešila na dnešný deň.Od dcérky manžel doniesol pečeň zo zveriny a preto som ju dnes nachystala na obed.Nie celkom som robila ako ty,ale ten popud vznikol na základe tvojho receptu.
Ja som ju tento krát restovala na chutnej prerastenej údenej slaninke,s kopcom cibuľky aj cesnaku,tiež pridávam červenú mletú papriku,majoranku,korenie.Veľmi sme si pochutnali a ty určite vieš,o čom hovorím.