Skladané zemiaky v kombinácii s karfiolom fotorecept
Foto: sracz
Obľúbené u mojich milovaných vnúčat, Levov_„Bľižňakoch“! S „francuzákmi“ spomínam, ako som ich po sobotách, už pred svitaním pripravoval pre moje „dvojčence“. Ako sme ich Zobraziť celý popisObľúbené u mojich milovaných vnúčat, Levov_„Bľižňakoch“! S „francuzákmi“ spomínam, ako som ich po sobotách, už pred svitaním pripravoval pre moje „dvojčence“. Ako sme ich s „Čvorgľami“, tancujúc indiánsky tanec okolo koša na prádlo, „vyčarovali“ (samozrejme starostlivo zabalené v čistej utierke)! Oni potom šťastné, s hurónskym krikom, oznamovali: „Mamkááá, dedko nám vyčaroval francuzákýýý“! A potom ich slastne, víťazoslávne mávajúc tými najväčšími lyžicami, „ládovali“ do seba! Krásne spomienky!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks uvarené v šupke |
|
4-6 PL |
|
2-3 PL |
|
500-600 g |
|
4-6 ks uvarené na tvrdo |
|
4-6 ks (ružičky) |
|
podľa potreby |
|
250-333 ml |
|
120-150 ml |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
… teraz by som skladané a zapekané zemiaky („francuzáky“) určite pripravoval, rukami spoločnými, s Lillynkou a Samkom! Rady sa so mnou podieľali na varení a pečení. Vždy boli šikovní a aj práca v kuchyni, s vareškou, im „kvitla“ pod rukami. Dnes som pripravil menšiu zmenu v receptúre! Zvýšili mi štyri veľké „ružičky“ karfiolu, tak som ich, na počesť mojich „Dravých Levov“, použil ako medzivrstvu v tzv. „francúzskych zemiakoch“
-
2
dno a boky „zapekacieho – Tuperware -“ hrnca som vymastil, obsypal jemnou strúhankou a na dno som porozladal prvú vrstvu, na kolieska pokrájaných, v šupke uvarených a ešte za horúca olúpaných zemiakov, ktoré som prstami trošku posolil
-
3
druhú vrstvu tvorili kolieska „slávnej“ US „poľskej kielbaszi“,
-
4
tretiu pokrájané vajíčka na tvrdo a štvrtú asi 10 mm plátky predvarených „ružičiek“ karfiolu; potom som povrch opäť jemne posolil a porozkladal naň 3÷4 PL kyslej smotany
-
5
všetky štyri vrstvy, aj so soľou, MČK a kyslou smotanou som zopakoval a „dielo“ zakončil vrstvou pokrájaných zemiakov, na ktorú som porozkladal „hobliny“ asi z 3 PL masla, porozlieval dobré „decko šlahetky“ 120 ml šľahačkovej smotany a poprášil jemnou strúhankou
-
6
zakrytý hrniec som vložil do vyhriatej (180 °C / 350 °F) elektrickej rúry a nechal 20´ zapiecť
-
7
potom som pokrievku z hrnca sňal (véééľmi óóópatrne, lebo je „žiži“) a „francuzáky“ nechal ešte 15´ dopiecť, až „chytili“ peknú červenohnedú farbu
-
8
v reze vyzerali takto,
-
9
na tanieri zas takto; podával som ich s domácim jablokovo_citrónovo_pomarančovým kompótom; chutili naozaj „úžasne“!!! Vnúčence by určite opäť „jasali a žasli“; ... ale v marci im ich určite pripravím doma, v Košiciach nad Jazerom!
nerobila..
ale budem...určite neobanujem..postup známy...aj ostatné dobrotky v ňom..karfiol posunie na vyššiu priečku..
pozdravujem ...
Pred Tebou skladám klobúk, pán majster v skladaní ;-)
Raz darmo, už si pasovaný ;-)
Verím, že aj mne sa dľa Teba skladať podarí ;-)
Už teraz mám gule za ušami ;-)
Páčia sa mi varené vajíčka, karfiol a sós smotanový ;-)
KK ;-)
veľmi vysoko hodnotím šikovné ruky a láskyplné srdce dedka (y)
5*****