Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske fotorecept
Foto: sracz
Uvedomujem si, že týmto rcp u mnohých vyznávačov kombinácií slovenských tradičných príloh „padnem pod “, ale roky nezastavíš, Zobraziť celý popisUvedomujem si, že týmto rcp u mnohých vyznávačov kombinácií slovenských tradičných príloh „padnem pod “, ale roky nezastavíš, vek neoklameš! Aj ja som „hlboko klesol“, ale dlhodobé problémy s mojim žalúdkom ma primäli, aby som mu venoval viac starostlivosti! Napodiv, bez „znásilňovania“ som si zvykol na zeleninové prílohy aj k rezňom, kuriatkám, či hovädzine. Tentoraz som ju rýchlo, veľmi jednoducho pripravil aj k rybe. Pochutnali sme si a urobili niečo aj pre naše zdravie i „štíhlu líniu!
porcie
príprava
na 210 °C
Suroviny
1 - 2 ČL |
|
3 - 4 PL |
|
6 - 7 strúčikov (lupienkov) |
|
1 zväzok (Kale) |
|
1 zväzok (Boerenkool) |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 PL (plátky) |
|
6 - 8 ks |
|
500 - 600 g |
|
1 PL |
|
podľa potreby ks |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
z ľava do prava kale, bok choy, boerenkool
-
2
bez prikrášľovania a bez klamstiev, príprava je naozaj ľahká a jedlo je „krát_dva“ na stole; na dno veľkej panvice som nasypal asi 2 KL sušených feferónkových semienok (@kimlo kamarát si dá „double“ i viac) a minútku ich na sucho opražil; zalial asi 2 PL rastlinného oleja, ale ani slnečnicovým, či kukuričným nič nepokazíte, pridal na 2÷3 mm lupienky pokrájané strúčiky (6÷7) cesnaku a keď dostali zlatočervený odtieň, vložil som aj umyté, striasené a pokrájané listy listového kelu, postupne aj jeho kučeravý variant; vplyvom tepla sa zmenšoval ich objem, kuchyňskými kliešťami som ich sem tam pootáčal a postláčal
-
3
pridal veľkú PL čerstvého masla, pokrájaného na „hobliny“
-
4
než sa roztieklo, pokrájal som aj bok choy (mimochodom ja známy aj ako "druh čínskej kapusty"), pridal ho k už zmäknutým „bratrancom“ do panvice, zmiešal a nechal pod pokrievkou dodusiť
-
5
priebežne som piekol aj filety z tresky, notoricky už mne známou „klasikou“: jemne obojstranne posoliť, čerstvo oeMČeKovať, poolejovať, rozložiť na dno pekáča a 6´ piecť v elektrickej rúre vyhriatej na 210 °C (425 °F); opatrne otočiť, na každý kúsok položiť plátok čerstvého masla a dopiecť ďalších 6´
-
6
hotová porcia, s kolieskom citróna, pokvapkaná „troškou“ extra virgin olivového oleja, určite láka na zjedenie a chutí aj na diaľku
-
7
pestuje a predáva sa aj vatiant listového kelu s purpurovými „nervami“, ako „Red Russian Kale“
-
8
a uveríte, že aj tento „Ornamental Kale“ je jedlý?
-
9
tento záber na police plné zeleniny (aj listovej) som pre Vás pripravil s inšpirujúcim zámerom. Nie, vôbec nechcem týmto obr. z „Whole Foods“ obchodu s prísne organickým sortimentom, provokovať, len „nahodiť“ typ našincom, že aj toto je možnosť na podnikanie u nás doma, či už v pestovaní, alebo v obchodovaní. … a naši „počernejší spoluobčania“ na „zelené“ nie sú, tak aj obavy z predčasného alebo neplánovaného „zberu“ úrody sú neopodstatnené!
dakujem za inspiraciu ;-)
za mlada som zeleninu nemohla vystáť a teraz o nej prahnem :-)))
výborná kombinácia, perfektná príloha, hodná nasledovania!!!
mojich očiach si veľmi stúpol :-)
nepoviem, aj mäsko hraje prím, ale toto hej :-)
*****
ale ešte včera som zobrala mangoldové listy-máme zelený i taký cviklovočervený..i špenát-mangold..teraz sa im lepšie darí ako po celé mokré leto..a mali sme rýchlu,chutnú večeru..
jedlo si pripravil chutné..aj môj muž by zjedol-len ešte plus zemiaky-povedal by..:-)