Foto: sracz
Čím viac mám „striebra“ vo vlasoch, tým viac ma to ťahá za Slnkom! Ubolené kĺby a kosti túžia po teple a ja som ku Zobraziť celý popisČím viac mám „striebra“ vo vlasoch, tým viac ma to ťahá za Slnkom! Ubolené kĺby a kosti túžia po teple a ja som ku nim dobrovoľne pripájam. Mrazivé dni i noci sa aj k nám „nasáčkovali“ (bez nášho dovolenia) na dlhšie a tak si cestu k teplu musím nájsť sám! Pomohol som si aj touto horúcou raňajkovo desiatovo obedovo olovrantovo večerovou zeleninovou polievkou. Bravčové kosti, z obrezanej údenej šunky, som si do nej „uškrečkoval“ v mrazničke. Zostavu zeleniny volím podľa toho, čo je práve po ruke!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL |
|
1 ks |
|
1 ks (kaleráb) |
|
1 ks |
|
2-3 ks |
|
1 ks |
|
2-3 ks |
|
5-6 PL (cukiny) |
|
5-6 ks |
|
1 zväzok |
|
500 g (ružičky) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
1 ks alebo čerstvá |
|
1 halúzka alebo čerstvý |
|
Postup
-
1
… že toho nie je veľa? Verte, že na výbornú horúcu zeleninovú polievku to stačí!
-
2
Očistenú a umytú zeleninu som pokrájal na „gustovné“ kúsky,
-
3
krátko podusil na postrúhanej cibuli s rastlinným olejom, posypal soľou/vegetou (kto vegetu nie rád, tak ju jednoducho vynechá), ČMČK a doplnil ostatnými koreninami
-
4
po krátkom spoločnom ohriatí s premiešaním, som vložil aj karfiolové „ružičky“ a pokrájanú kyticu čerstvej petržlenovej vňate aj s „konárikmi“
-
5
kosti z údenej bravčovej šunky, kovové „vajíčko“ s tekvicovou zrniečkovou dužinou, zalial vodou
-
6
na hladinu budúcej polievky položil halúzku sušeného ligurčeka lekárskeho a poprepichovanú suchú feferónku
-
7
po nie celej hodinke varenia som polievku zahustil krupicovými maslovými „ňočkami“ s vajíčkom a soľou (bez pridania vody)
-
8
a mohlo sa za horúca servírovať; nuž tak som „vydžubal“ mrazivou zimou P. S.: "oškrabky" z kostí údenej bravčovej šunky, túto zeleninovú polievku povýšili na stupeň "gastronomická delikatesa"!
*****
Múdra úvaha, @hubata milá; ďakujem aj Tebe! Dužinu aj s jadierkami zo staršej tekvice i z cukini vždy odkladám do mrazničky a často ju používam; dokonca aj do hovädzej, či slepačej polievky!!!
Potešila si ma Tvojim hodnotením @pusta milá a verím, že by táto polievka chutila aj okolo Vašeho stola! Ďakujem!
Novotou, v Tvojom komentári, milá @viera1 je granulovaný cesnak! Prečo by som ho neskúsil aj ja! Ďakujem Ti za „nakopnutie“! Naša kvaka zodpovedá tunajšiemu turnip_u, rutabaga je taktiež hlubovina (na rozdiel od kalerábu „nedrevnatie“) ale je sladšia a má viac karoténu, čiže je okrovej farby!
Vážený @edward456 ďakujem Ti za „nákuk“ a fialke ohodnotenie rád odovzdám!
Rád Ťa @kukulienka milá pri našom stole privítame a s úctou pohostíme! Fialka aj ja ďakujeme za stav Tvojej citlivej duše!