Dusené kráľovské trúby fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. septembra 2014
Dusené kráľovské trúby (fotorecept)
Foto: sracz

V obchode som „zakopol“ o mne neznámy druh húb, ktorý ma zaujal svojim tvarom. Predávali ho pod názvom „King Trumpet Mushroom“. V preklade „Kráľovské Zobraziť celý popisV obchode som „zakopol“ o mne neznámy druh húb, ktorý ma zaujal svojim tvarom. Predávali ho pod názvom „King Trumpet Mushroom“. V preklade „Kráľovské trúby“. Keď to môže jesť kráľ, tak to nemôže byť zlé. Keď to môže jesť kráľ, tak to môžeme jesť aj my. Čo môžeme! Musíme! Svoju vznešenú krajšiu ½ od prvej chvíle, čo som jej začal „kurizovať“ nazývam vznešenou kráľovnou a mňa oddávna prezývali „Kráľ guľášov, perkeltov a paprikášov“. Uznajte, že tieto huby, asi druh hlív, musel ozdobiť aj náš stôl!

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
7÷10 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 PL
3 - 5 PL
1 zväzok
2 - 3 ks
6 - 8 ks
6 - 8 PL
450 - 500 g
podľa chuti
podľa potreby
4 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    podľa všetkých predpokladov Vás asi týmto mojim rcp „neohúrim“, ale v prvom rade mi ide o predstavenie nového (teda aspoň pre mňa) druhu húb (ak niekto pozná jeho slovenské pomenovanie, prosím o informáciu)! Čerstvé maslo, vajíčka, stonky zeleru, petržlenovú vňať, ligurček (od novembra do apríla spravidla sušený), mäsité papriky (preto aj tak často propagujem ich jadrovníky) a zrnkovú kávu určite nájdete v našej kuchyni 24/7/364 (5). Pokiaľ sa pamätám na „šteklivé“ oslovenie mojou vzácnou mamkou, B.P. „ty trúba jerichova“, tak sa zdá, že počas celého roka našu domácnosť „zdobí“ aj jeden „óbermetrákový heligón“! Tak, podľa dobrého zvyku, tradičný nástup „prehliadkovej jednotky“, aby som nemusel „lietať“ po kuchyni a komore ako „namydlený blex“!

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na koreninovom elektrickom mlynčeku (pred 8 rokmi som ho „znárodnil“ na osobné účely v kuchyni a pre pôvodné určenie (mletie kávy) sme kúpili ďalší) som pomlel čerstvú dávku slovenského jalovca (borievky); pokrájal „odkrojky“ paprík a ich jadrovníky (tentoraz to bola „trikolóra“ zelenej, žltej a červenej), zelenú cibuľku, zelerové stonky, zelený „trojboj“ (ligurčeková, petržlenová a zelerová vňať)

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a huby „kráľovské trumpety“ (nebolo ich potrebné umývať, tak som ich len poutieral papierovým obrúskom); zároveň sa Vám pýšim mojim super nožom japonskej výroby (hriešne to drahý darček od mojej vzácnej ½, ktorý som od nej „odkúpil“ za jednu kovovú mincu; aj táto „babonášska“ obyčaj ma doprevádza z rodičovského domu všade po svete)

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom to už išlo „raz_dva“ ako po „masle“; na troch PL masla a oleja som porestoval nakrájaný zväzok zelenej cibuľky aj s „pierkami“, keď získala sklenený „nádych“ priložil som k nej pripravenú pokrájanú zostavu (stonky zeleru, papriku {pri jej príprave odrežem jadrovník asi 10 mm pod stopkou a potom „odkrojky“ použijem podľa potreby} a jej jadrovníky), premiešal a porestoval do mäkkého „nasosania sa“

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    aj „fanfáry jeho kráľovského veličenstva“ sa dočkali svojeho „entrée“, ktoré som po „korunovácii“ posypal soľou, čerstvo MČK, jalovcom a na záver pridal aj PL masla, premiešal a nechal podusiť

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    predstavujem Vám aj pokrájanú petržlenovú vňať; po pravej strane lopárika „denka“ vidíte kôpku jej pokrájaných konárikov, ktoré taktiež používam do jedla

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    keď sa huby „zosnúbia“ so základom posypem ich zeleným „trojbojom“, opäť premiešam a prikryté nechám „oddýchnuť“ už pri vypnutom zdroji tepla

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom sa „pustím do volských očí“; na ich prípravu používam takúto panvicu a nepriľnavým povrchom, kedy nemusím používať žiadny tuk

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    toto je pohľad na dusené kráľovské trúby

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a takto ich komplet na plytkých tanieroch; pravý, so srdiečkom a výsostnými znakmi, je samozrejme pre moju kráľovnú; zajedali sme ich doma pečeným chlebom

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu milej @monda priateľke z Varecha.sk, ktorá napiekla svoje žĺtkové rezy na oslavu a ja, podľa nej, pre moju Mária Constace I.

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto ma pred týždňom prekvapil môj diplomant z r. 1980, Ing. Lacodraha Šranko, žijúci s rodinkou vo Waukisha Wisconsin; to je „iba“ 700 km severne od nás a tak na budúci rok beriem košíky aj ja a …!

    Dusené kráľovské trúby (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

radost
tvoje písmenká si poskladal do mimoriadne ľudskej výpovede..nech sa ti so šťastím radostne rodinný život vedie..:-)
izabella929
@sracz...musela som tvoj koment k receptu čítať slovo za slovom, aby som sa dočítala niečo o tej trúbe...nepoznám tieto huby..vyzerajú veľmi zaujímavo...takže aj verím, že parádna chuť..pripravil si jedlo kráľovské a verím, že aj tvoja 1/2 polovička si pochutnala...v tvojom recepte sa človek dozvie mnoho info o všetkom a všeličom...)super čítanie a varenie - super jedlo.-))
danda3
Krásne, zábavné čítanie, výborný recept!☺
mariamka
hliva kotúčová Pleurotus eryngii - Chránená huba, Pokuta za jednu plodnicu: 56.43 EUR :))


nadherne citanie a skvely recept pan @sracz , vyborne "smrdi" clovecinou :)
mijaita
Hlíva máčková se ji take rika, koupim v prazske trznici za cenu jednoho lanýže :-)
terinka55
Máš od Pána Boha dar reči a každú svoju činnosť vieš skvelo opísať. Tým nijako neznevažujem Tvoj kuchársky fortieľ. Chválim!
zuzana0331
Ak mi prezradite, v ktorom obchode ste kupili tie huby / bol to "Whole Foods Market"?/, tak zajtra idem nakupit a pozajtra varim. Mam rada Vase recepty a aj Vasu prezentaciu receptov, dakujem.
sracz
Ďakujem Vám srdečne všetkým za milé komentáre aj za informácie o hlíve kotúčovej. Pre @zuzana0331 "!!!ÁNO!!!" - kúpil som ju tam a chytám sa tu aj na vlastné pestovanie; kultúru už sem akosi doveziem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia