Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant fotorecept
Foto: sracz
… ak je niekto doma údenou prerastanou (alias „adidas“) slaninou „posadnutý“, tak je to určite moja lepšia, samozrejme, že aj krajšia ½! Nápad skombinovať Zobraziť celý popis… ak je niekto doma údenou prerastanou (alias „adidas“) slaninou „posadnutý“, tak je to určite moja lepšia, samozrejme, že aj krajšia ½! Nápad skombinovať ňou jadrovníky paprík „falošný baklažán“, vyšiel z jej múdrej hlavičky (maškrtného jazýčka). Ja, láskou k nej tokajúci, som ho milerád zrealizoval. Mám svoj vlastný, desaťročiami odskúšaný, rcp na údenú slaninu, ale tu sa musím spoľahnúť iba na chabú náhradu. Tunajší „odborníci“ sa priam zúfalo stránia a bránia našemu domácemu údeniu! Oprávne?
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6÷8 ks |
|
1÷2 PL |
|
1 ks |
|
10÷12 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti g |
|
podľa chuti g |
|
2÷3 strúčiky |
|
1 PL |
|
2÷3 ks |
|
3÷4 halúzky |
|
1 ks |
|
3÷4 ks |
|
Postup
-
1
podľa dobrého zvyku, všetko pekne na dosah ruky
-
2
začal som netradične 5÷7 mm hrubými plátkami prerastenej údenej slaniny, ktoré som po 20÷25 mm nadkrojil na „hrebienok“ a obojstranne opiekol na suchej panvici; voňavých „murínov“ som v tanierovej „bukse“ uložil (na jeden uložíš a druhým, obráteným, prikryješ) do akurátne vyhriatej rúry, aby nevychladli. Výpek, nebolo ho veľa, som obohatil rastlinným olejom a na ňom som orestoval pokrájanú červenú cibuľu
-
3
priebežne som pokrájal jadrovníky paprík na plátky a po ½ červenej a zelenej papriky na asi 5 mm široké a 20 mm dlhé „klátiky“. Pozn.: uprostred drevenej podložky sú horné odkrojky „srdiečok“, ktoré sú predsa len trošku tvrdšie
-
4
plátky jadrovníkov, spolu s pokrájanými paprikami som pridal do urestovanej cibule, osolil, oeMČeKoval, premiešal a nechal na mäkko podusiť
-
5
na záver som pretlačil strúčiky cesnaku a pridal PL čerstvého masla a premiešal;
-
6
„vklepol“ vajíčka, aby sa z nich vytvorili „žlté oči“; voňavý základ som posypal lístkami petržlenovej vňate (aj jej pokrájané stonky obohatia výslednú chuť a jemne praskajú pod zubami)
-
7
toto je raňajkový plytký tanier (podľa želania som jej vajíčko napokon zmiešal so základom) s porciou pre moju vzácnu pani, s pokrájanou paradajkou, znakmi jej „modrej“ krvi z kápie, halúzkou petržlenovej vňate a samozrejme s opečenou slaninou,
-
8
ktorú som si k svojej „čiastke“ na panvici pridal aj ja,
-
9
použil som všetko, čo ostalo a zavadzalo na stole; … hej a túto dobrotu sme zajedali na sucho opečenými hriankami domáceho chlebíka
-
10
jeseň sa rozbehla na plno a akoby som počul spievať priateľa Wabiho Daněka „listopadové listí pomalu už sedá …“; japonský javorček pred našim domom sa tiež „prezliekol“ do temnočerveného šatu
Diskusia k receptu