Zeleninová s vývarom z králičích kostí a hlivou fotorecept
Foto: sracz
Pred desiatimi rokmi som ešte vo veľkom „gazdoval“ na mojej furčianskej záhradke. To, čo som vypestoval a dochoval, úspešne som využíval aj v našej Zobraziť celý popisPred desiatimi rokmi som ešte vo veľkom „gazdoval“ na mojej furčianskej záhradke. To, čo som vypestoval a dochoval, úspešne som využíval aj v našej kuchyni. Desiatky a desiatky králikov som pripravil v rôznych rcp na polievky, paprikáše, perkelty, v klobásach, či do guľášov a nikdy sa nám neprejedli. Moja dcérka, Bábika Angelika, mala výhrady voči silným hovädzím i slepačím vývarom, ale v kombinácii s králičinou si doslova duševne „hovela“! Dnes podobnú určite varí aj mojim vnúčatám, Čvorgľom!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na vývar: | |
podľa možností |
|
1 ks väčšia |
|
1 ks stredne veľký |
|
1 ks veľká |
|
1 ks veľky |
|
1 ks menšia buľva |
|
2-3 ks stonky |
|
1 halúzka |
|
3-4 lístky |
|
10-12 ks |
|
5-7 ks |
|
podľa chuti |
|
Na polievku: | |
2-3 PL |
|
2-3 PL strúhaná |
|
2-3 PL čerstvé |
|
1 ks stredná |
|
1 ks stredný |
|
1 ks menšia buľva |
|
1 ks stredná |
|
2-3 ks stonky |
|
1 PL |
|
25-333 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 čerstvý zväzok |
|
1 halúzka |
|
1 ks |
|
500 g mrazený |
|
Maslové halušky: | |
1 PL čerstvé mäkké |
|
100-120 g |
|
štipka |
|
štipka |
|
1 ks čerstvé |
|
Postup
-
1
rozoberal som tri ~ 1 000 g králiky na paprikáš, tak kostí bolo do „aleluja“; použil som hrudné koše a kosti z predných nožiek a stehien (doma som do polievky dal aj hlavy); umyté kosti som vložil do väčšieho hrnca, zalial vodou; nechal zovrieť, pozbieral penu, vložil cibuľu a ostatnú zeleninu, pridal korenie, soľ a pri minime tepelnej podpory bol asi za 90´ bol vývar hotový
-
2
toto všetko tvorilo základ budúcej polievky
-
3
očistenú a umytú koreňovú zeleninu som pokrájal
-
4
v poslednej chvíli som v chladničke našiel aj menší červenkastý turnip (kvaka), tak som ho „vpasoval“ do zostavy a ovenčil kyticou zeleného „trojboja“ (listy petržlenu, zeleru a ligurčeka), pod ktorou je aj ja vidličkou popichané jalopeño
-
5
pokrájanú zeleninu som krátko podusil na postrúhanej cibuli, pridal maslo, soľ a vegetu
-
6
medzičas som využil na prípravu maslových nočkov (nechal som zmäknúť pokrájanú PL masla, zasypal som ho krupicou, štipkou soli a „sódybiky“, pridal rozbité vajíčko a vymiešal; než „nadýchané, vďaka jedlej sóde bikarbóne“ cesto „haluškátorom“ pretlačím do variacej sa polievky
-
8
zalial hotovým vývarom z králičích kostí, vložil kyticu zeleného „trojboja“ i jalopeño a nechal dovariť
-
9
jemný farebný kolorit doladil aj mrazený hrášok; stačilo už iba nechať polievku zovrieť
-
10
a na záver ešte pretlačiť maslové nočky;
-
11
a na tanieri potom vyzerá, vonia, ale hlavne chutná, úžasne; v ďalšom rcp Vám predstavím svoj perkelt z vykostených králikov
-
12
ešte pozdrav odo mňa a od tekvíc, ktoré „vládnu“ jesennému Des Moines Iowa
obdivujem a chválim v tebe šikovného gazdiniaka po každej stránke :- )
nesporných ***** ti plným právom patrí :-)