Foto: sracz
Vždy som mal v hlbokej úprimnej úcte moje dve „Dobré Víly“, predobrú mamku a obdivuhodnú babičku! Okrem iného, obdivoval som ich majstrovské „čarovanie“ s Zobraziť celý popisVždy som mal v hlbokej úprimnej úcte moje dve „Dobré Víly“, predobrú mamku a obdivuhodnú babičku! Okrem iného, obdivoval som ich majstrovské „čarovanie“ s vareškami. Počas mojeho dávneho detstva to boli aj ich rýchle, spravidla raňajkové, polievky. Do ranného chladu nás, s bratom Imrichom, často vítala vôňa zapraženej, alebo cesnakovej, či cibuľovej polievky. Ja "autodidakt", som sa naučil variť aj svoju rýchlu, s kúskami paradajok, obohatenú domácou údenou klobásou a chlapskou hrsťou mrvenice!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 PL |
|
3 PL čerstvé |
|
2-3 PL |
|
800-1 000 ml |
|
800-1 000 ml (alebo vývar) |
|
1 ks prešpikovaná klinčekmi |
|
podľa chuti |
|
12-15 ks |
|
5-7 ks |
|
5-7 ks |
|
3-4 ks sušený |
|
2 ks domáca pikantná |
|
1 čerstvá halúzka |
|
2-3 ks stonky |
|
12-15 PL domáca sušená |
|
Postup
-
1
v obchode som „splašil“ skoro litrovú konzervu pokrájaných paradajok vo výdatnej omáčke; pretože konzerva mala pokrivený povrch, bola za „smiešnu“ ¼ cenu. Samozrejme, že som kúpil hneď dve. Veď ono sa to zíde a v komore nezavadzia. Ak tento paradajkový konzervovaný polotovar nemám, tak si ho jednoducho pripravím sám! Je to niečo na spôsob, ktorým aj @sovka62 pripravuje paradajky do leča. 1 500÷2 000 g zrelých paradajok umyjem pod tečúcou studenou vodou, každú nadrežem do „kríža“ na hladkom konci a zalejem vriacou vodou. Potom ich ľahko zbavím kože, vyrežem miesto po „korunke“ a pokrájam na ~ 12÷15 mm kocky. Na 2÷3 PL olivového oleja (ale nič sa nestane, ak použijem slnečnicový, či kukuričný) krátko porestujem malú postrúhanú (alebo na drobno pokrájanú) cibuľu s 2÷3 strúčikmi pretlačeného cesnaku. Ak je podklad „priesvitný“, pridám doň pripravené kocky pokrájaných olúpaných paradajok, ochutím ČL soli, KL MČK, hrsťou (mojou) bazaličky voňavej, PL čerstvého (alebo ½ PL sušeného) oregána a ML (Mocca Lyžička) cukru (to aby ma „nepálila záha“). Jemne „zľahka“, ale dôkladne premiešam a po privedení do varu, nechám tekutú časť zredukovať ~ na ½. Dochutím podľa potreby, ale väčšinou to nie je ani potrebné! Hotovo!!!
-
2
ale poďme na moju paradajkovú polievku „špeciál“; v hrnci som z oleja a masla nechal vytvoriť „emulziu“,
-
3
do ktorej som pridal hladkú múku (HLM) a počas neprestávajúceho miešania, pripravil svetlú (max. „béžovú“) zápražku
-
4
do nej som vylial paradajkové pyrè, premiešal,
-
5
zalial horúcou vodou (ak mám použijem kurací, alebo hovädzí vývar), vložil drôtené „vajíčko“ s guličkami čierneho korenia (ČK), nového korenia (NK), klinčekami (kto chce, pridá aj škoricu, či badián) a „adidasku“ bobkového listu, celú stredne veľkú cibuľu a pár domácej údenej umytej klobásy
-
6
a pridal PL soli; až keď polievka vrela,
-
7
vložil som do nej halúzku ligurčeka lekárskeho a „srdiečko“ stonkového zeleru
-
8
asi po 15´ bola klobása uvarená, vybral som ju na pomocný tanier; ligurček, zeler a koreniny vo „vajíčku“ splnili svoju úlohu, tak putovali do koša; polievku som zahustil hrsťou domácej mrvenice_sciranki a s kúskom uvarenej
-
9
klobásy ju servíroval; naozaj krásne voňala a úžasne chutila; drobné kúsky paradajok v nej sú vítanou inováciou!
-
10
takéto ľalie rastú na našej záhrade
-
11
a po odkvitnutí sa na ich listoch nasýtia moji vzácni tichí hostia
ale aj klobaskova verzia moze byt chutna. ;)
ps: krasna zver!
Pozdravujem.
no čo ti poviem, hanba - nehanba, slintám tu nie ako Pavlovov pes, ale ako uslintaný Bernardín :-)))
***** som už dala, ukladám do KK a dakujem za úžasný recept, pekne ťa zdravím, vitaj späť :-)