Paradajková polievka špeciál po mojom fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. augusta 2014
Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept)
Foto: sracz

Vždy som mal v hlbokej úprimnej úcte moje dve „Dobré Víly“, predobrú mamku a obdivuhodnú babičku! Okrem iného, obdivoval som ich majstrovské „čarovanie“ s Zobraziť celý popisVždy som mal v hlbokej úprimnej úcte moje dve „Dobré Víly“, predobrú mamku a obdivuhodnú babičku! Okrem iného, obdivoval som ich majstrovské „čarovanie“ s vareškami. Počas mojeho dávneho detstva to boli aj ich rýchle, spravidla raňajkové, polievky. Do ranného chladu nás, s bratom Imrichom, často vítala vôňa zapraženej, alebo cesnakovej, či cibuľovej polievky. Ja "autodidakt", som sa naučil variť aj svoju rýchlu, s kúskami paradajok, obohatenú domácou údenou klobásou a chlapskou hrsťou mrvenice!

6÷8
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 PL
3 PL čerstvé
2-3 PL
800-1 000 ml
800-1 000 ml (alebo vývar)
1 ks prešpikovaná klinčekmi
podľa chuti
12-15 ks
5-7 ks
5-7 ks
3-4 ks sušený
2 ks domáca pikantná
1 čerstvá halúzka
2-3 ks stonky
12-15 PL domáca sušená




Postup

  1. 1

    v obchode som „splašil“ skoro litrovú konzervu pokrájaných paradajok vo výdatnej omáčke; pretože konzerva mala pokrivený povrch, bola za „smiešnu“ ¼ cenu. Samozrejme, že som kúpil hneď dve. Veď ono sa to zíde a v komore nezavadzia. Ak tento paradajkový konzervovaný polotovar nemám, tak si ho jednoducho pripravím sám! Je to niečo na spôsob, ktorým aj @sovka62 pripravuje paradajky do leča. 1 500÷2 000 g zrelých paradajok umyjem pod tečúcou studenou vodou, každú nadrežem do „kríža“ na hladkom konci a zalejem vriacou vodou. Potom ich ľahko zbavím kože, vyrežem miesto po „korunke“ a pokrájam na ~ 12÷15 mm kocky. Na 2÷3 PL olivového oleja (ale nič sa nestane, ak použijem slnečnicový, či kukuričný) krátko porestujem malú postrúhanú (alebo na drobno pokrájanú) cibuľu s 2÷3 strúčikmi pretlačeného cesnaku. Ak je podklad „priesvitný“, pridám doň pripravené kocky pokrájaných olúpaných paradajok, ochutím ČL soli, KL MČK, hrsťou (mojou) bazaličky voňavej, PL čerstvého (alebo ½ PL sušeného) oregána a ML (Mocca Lyžička) cukru (to aby ma „nepálila záha“). Jemne „zľahka“, ale dôkladne premiešam a po privedení do varu, nechám tekutú časť zredukovať ~ na ½. Dochutím podľa potreby, ale väčšinou to nie je ani potrebné! Hotovo!!!

    Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ale poďme na moju paradajkovú polievku „špeciál“; v hrnci som z oleja a masla nechal vytvoriť „emulziu“,

    Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do ktorej som pridal hladkú múku (HLM) a počas neprestávajúceho miešania, pripravil svetlú (max. „béžovú“) zápražku

    Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do nej som vylial paradajkové pyrè, premiešal,

    Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalial horúcou vodou (ak mám použijem kurací, alebo hovädzí vývar), vložil drôtené „vajíčko“ s guličkami čierneho korenia (ČK), nového korenia (NK), klinčekami (kto chce, pridá aj škoricu, či badián) a „adidasku“ bobkového listu, celú stredne veľkú cibuľu a pár domácej údenej umytej klobásy

    Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a pridal PL soli; až keď polievka vrela,

    Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vložil som do nej halúzku ligurčeka lekárskeho a „srdiečko“ stonkového zeleru

    Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    asi po 15´ bola klobása uvarená, vybral som ju na pomocný tanier; ligurček, zeler a koreniny vo „vajíčku“ splnili svoju úlohu, tak putovali do koša; polievku som zahustil hrsťou domácej mrvenice_sciranki a s kúskom uvarenej

    Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    klobásy ju servíroval; naozaj krásne voňala a úžasne chutila; drobné kúsky paradajok v nej sú vítanou inováciou!

    Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    takéto ľalie rastú na našej záhrade

    Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a po odkvitnutí sa na ich listoch nasýtia moji vzácni tichí hostia

    Paradajková polievka špeciál po mojom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

brambora
ja umrem :D paradajkova s klobaskou :D ale preco nie? neviem si predstavit tu chut, vzdy som jedla len klasiku cistu alebo s mrvenickou a s veeeela, veeeeela roztecenym syrom navrchu.
ale aj klobaskova verzia moze byt chutna. ;)
ps: krasna zver!
radost
toto pridávanie "života" na konci receptov milujem..robí to aj Izabelka..afataga..teraz ty..dakujem..
jujoska
fiha, aka chlapska verzia detskej paradajkovej polievocky :-D Ta by urcite stala za vyskusanie
kukulienka71
Pozrime že! toto je pre mňa novinka hodná vyskúšania. Klobásku som jedla v paradajkovej kapuste, v rajčinovej polievke to bude asi podobné, fajnové. Zelinky tiež výborne dochutia, si šikovný a tvoje dobré víly si tiež zaslúžia pochvalu. Posledná fotka aj popis nemá chybu!!:-) Fantázia;-)
broninka
wau, nemáme radi paradajkovú, ale táto verzia možno presvedčí, vyzerá naozaj lákavo :-)
sonulienka
No čo iné môžeme od nášho majstra kuchára čakať? Len samé dobrotky a aj toto je jedna ktorú určite vyskúšam.
Pozdravujem.
pusta
Milý@sracz , - ferikém drágám, perfektná polievka, no a s tou údenou klobásou nemá chybu.
no čo ti poviem, hanba - nehanba, slintám tu nie ako Pavlovov pes, ale ako uslintaný Bernardín :-)))
***** som už dala, ukladám do KK a dakujem za úžasný recept, pekne ťa zdravím, vitaj späť :-)
hanak
No teda to je fakt výborný recept na paradajkovú polievku. Tiež ju moc nemusím, ale v takomto podaní to veru môžem. Ako píše pani @spusta , tiež slintám nie ako Pavlov pes, ale ako @Popolv ár.
manya
s klobáskou vyskúšam, takých hostí mávame aj my v záhrade, čaká ich čerstvá ďatelinka aj lucerka, ale im najviac chutí fazuľka a ja že kto mi ju tak kradne, že zostanú len holé stonky, stopy prezradili zlodejov;