Perkelt z vykostenej králičiny fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. októbra 2014
Perkelt z vykostenej králičiny (fotorecept)
Foto: sracz

… a naviac z mladej, tak bol chutný voňavý obed „krát_dva“ hotový! Neviem sa toho jemného, ľahkostráviteľného a hlavne zdravého mäsa dojesť. Dobehujem totiž Zobraziť celý popis… a naviac z mladej, tak bol chutný voňavý obed „krát_dva“ hotový! Neviem sa toho jemného, ľahkostráviteľného a hlavne zdravého mäsa dojesť. Dobehujem totiž osemročný „deficit“ a tak „surfujem“ s králičinou, doslova v týždňových intervaloch. Zatiaľ sa nám neprejedla. Dnes to bude môj rcp na perkelt, čiže bez smotany, so slovenskou ryžou! Ale ako príloha chutí aj zemiaková kaša, knedľa, či iná cestovina. Ja si pošmakujem aj s „burkovčiakom“ voňavého domáceho chlebíka, ktorý rád namáčam do šťavy.

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 PL domáca
1 ks väčšia
1 200-1 500 g
4-5 strúčikov
podľa chuti
podľa chuti
1 PL mletá
1 ČL mletá
1 ČL čerstvo strúhaný
1/2 ČL
1 ks hrubostenná väčšia
 väčšia
2-3 stonky
800-1000 ml
1 halúzka
1 PL čerstvé




Postup

  1. 1

    vopred všetko (papriku, paradajku, /mäso som už mal pripravené po vykostení/,stonky zelerovej vňate) umyť, osušiť pokrájať; mäso na min. 60x60 mm kocky, nech je do čoho „kusnúť“, ako si to vyžaduje jej jasnosť, moja veliaca admirálka a krajšia ½

    Perkelt z vykostenej králičiny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na 2 PL oleja a 2 PL škvarenej bravčovej masti, žiaľ husaciu nemám, som na voňavo orestoval postrúhanú veľkú červenú cibuľu,

    Perkelt z vykostenej králičiny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    hneď za horúca som na ňu vložil pokrájané mäso, zamiešal a nechal „zatiahnúť na bielo“

    Perkelt z vykostenej králičiny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    posypal som ho koreninami; ja používam aj svoju domácu vegetu, tak som ju „sestersky“, ½/½ rozdelil so soľou; premiešal, krátko podusil

    Perkelt z vykostenej králičiny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a pridal aj pokrájanú papriku, stonky zeleru, paradajku a zopár strúčikov pretlačeného cesnaku; premiešal, krátko podusil, zalial vývarom z králičích kostí (počas dusenie ešte 2÷3 razy podlial) a nechal uvariť až na „jazyku sa rozplývajúce mäkko“; čerešničku na šľahačku som síce na záver nepridal, ale zato PL čerstvého masla áno!

    Perkelt z vykostenej králičiny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nuž a chutná príloha ku králičiemu mäsu? Bársčo, ale u nás o tucet dĺžok vedie „slovenská ryža (orzo)“ pred tarhoňou a mrvenicou; tentoraz to bola slovenská ryža v klasickej to už príprave; na „filme“ rastlinného oleja v rajnici ju opražím na „melír“, zalejem dvojnásobným množstvom vody, pridám KL soli, vsypem pokrájanú čerstvú petržlenovú vňať (dobrú chlapskú hrsť), zamiešam, vložím PL masla, prikryjem a varením nechám vyvrieť vodu, až sa v „ryži“ objavia dierky,

    Perkelt z vykostenej králičiny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ešte „krát“ premiešam, prikryjem, vypnem zdroj tepla a hotovo!

    Perkelt z vykostenej králičiny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    … a servírujem v hlbokom tanieri; najprv zajačí perkelt, potom do jeho stredu slovenskú ryžu, okrášlim jedlou ozdobou (petržlenovým „pierkom“), pre toho komu chutí sladkokyslú uhorku, alebo kompót a … dobrú chuť!

    Perkelt z vykostenej králičiny (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

pusta
perkelt presne aký má byť. perfektné, chuť vzbudujúce. lákavé.
krásny recept, výborný popis,
*****
1x boxik
patroveckypitrs
To sa niekomu machruje z králikmi, keď ich ma dostatočné množstvo. Bože ako závidím Ti ich ja som na králikoch a divine vyrastal teraz sa tomu tu moc nedarí tak mi chýbajú. Od vtedy mám tie kombinácie ovocia a zeleniny z mäsom otec ten bol na to špecialista. Veď kedysi nebolo toľko korenín tak sa varilo čo bolo. Palec hore a 5*.
boxik
Pekný recept aj keď ja si ho nedám s bársčím , ale mňou milovanými zemiakmi.
1x boxik
frezia68
Mne by chutil presne podľa toho receptu,len vrch posypať množstvom narezanej petržlenovej vňate,lebo čo si dal do vody,to sa mi neráta :-)))
babkamt
Akosi často pridávaš recepty z králika:-) Len tak ďalej pokračuj, ja si ich všetky ukladám do kk. Budem mať inšpiráciu. Ty sa v kuchyni vieš dobre obracať. Teším sa na tvoje nové recepty.
mesiar50
Priatelu,ukážkové a chutne vyzerajúce jedlo si pripravil.
stefanm
..."furt králika! Každý den máme králika! Ani Pinďa to už nežere! Viď Pinďo"!??...
Ale toho tvojho by určite "zožral" nie len Pinďa.




denyany
Robievam podobne, králiky i zajace sú u mňa na 1.mieste, čo sa mäsa týka. U zeleniny je to asi paprika a musím ti napísať, že som si dnes na cibuľke opražila jadrince z paprík, ktoré som plnila. Bolo to skvelé, ešte že nebol nikto doma a nemusela som sa deliť:-) Ďakujem za tú inšpiráciu a je mi do plaču, koľko tých fantastických jadrincov som doteraz vyhodila! Odteraz ani jeden! Krásny deň želám.
sracz
Srdeční veľké ĎAKUJEM Buď Vám všetkým, milý priatelia za všetky ohlasy k mojim "ušiakom"!!! Veľmi si to vážim a želám Vám krásne dni!
paploska
@Sracz (16.10.2014 15:54)

Dakujem za skvely recept. Prave sa zajacik vari podla neho :-)