Pikantná polievka s oranžovou šošovicou fotorecept
Foto: sracz
Variant jemnej strukoviny s jednoduchou, no zato s bohatou paletou chutí so sladkosťou šošovice, vôňou rasce, kyslosťou citróna, čarom paradajok, pikantnosťou ďumbiera a chilli Zobraziť celý popisVariant jemnej strukoviny s jednoduchou, no zato s bohatou paletou chutí so sladkosťou šošovice, vôňou rasce, kyslosťou citróna, čarom paradajok, pikantnosťou ďumbiera a chilli papričky. Strukoviny sú obľúbené po celom našom krásnom Slovensku a tak som sa nechal inšpirovať nielen detstvom našej kuchyne, ale aj gazdinkami i „gazdiniakmi“ na Varecha.sk a Sarah Britton v knihe „Moje nové korene“. Výsledné „dielo“ predstavuje jemnú hustejšiu polievku, ktorá Vás v chladnejšom počasí iste zahreje.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
|
|
2-3 PL (alebo olivový) |
|
120-150 ml (postrúhaná) |
|
120-150 ml (biela časť) |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 KL |
|
200 g |
|
2-3 PL |
|
1/4 KL |
|
1 KL |
|
111,5 PL |
|
2-3 PL strúhaný (zázvor) |
|
1-2 ks |
|
2-3 ks |
|
5 ks |
|
907 g |
|
1 500-2 000 ml horúca |
|
podľa chuti |
|
|
|
podľa chuti |
|
|
Postup
-
1
Úvodným zábeom Vám predstavujem použitú šošovicu (napriek uisťovaniu znalcov som ju cez noc namočil do vlažnej vody) a červené zemiaky (pri tepelnom spracovaní si zachovávajú tvar a polievku som, namiesto múky, zahustil jednám postrúhaným na malých „slzičkách“). V hrnci na polievku som rozohrial olej, potom na ňom do sklovita orestoval postrúhanú šalotku a pokrájanú bielu časť póru s pretlačeným cesnakom. Hrniec so odstavil z ohrevu a do orestovaného základu pridal „orech“ masla, paradajkovú pastu i krém, čerstvo mleté čierne korenie, soľ (kto rád môže ju nahradiť vegetou), drvenú rascu, pokrájanú chilli papričku a postrúhaný ďumbier. Premiešal a nechal prejsť teplom,
-
2
než som pokrájal karotky a 4 zemiaky, ktoré som následne pridal do horúceho základu, premiešal, zo 5 minút podusil.
-
3
Zalial krabicou kúpeného kuracieho vývaru a doplnil horúcou vodou, potom už došiel čas aj na šošovicu, ktorú som po zliatí vody, pridal do hrnca a premiešal
-
4
Na malom ohreve som varil asi pol hodinu. Potom som prisypal sušený tymian a oregano (tak po pol KL), pridal čerstvú šťavu z polovice citróna, zahustil menším postrúhaným zemiakom a po ochutnaní „doladil“ koreniny.
-
5
Polievku som podával „kotlíkoch“ z anglického porcelánu, posypanú lístočkami čerstvej petržlenovej a zelerovej vňate s bagetkovými krutónami.
-
6
… spomienka vlastnoručne vysadenú ružu „Lilly“ ešte na záhrade v Peorii AZ.
Diskusia k receptu