Zemiaková polievka s úžasnou chuťou fotorecept
Foto: sracz
Doma je sezóna húb v plnom „cvale, až trysku“, ja v tunajších podmienkach môžem o nej iba snívať. Aspoň „krát“ za mesiac si Zobraziť celý popisDoma je sezóna húb v plnom „cvale, až trysku“, ja v tunajších podmienkach môžem o nej iba snívať. Aspoň „krát“ za mesiac si však chute kompenzujem takými hubami, aké dostanem na tunajšom trhu, v kombinácii so zásobou sušených, od spriatelených duší zo SVK. V objavenom obchode s čínskymi potravinami som za úžasnú cenu kúpil čerstvé svetlé bunapi- shimeji a hlivu kráľovskú (kotúčovú, či fanfáry), no a šampiňóny v našom obchode. Pri varení tejto polievky som potom už postupoval klasický spôsobom.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1-1,5 kg |
|
2-3 PL |
|
1 ks stredná postrúhaná |
|
3-4 strúčiky |
|
1-2 ks |
|
1 ls |
|
3-4 ks (Roma) |
|
2-3 KL (alebo domáca vegeta) |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL |
|
podľa chuti (Nahrin Piccante) |
|
1 KL |
|
1 ML |
|
5-6 ks žlté menšie |
|
2 - 2,5 l |
|
100 g (200 ml) |
|
150 g |
|
150 g |
|
120 g |
|
podľa chuti (Harissa Pikante) |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Pohľad na použité suroviny. Údené bravčové kolienko som večer dočistil, umyl a pomaly uvaril, až z neho trčali kosti a potom som ho vo vývare nechal až do budúceho predpoludnia, kedy som začal variť polievku.
-
2
V hrnci som na rastlinnom oleji orestoval na drobno pokrájanú cibuľu s plátkami cesnaku a potom na nich orestoval pokrájané paradajky, zeler stonkový a zelenú papriku.
-
3
Medzitým som očistil a pokrájal zemiaky a huby (sušené už boli v hrnčeku, zaliate vlažnou vodou).
-
4
Následne som kocky zemiakov vložil na už orestovaný zeleninový základ a posypal ich soľou čerstvo mletým čiernym korením, mletou sladkou paprikou, korením „Nahrin Piccant“ KL, drvenou rascou a čerstvo pomletou borievkou.
-
5
Zalial zohriatym nálevom z údeného kolienka a hrnčekom odmočených sušených hríbov aj s nálevom.
-
6
Keď polievka začala vrieť, pridal som k nej pokrájané šampiňóny, hlivu kotúčovú a biele bunapi shimeji (zo desať som ich nechal celých, na ozdobu polievky pri servírovaní).
-
7
Keď už boli zemiaky a kúsky hlivy kotúčovej mäkké (asi po 33 minútach), vložil som do polievky pokrájané mäso z kolienka,
-
8
„hranu” nadstavil 3 PL paprikového krému „Harissa Pikante“ (dochutíte si podľa zvyku).
-
9
Z taniera, ozdobená lístočkami čerstvej petržlenovej vňate a celými shimeji chutila úžasne.
-
10
Na záver ešte pohľad na huby enoki, buna-shimeji, bunapi-shimeji, hlivu kráľovskú a shiitake, kúpeného v čínskom obchode. Huby sú bohaté antioxidanty, bielkoviny, obsahujú niacín čiže vitamín B3, dôležitý na získavanie energie zo stravy a môže slúžiť k poklesu cholesterol, ako aj na stimuláciu imunitného systému, sú inhibítor enzýmu konvertujúceho angiotenzín I (ACE), čo je oligopeptid, ktorý môže byť nápomocný pri znižovaní krvného tlaku a znižovaní rizika mŕtvice u osôb s hypertenziou. Kyselina pantoténová, známa aj ako vitamín B5 sa podieľa na metabolizme živín v tele. Nechýba ani riboflavín (vitamín B2), thiamín (vitamín B1) a vitamín B6. Z minerálnych látok je zastúpený horčík, mangán, fosfor, meď, železo, draslík, zinok a tiež vláknina. Zobrazené huby, ale aj ďalšie, sa v súčasnej slovenskej kuchyni používajú do polievok a prívarkov podobne ako mäso, či na prípravu praženíc.
Diskusia k receptu