Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s úžasnou chuťou fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. júla 2023
Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept)
Foto: sracz

Doma je sezóna húb v plnom „cvale, až trysku“, ja v tunajších podmienkach môžem o nej iba snívať. Aspoň „krát“ za mesiac si Zobraziť celý popisDoma je sezóna húb v plnom „cvale, až trysku“, ja v tunajších podmienkach môžem o nej iba snívať. Aspoň „krát“ za mesiac si však chute kompenzujem takými hubami, aké dostanem na tunajšom trhu, v kombinácii so zásobou sušených, od spriatelených duší zo SVK. V objavenom obchode s čínskymi potravinami som za úžasnú cenu kúpil čerstvé svetlé bunapi- shimeji a hlivu kráľovskú (kotúčovú, či fanfáry), no a šampiňóny v našom obchode. Pri varení tejto polievky som potom už postupoval klasický spôsobom.

4-6
porcie
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1-1,5 kg
2-3 PL
1 ks stredná postrúhaná
3-4 strúčiky
1-2 ks
1 ls
3-4 ks (Roma)
2-3 KL (alebo domáca vegeta)
podľa chuti
2-3 KL
podľa chuti (Nahrin Piccante)
1 KL
1 ML
5-6 ks žlté menšie
2 - 2,5 l
100 g (200 ml)
150 g
150 g
120 g
podľa chuti (Harissa Pikante)
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pohľad na použité suroviny. Údené bravčové kolienko som večer dočistil, umyl a pomaly uvaril, až z neho trčali kosti a potom som ho vo vývare nechal až do budúceho predpoludnia, kedy som začal variť polievku.

    Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci som na rastlinnom oleji orestoval na drobno pokrájanú cibuľu s plátkami cesnaku a potom na nich orestoval pokrájané paradajky, zeler stonkový a zelenú papriku.

    Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som očistil a pokrájal zemiaky a huby (sušené už boli v hrnčeku, zaliate vlažnou vodou).

    Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne som kocky zemiakov vložil na už orestovaný zeleninový základ a posypal ich soľou čerstvo mletým čiernym korením, mletou sladkou paprikou, korením „Nahrin Piccant“ KL, drvenou rascou a čerstvo pomletou borievkou.

    Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalial zohriatym nálevom z údeného kolienka a hrnčekom odmočených sušených hríbov aj s nálevom.

    Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď polievka začala vrieť, pridal som k nej pokrájané šampiňóny, hlivu kotúčovú a biele bunapi shimeji (zo desať som ich nechal celých, na ozdobu polievky pri servírovaní).

    Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď už boli zemiaky a kúsky hlivy kotúčovej mäkké (asi po 33 minútach), vložil som do polievky pokrájané mäso z kolienka,

    Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    „hranu” nadstavil 3 PL paprikového krému „Harissa Pikante“ (dochutíte si podľa zvyku).

    Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z taniera, ozdobená lístočkami čerstvej petržlenovej vňate a celými shimeji chutila úžasne.

    Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na záver ešte pohľad na huby enoki, buna-shimeji, bunapi-shimeji, hlivu kráľovskú a shiitake, kúpeného v čínskom obchode. Huby sú bohaté antioxidanty, bielkoviny, obsahujú niacín čiže vitamín B3, dôležitý na získavanie energie zo stravy a môže slúžiť k poklesu cholesterol, ako aj na stimuláciu imunitného systému, sú inhibítor enzýmu konvertujúceho angiotenzín I (ACE), čo je oligopeptid, ktorý môže byť nápomocný pri znižovaní krvného tlaku a znižovaní rizika mŕtvice u osôb s hypertenziou. Kyselina pantoténová, známa aj ako vitamín B5 sa podieľa na metabolizme živín v tele. Nechýba ani riboflavín (vitamín B2), thiamín (vitamín B1) a vitamín B6. Z minerálnych látok je zastúpený horčík, mangán, fosfor, meď, železo, draslík, zinok a tiež vláknina. Zobrazené huby, ale aj ďalšie, sa v súčasnej slovenskej kuchyni používajú do polievok a prívarkov podobne ako mäso, či na prípravu praženíc.

    Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

zahra
A nakrmil by si ako Jezis davy ludi. Syte, hutne, chutne. Si srac.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia