Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu fotorecept
Foto: sracz
Rýchlo pripravený, chutný a jedlý s dobrým domácim chlebíkom (alias môj sendvič: domáci čerstvý chlieb, či vekľa, alebo žemľa, natretá domácou majonézou, list Zobraziť celý popisRýchlo pripravený, chutný a jedlý s dobrým domácim chlebíkom (alias môj sendvič: domáci čerstvý chlieb, či vekľa, alebo žemľa, natretá domácou majonézou, list ľadového, či róma, šalátu, perkelt bez šťavy, plátok paradajky, opäť list šalátu a prikryť protikusom chleba s majonézou). Ďalšie možnosti vyplývajú z toho, čo Vám aj Vašim stravníkom chutí, t. j. prívarok, ryža, ale aj zemiaková kaša, knedľa, alebo inšô. Ja som ním tentoraz „ozdobil“ prívarok zo zelených fazuľkových strukov so smotanou.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120-150 g prerastená |
|
1 ks žltá stredná |
|
5-6 ks |
|
1 - 1,2 kg |
|
1÷2 ks |
|
2 ks (zelená a červená hrubostenná) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL (Nahrin) |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL (Salsa alebo Harrissa) |
|
2-3 strúčiky |
|
2-3 ks (Roma) |
|
600-700 ml horúca (alebo mäsový vývar) |
|
2-3 ks (typ špekáčiky alebo domáca) |
|
Postup
-
1
Príprava tohto perkeltu je jednoduchá a chuť výsledného „diela“ naozaj výborná. Používam mäso bársakého druhu a pri hovädzom si čas dusenia (varenia) podstatne skrátim pridaním asi mocca lyžičky (ML) jedlej sódy bikarbóny do šťavy, hneď po zaliatí a privedení mäsa do varu. V hrnci som vyškvaril slaninu a na nej orestoval pokrájanú žltú cibuľu a biele časti mladej cibuľky (zelené „pierka“ použijem až v závere do hotového perkeltu). Potom som do cibuľového základu vložil pokrájané mäso z hovädzieho krku, nechal som ho „zatiahnuť“ na bielo a
-
2
zasypal pokrájanými zelerovými stonkami a zelenou i červenou mäsitou paprikou, premiešal, krátko podusil.
-
3
Prstami som posolil (kto chce použije adekvátne množstvo vegety), podľa chuti okorenil (rasca drvená, čerstvo mleté čierne korenie, korenie na mäso „Nahrin“, paprika mletá sladká a krém „Salsa“ paprikový pikantný, pretlačený cesnak), všetko zľahka premiešal, 2-3 minúty podusil, až bolo mäso mäkké (trvalo to asi poldruhej hodiny).
-
4
Až teraz som pridal pokrájané paradajky „Roma“, vzápätí opäť premiešal a zo päť minút podusil.
-
5
Tento voňavý stravovací „polotovar“ som teraz zalial horúcou vodou (kto chce kaloricky „bohatšiu“ konzistenciu, pridá niektorý z mäsových vývarov), vložil pokrájané klobásky a
-
6
odložené pokrájané „pierka“ z mladej zelenej cibuľky a dovaril.
-
7
Po „pozitívnej kontrolnej chuťovej skúške“ s krajcom chleba,
-
8
podával s prívarkom z mladej zelenej fazuľky,
-
9
čo ako komlex pôsobilo aj opticky príťažlivo chutne! … ale každý je pánom svojho jazyka i bruška, takže „šmakuje“ s bársčím, od zemiakov, ryže, cestovín, alebo iba tak po našom na „Vihodze“, s krajcom domáceho chlebíka, či pečivom.
Aj ja tak robím, keď mám slabú chvíľku a je mi smutno za rodinným domom a rodinou, uklohním halušky alebo fazuľovú polievku!