Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. marca 2023
Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu (fotorecept)
Foto: sracz

Rýchlo pripravený, chutný a jedlý s dobrým domácim chlebíkom (alias môj sendvič: domáci čerstvý chlieb, či vekľa, alebo žemľa, natretá domácou majonézou, list Zobraziť celý popisRýchlo pripravený, chutný a jedlý s dobrým domácim chlebíkom (alias môj sendvič: domáci čerstvý chlieb, či vekľa, alebo žemľa, natretá domácou majonézou, list ľadového, či róma, šalátu, perkelt bez šťavy, plátok paradajky, opäť list šalátu a prikryť protikusom chleba s majonézou). Ďalšie možnosti vyplývajú z toho, čo Vám aj Vašim stravníkom chutí, t. j. prívarok, ryža, ale aj zemiaková kaša, knedľa, alebo inšô. Ja som ním tentoraz „ozdobil“ prívarok zo zelených fazuľkových strukov so smotanou.

4-6
porcie
15 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

120-150 g prerastená
1 ks žltá stredná
5-6 ks
1 - 1,2 kg
1÷2 ks
2 ks (zelená a červená hrubostenná)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2-3 KL (Nahrin)
2-3 KL
2-3 KL (Salsa alebo Harrissa)
2-3 strúčiky
2-3 ks (Roma)
600-700 ml horúca (alebo mäsový vývar)
2-3 ks (typ špekáčiky alebo domáca)




Postup

  1. 1

    Príprava tohto perkeltu je jednoduchá a chuť výsledného „diela“ naozaj výborná. Používam mäso bársakého druhu a pri hovädzom si čas dusenia (varenia) podstatne skrátim pridaním asi mocca lyžičky (ML) jedlej sódy bikarbóny do šťavy, hneď po zaliatí a privedení mäsa do varu. V hrnci som vyškvaril slaninu a na nej orestoval pokrájanú žltú cibuľu a biele časti mladej cibuľky (zelené „pierka“ použijem až v závere do hotového perkeltu). Potom som do cibuľového základu vložil pokrájané mäso z hovädzieho krku, nechal som ho „zatiahnuť“ na bielo a

    Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zasypal pokrájanými zelerovými stonkami a zelenou i červenou mäsitou paprikou, premiešal, krátko podusil.

    Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prstami som posolil (kto chce použije adekvátne množstvo vegety), podľa chuti okorenil (rasca drvená, čerstvo mleté čierne korenie, korenie na mäso „Nahrin“, paprika mletá sladká a krém „Salsa“ paprikový pikantný, pretlačený cesnak), všetko zľahka premiešal, 2-3 minúty podusil, až bolo mäso mäkké (trvalo to asi poldruhej hodiny).

    Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Až teraz som pridal pokrájané paradajky „Roma“, vzápätí opäť premiešal a zo päť minút podusil.

    Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tento voňavý stravovací „polotovar“ som teraz zalial horúcou vodou (kto chce kaloricky „bohatšiu“ konzistenciu, pridá niektorý z mäsových vývarov), vložil pokrájané klobásky a

    Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    odložené pokrájané „pierka“ z mladej zelenej cibuľky a dovaril.

    Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po „pozitívnej kontrolnej chuťovej skúške“ s krajcom chleba,

    Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podával s prívarkom z mladej zelenej fazuľky,

    Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    čo ako komlex pôsobilo aj opticky príťažlivo chutne! … ale každý je pánom svojho jazyka i bruška, takže „šmakuje“ s bársčím, od zemiakov, ryže, cestovín, alebo iba tak po našom na „Vihodze“, s krajcom domáceho chlebíka, či pečivom.

    Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kucharka
Mne sa zdá, že tebe sa trochu cnie za Slovenskom …? :-)
Aj ja tak robím, keď mám slabú chvíľku a je mi smutno za rodinným domom a rodinou, uklohním halušky alebo fazuľovú polievku!
sracz
Ďakujem Vám dievčence milé za komnetíky aj za vľúdne slová!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia