Kúsky kuracích stehien z ČKD marinády fotorecept
Foto: sracz
V kalendári 2023 - 30. týždeň, ma zaujal recept - morčacie prsia v orientálnej marináde. Inšpirovaný predstavou chutného mäsa, som sa rozhodol pre repete. Zobraziť celý popisV kalendári 2023 - 30. týždeň, ma zaujal recept - morčacie prsia v orientálnej marináde. Inšpirovaný predstavou chutného mäsa, som sa rozhodol pre repete. Morčacie mäso som nemal, ale kuracie stehná bez kostí a kože predstavujú „na betón“ adekvátnu náhradu. Nemal som však kurkumu, korenie garam masala, ani semienka horčice. So mnou „nevydžube“ nikto. Urobil som marinádu svoju, s práškovým turmerikom, cesnakovo-cibuľovým Nahrin práškom a plnotučnou horčicou Liptov. No a „šmakovalo bezva“!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4-6 ks (bez kostí a kože) |
|
Marináda: | |
1 KL (Nahrin) |
|
1 ML (prášok) |
|
1 KL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 KL (Chicago) |
|
1 PL (Liptov) |
|
3-4 PL |
|
Postup
-
1
Začal som marinádou, ktorú som nazval ČKD - Čo Komora Dala (ale môže byť aj ČSN - Čo Sa Nájde). Do misy som nasypal cesnakovp-cibuľový prášok Nahrin, turmeric prášok, karí korenie, kajenskú papriku, mletý koriander a korenie na steak Chicago.
-
2
Pridal som plnotučnú horčicu a jednoduchý olivový olej (teda nie extra panenský), dôkladne zmiešal, vložil kúsky (asi 5x5 cm, ale môžu byť aj väčšie, poprípade v celku) pokrájaných dočistených horných častí kuracích stehien, dobre premiešal.
-
3
Z zakryté celofánovou fóliou som vložil na noc do chladničky (ak vás čas kope do „zadnej časti tela“, stačí aj na pár hodín).
-
4
Na druhý deň už stačilo iba rozpáliť panvicu a vložiť do nej namarinované mäso,
-
5
podľa chuti ho osoliť a
-
6
počas nepretržitého miešania, bez „podmastenia“, opiecť.
-
7
Keď mäso „pustilo“ šťavu, prikryl som ho a asi 6-7 minút dodusil.
-
8
Opečené kúsky kuracích stehien som podával s pečenými batatami a ružičkovým kelom, ale určite by neboli „na zahodenie“ s ryžou či zemiakovou kašou, alebo zeleninovým šalátom.
-
9
Atmosféru obeda spríjemnila kytica bielych kvetov pre moju krajšiu, lepšejšiu a nežnejšiu „1/2-ovečku “; podľa môjho vzácneho priateľa pána MUDr. Janka Michalka „ňeška už každy smarkaty ma šedzemdzešat-pejc!“
Diskusia k receptu