Rezance s kuriatkovou omáčkou fotorecept
Foto: sracz
Nemožné na počkanie a zázraky do troch dní. Aj tak by som mohol parafrázovať názov tohto môjho receptu. Lebo, verte či nie, akýmsi Zobraziť celý popisNemožné na počkanie a zázraky do troch dní. Aj tak by som mohol parafrázovať názov tohto môjho receptu. Lebo, verte či nie, akýmsi zázrakom sa mi podarilo v obchode kúpiť, za nekresťanskú cenu, pravé čerstvé huby kuriatka. Nerobím sa za múdreho, ani za neomylného, no dovolím si naznačiť, že sa jedná o dar našej spoločnej Mamky Prírody, ktorý pri konzumácii navodzuje pocity tých najslastnejších chutí a vôní! Priam lukulské hodovanie. Teda, aspoň pre mňa. Škoda len, že som ich nenazbieral sám.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL |
|
2-3 PL |
|
120-150 g |
|
350-400 g (huby) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (alebo biele, štvorfarebné) |
|
1 KL |
|
120-150 ml |
|
250-333 ml |
|
2-3 KL |
|
240-250 ml (petržlenová a zelerová) |
|
255 g (Angel hair alebo podľa chuti a možností) |
|
Postup
-
1
Na tento chutný recept, teda aspoň pre nás, stačí málo a pochutnáte si, tak ako aj my.
-
2
Na panvici som rozohrial po 2 PL bežného olivového oleja a masla. Po roztopení som pridal veľkú šalotku, postrúhanú na veľkých „okách“. Po jej orestovaní som do panvice vložil čerstvé kuriatka (ale v hubárskej sezóne hríby, kozáky, či šampiňóny, alebo hlivu) pokrájané na malé kúsky. Osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením a čerstvo pomletou borievkou „jalovcom“, premiešal a prikryté dusil (asi pol hodinu), než boli mäkké.
-
3
Získali takú peknú farbu...
-
4
Teraz som ich podlial „deckom“ bieleho vína (riadim sa starým zvykom, podľa ktorého varím s takým vínom, ktoré chutí hlavne nám; tentoraz to bolo polosladké Hush r. 2016, alias francúzske Pineau de la Loire) a po zredukovaní, resp. odvarení vína (asi 7-8 minút), som omáčku dokončil.
-
5
Priebežne som v osolenej vode vyvaril rezance (opäť niťovky „angel hair“ už predvarené), ktoré som kúpil za „seniorskú“ cenu.
-
6
Než sa rezance vyvarili, pripravené kuriatka s bielym vínom som zalial škatuľkou „šlahetky“, 333 ml šľahačkovej smotany, premiešal, nechal prejsť varom a na záver zahustil kopcovitou PL kukuričného škrobu (Maizena, alebo Solamyl) „rozkvedlaného“ asi v 100 ml vody z cestovín (nabudúce asi omáčku zahustím žltým zemiakom, postrúhanom na „syrových slzičkách“).
-
7
Vzápätí opäť asi päť minút nechal prevrieť a do omáčky vložil vyvarené cestoviny (vôbec to nemusia byť „anjelské vlasy“, najlepšie domáce cestoviny sú podľa „recepisu“ @Izabella929, či linguine, alebo fettuccine).
-
8
Horúce som servíroval bohato posypané čerstvými petržlenovými a zelerovými lístočkami. Až teraz mi došlo, že som si na ozdobenie mohol nechať zopár celých orestovaných kuriatok. Úprimne sa Vám ospravedlňujem, že tento rcp zverejňujem mimo hubársku sezónu, ale kuriatka som kúpil teraz a do leta by som, ako sa poznám, od zvedavosti nevydržal! „Ta prepitujem, naj prebača!“
-
9
...ešte pohľad na etiketu (vignetu) vína, s ktorým som varil túto kuriatkovu omáčku.
Diskusia k receptu