Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. marca 2023
Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept)
Foto: sracz

Lahôdkové mäkučké mäsko pre seniorov „hádzajúcich tretie zuby“, ktoré si pripravíte ľahko, rýchlo, ručne a stručne na jednej ploche a na „pečpapieri“. Nemusíte Zobraziť celý popisLahôdkové mäkučké mäsko pre seniorov „hádzajúcich tretie zuby“, ktoré si pripravíte ľahko, rýchlo, ručne a stručne na jednej ploche a na „pečpapieri“. Nemusíte ani pripravovať prílohu, stačí iba fľaša ľahkého, jemne vychladeného vínka. Trebárs „mix“ zo Zemplínskeho hradiska, ktorý by určite vrelo odporúčala aj Maruška z TV Jarková, t. č. z kuchyne na Nebeských obláčikoch. Gurmáni by ich asi piekli z krkovičky, ja som dostal priečne rezy z bravčového stehna. Mäso od kosti je naozaj najlepšie.

2
porcie
15 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

2 stredné ks (varný typ A, alebo B)
350-400 g (2 plátky)
1 ks stredná (4 plátky)
2-3 PL
2-3 ks (Roma)
2-3 PL (Kewpie)
4-5 PL (na strúhanie)




Postup

  1. 1

    Začal som zemiakmi, ktoré som v šupke uvaril už v noci pred dňom „D“, lebo ich budem postrúhané potrebovať. Vlastnú prípravu obeda som začal vyklepaním plátkov zakrytých fóliou (to aby som „nezadžabal ani nezagebril“ okolie).

    Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som ich obojstranne posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a jeden na druhom nechal „oddýchnuť“.

    Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som do pekáča uložil papier na pečenie, na neho dve dvojice 5 mm plátkov červenej cibule.

    Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na ne išli vyklepané odpočinuté plátky mäsa, ktoré som potrel žltou plnotučnou horčicou,

    Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poukladal na ne asi 5 mm hrubé plátky paradajok „Roma“ (druh nerozhoduje).

    Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz nasledovala kvalitná majonéza (ja som naďabil na naozaj kvalitnú japonskú „KEWPIE“, opäť na druhu nezáleží) a

    Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na veľkých „slzičkách“ postrúhal uvarené zemiaky zo šupky.

    Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozložil ich ako ďalšiu vrstvu na mäsové „vežiaky“ a hodinu nechal upiecť v rúre vyhriatej na 180 °C (350 ⁰F).

    Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom som ich „štedro“ posypal postrúhaným tvrdším syrom a v rúre, už pri vypnutom ohreve, nechal minútku-dve roztiecť.

    Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    … tak a ešte okra v „Znojmo“ náleve, podľa majstra Jožky Senohrábka, alias @Klukodvody a môže sa s chuťou „čamkac, ta ňe?“!

    Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

sracz
@kuko95 (30.3.2023 22:01)

Vďaka za komentár i záujem, vážený @Kuko milý priateľ. Samozrejme, že za horúca, majonéza sa vstrebe do výslednej lahodnej chuti "diela". Veľmi rád a často spomínam na môjho vzácneho krstného otca Jána Zbura, B. P., ktorý sa riadil aj "vihodňarskim mottom: Čudoval bi ši še, co šicko ňešmerdzi a jake je to dobre, fajne až prefajne a šmačne"!
sracz
@olinecka (1.4.2023 07:23)

... ta ňe? Kto ňeprepije a ukradňe, má aj na paľenku! Ďakujem a želám krásny aj nový týždeň!
sracz
@nela88 (1.4.2023 21:23)

Dobre i múdro myslíš, milá @Nela88 a ak odskúšaš, daj vedieť, ako šmakovalo Tebe i kostovníkom. Majte všetci pekné dni začínajúcej jari, plné úsmevov!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia