Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. februára 2023
Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept)
Foto: sracz

Náhodou som naďabil na nové talianske cestoviny (vraj je ich vyše 700 druhov) s pomenovaním „gigli“. Vzápätí sa mi v pamäti vybavilo moje Zobraziť celý popisNáhodou som naďabil na nové talianske cestoviny (vraj je ich vyše 700 druhov) s pomenovaním „gigli“. Vzápätí sa mi v pamäti vybavilo moje detstvo na Barčianskej, vtedy hradskej do Barce, č. 32. Moja presladká Mamka Aňuci, B. P. bola veľká milovníčka opery, spojenej aj s menom slávneho lirického tenora Beniamino-a Gigli. V mrazničke mi už dlhšie zavadzalo 340 g vrecúško s krevetami a tak mi v hlave „svitlo“! Pripravím ich s mojou kvázi „Alfredo omáčkou“ a „gigli cestovinou“. Chutná delikatesa!

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

120-150 g
6-7 ks
150-200 ml (listy pokrájané)
2-3 KL
2-3 KL
2-3 ks strúčiky (pretlačený)
340 g stredné (vyčistené a olúpané)
220-250 ml
236 ml
štipka
2-3 KL mletý
1 ML (alebo čierne)
2-3 ks čerstvý
1 ks stredný
120-150 ml čerstvá
250-300 g (gigli)
podľa chuti

Postup

  1. 1

    Na štart pripravení…!

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci som vyškvaril plátky pokrájanej slaniny, následne do nej pridal celý zväzok mladej cibuľky pokrájanej aj s jej „pierkami“ a pokrájanou zelenou časťou póru a krátko porestoval.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Restovanie som „stopol“ maslom a kokosovým olejom a pridal pretlačené strúčiky cesnaku, premiešal ešte „krát“ krátko porestoval.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým som opláchol vrecúško už vypitvaných, z „pancierov“ vylúpnutých stredných kreviet s chvostíkmi a nechal ich v sitku odkvapkať.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tucet z nich, tých najkrajších, som odložil vcelku na dekorovanie jednotlivých porcií a zvyšok som, medzi ukazovákom a palcom, vytlačil z chostíkov a mäso pokrájal na 5-10 mm kúsky,

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetko som vložil do už orestovaného cibuľkovo-pórového základu, zmiešal a podusil, až začali „chytať“ červenkastú farbu (naozaj stačí necelé 2 minúty) ako je vidieť na 1. obr.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetko spoločne som nechal povariť v šľahačkovej a sladkej mexickej smotane (je ju vidieť na 1. obr v zelenobielom obale z plastu), čo všetko s predchádzajúcimi surovinami, doplnené čerstvo strúhaným muškátovým orieškom a mletým parmezánom vytvorilo môj „alfredo sauce“ (v talianskom originálnom rcp nájdete ešte syrokrém, cesnakový prášok a talianske korenie),

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Základ som s čerstvo mletým bielym korením premiešal, vložil dvojvetvičku čerstvého rozmarínu (nemusí byť), povaril 2-3 minúty.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do bublajúcej omáčky vložil stredný žltý zemiak, postrúhaný na „syrových slzičkách“, ešte raz nechal prejsť varom.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podával s uvarenou talianskou gigli cestovinou (ale použite také, aké Vám chutia, či aké máte po ruke, vrelo odporúčam domáce pappardelle podľa rcp. našej šikovnej @Izabella929).

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    … a ešte pohľad na vrecúško gigli cestovín, ktoré som tentoraz použil ja.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

paploska
Sracz vyzeraju naozaj chutne 😊 este nikdy som nerobila krevety na slanine, mozno vyskusam 😆
1x sracz
sracz
Vážená a milá Papľoška, ďakujem Ti zs koment a želám príjemnú dobrú chuť!
dormella
Testoviny pripomina kvety lilii, proto ten nazev, giglio = lilie.
Tady mas italsky originalni recept na omacku Alfredo i s jeho skutecnym "pribehem"  www.giallozafferano.com/recipes/Fettuccine-Alfredo.html,...
pridavam ti ho v anglictine.
V podstate se jedna o vajecne testoviny s maslem a parmezanem, zadna smetana, kremovitost omacce dodava jen postupne pridavana voda z uvarenych testovin a parmezan.
1x sracz
sracz
Ďakujem aj Tebe milá @Dormella za nahliadnutie, link aj odporúčanie. Poznám aj tento postup, ale nechcel som kopírovať originál, tak som vytvoril variant "po mojom"! Želám aj Tebe príjemný štart do nového týždňa!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha