Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom fotorecept
Foto: sracz
Náhodou som naďabil na nové talianske cestoviny (vraj je ich vyše 700 druhov) s pomenovaním „gigli“. Vzápätí sa mi v pamäti vybavilo moje Zobraziť celý popisNáhodou som naďabil na nové talianske cestoviny (vraj je ich vyše 700 druhov) s pomenovaním „gigli“. Vzápätí sa mi v pamäti vybavilo moje detstvo na Barčianskej, vtedy hradskej do Barce, č. 32. Moja presladká Mamka Aňuci, B. P. bola veľká milovníčka opery, spojenej aj s menom slávneho lirického tenora Beniamino-a Gigli. V mrazničke mi už dlhšie zavadzalo 340 g vrecúško s krevetami a tak mi v hlave „svitlo“! Pripravím ich s mojou kvázi „Alfredo omáčkou“ a „gigli cestovinou“. Chutná delikatesa!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120-150 g |
|
6-7 ks |
|
150-200 ml (listy pokrájané) |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
2-3 ks strúčiky (pretlačený) |
|
340 g stredné (vyčistené a olúpané) |
|
220-250 ml |
|
236 ml |
|
štipka |
|
2-3 KL mletý |
|
1 ML (alebo čierne) |
|
2-3 ks čerstvý |
|
1 ks stredný |
|
120-150 ml čerstvá |
|
250-300 g (gigli) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Na štart pripravení…!
-
2
V hrnci som vyškvaril plátky pokrájanej slaniny, následne do nej pridal celý zväzok mladej cibuľky pokrájanej aj s jej „pierkami“ a pokrájanou zelenou časťou póru a krátko porestoval.
-
3
Restovanie som „stopol“ maslom a kokosovým olejom a pridal pretlačené strúčiky cesnaku, premiešal ešte „krát“ krátko porestoval.
-
4
Medzitým som opláchol vrecúško už vypitvaných, z „pancierov“ vylúpnutých stredných kreviet s chvostíkmi a nechal ich v sitku odkvapkať.
-
5
Tucet z nich, tých najkrajších, som odložil vcelku na dekorovanie jednotlivých porcií a zvyšok som, medzi ukazovákom a palcom, vytlačil z chostíkov a mäso pokrájal na 5-10 mm kúsky,
-
6
Všetko som vložil do už orestovaného cibuľkovo-pórového základu, zmiešal a podusil, až začali „chytať“ červenkastú farbu (naozaj stačí necelé 2 minúty) ako je vidieť na 1. obr.
-
7
Všetko spoločne som nechal povariť v šľahačkovej a sladkej mexickej smotane (je ju vidieť na 1. obr v zelenobielom obale z plastu), čo všetko s predchádzajúcimi surovinami, doplnené čerstvo strúhaným muškátovým orieškom a mletým parmezánom vytvorilo môj „alfredo sauce“ (v talianskom originálnom rcp nájdete ešte syrokrém, cesnakový prášok a talianske korenie),
-
8
Základ som s čerstvo mletým bielym korením premiešal, vložil dvojvetvičku čerstvého rozmarínu (nemusí byť), povaril 2-3 minúty.
-
9
Do bublajúcej omáčky vložil stredný žltý zemiak, postrúhaný na „syrových slzičkách“, ešte raz nechal prejsť varom.
-
10
Podával s uvarenou talianskou gigli cestovinou (ale použite také, aké Vám chutia, či aké máte po ruke, vrelo odporúčam domáce pappardelle podľa rcp. našej šikovnej @Izabella929).
-
11
… a ešte pohľad na vrecúško gigli cestovín, ktoré som tentoraz použil ja.
Tady mas italsky originalni recept na omacku Alfredo i s jeho skutecnym "pribehem" www.giallozafferano.com/recipes/Fettuccine-Alfredo.html,...
pridavam ti ho v anglictine.
V podstate se jedna o vajecne testoviny s maslem a parmezanem, zadna smetana, kremovitost omacce dodava jen postupne pridavana voda z uvarenych testovin a parmezan.