Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. februára 2023
Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept)
Foto: sracz

Náhodou som naďabil na nové talianske cestoviny (vraj je ich vyše 700 druhov) s pomenovaním „gigli“. Vzápätí sa mi v pamäti vybavilo moje Zobraziť celý popisNáhodou som naďabil na nové talianske cestoviny (vraj je ich vyše 700 druhov) s pomenovaním „gigli“. Vzápätí sa mi v pamäti vybavilo moje detstvo na Barčianskej, vtedy hradskej do Barce, č. 32. Moja presladká Mamka Aňuci, B. P. bola veľká milovníčka opery, spojenej aj s menom slávneho lirického tenora Beniamino-a Gigli. V mrazničke mi už dlhšie zavadzalo 340 g vrecúško s krevetami a tak mi v hlave „svitlo“! Pripravím ich s mojou kvázi „Alfredo omáčkou“ a „gigli cestovinou“. Chutná delikatesa!

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

120-150 g
6-7 ks
150-200 ml (listy pokrájané)
2-3 KL
2-3 KL
2-3 ks strúčiky (pretlačený)
340 g stredné (vyčistené a olúpané)
220-250 ml
236 ml
štipka
2-3 KL mletý
1 ML (alebo čierne)
2-3 ks čerstvý
1 ks stredný
120-150 ml čerstvá
250-300 g (gigli)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na štart pripravení…!

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci som vyškvaril plátky pokrájanej slaniny, následne do nej pridal celý zväzok mladej cibuľky pokrájanej aj s jej „pierkami“ a pokrájanou zelenou časťou póru a krátko porestoval.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Restovanie som „stopol“ maslom a kokosovým olejom a pridal pretlačené strúčiky cesnaku, premiešal ešte „krát“ krátko porestoval.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým som opláchol vrecúško už vypitvaných, z „pancierov“ vylúpnutých stredných kreviet s chvostíkmi a nechal ich v sitku odkvapkať.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tucet z nich, tých najkrajších, som odložil vcelku na dekorovanie jednotlivých porcií a zvyšok som, medzi ukazovákom a palcom, vytlačil z chostíkov a mäso pokrájal na 5-10 mm kúsky,

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetko som vložil do už orestovaného cibuľkovo-pórového základu, zmiešal a podusil, až začali „chytať“ červenkastú farbu (naozaj stačí necelé 2 minúty) ako je vidieť na 1. obr.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetko spoločne som nechal povariť v šľahačkovej a sladkej mexickej smotane (je ju vidieť na 1. obr v zelenobielom obale z plastu), čo všetko s predchádzajúcimi surovinami, doplnené čerstvo strúhaným muškátovým orieškom a mletým parmezánom vytvorilo môj „alfredo sauce“ (v talianskom originálnom rcp nájdete ešte syrokrém, cesnakový prášok a talianske korenie),

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Základ som s čerstvo mletým bielym korením premiešal, vložil dvojvetvičku čerstvého rozmarínu (nemusí byť), povaril 2-3 minúty.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do bublajúcej omáčky vložil stredný žltý zemiak, postrúhaný na „syrových slzičkách“, ešte raz nechal prejsť varom.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podával s uvarenou talianskou gigli cestovinou (ale použite také, aké Vám chutia, či aké máte po ruke, vrelo odporúčam domáce pappardelle podľa rcp. našej šikovnej @Izabella929).

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    … a ešte pohľad na vrecúško gigli cestovín, ktoré som tentoraz použil ja.

    Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

paploska
Sracz vyzeraju naozaj chutne 😊 este nikdy som nerobila krevety na slanine, mozno vyskusam 😆
1x sracz
sracz
Vážená a milá Papľoška, ďakujem Ti zs koment a želám príjemnú dobrú chuť!
dormella
Testoviny pripomina kvety lilii, proto ten nazev, giglio = lilie.
Tady mas italsky originalni recept na omacku Alfredo i s jeho skutecnym "pribehem"  www.giallozafferano.com/recipes/Fettuccine-Alfredo.html,...
pridavam ti ho v anglictine.
V podstate se jedna o vajecne testoviny s maslem a parmezanem, zadna smetana, kremovitost omacce dodava jen postupne pridavana voda z uvarenych testovin a parmezan.
1x sracz
sracz
Ďakujem aj Tebe milá @Dormella za nahliadnutie, link aj odporúčanie. Poznám aj tento postup, ale nechcel som kopírovať originál, tak som vytvoril variant "po mojom"! Želám aj Tebe príjemný štart do nového týždňa!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia