Kuracie stehná na mäsitých paprikách fotorecept
Foto: sracz
Vo väčšine domácností, ktoré mi bolo umožnené spoznať v priebehu mojej ¾-storočnej púte po našej spoločnej Matičke Zemi, som videl chutnú, pestrú i praktickú Zobraziť celý popisVo väčšine domácností, ktoré mi bolo umožnené spoznať v priebehu mojej ¾-storočnej púte po našej spoločnej Matičke Zemi, som videl chutnú, pestrú i praktickú „symbiózu“ rôznych druhov mäsa s rôznymi druhmi zeleniny. Záleží iba na Vás a pestrosti chúťok Vašich „stravníkov“, čo si vyberiete a v ktorom technologickom kroku to vložíte do prípravy daného jedla. Ja som dnes skombinoval hrubostenné papriky, jemnú cuketku a stonky zeleru s kuracím mäsom. Jednoducho povedané, kurací paprikáš na zelenine.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks (s kosťou a kožou) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
3-4 PL (alebo slnečnicový) |
|
2-3 ks (alebo cibuľa) |
|
1-2 ks |
|
1 ks menšia |
|
3-4 ks farebná |
|
2 KL (Nahrin) |
|
1 KL |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL (Border Original Hot) |
|
3-4 strúčiky |
|
400-500 ml (alebo horúca voda) |
|
Príloha: | |
250 ml (orzo) |
|
Postup
-
1
Kuracie stehná a zelenina na štarte.
-
2
Stehná som dočistil, umyl, osušil, obojstranne posypal soľou i čerstvo mletým čiernym korením.
-
3
Mäso som do zlatohneda opiekol na troške oleja a odložil na pomocný tanier.
-
4
Do výpeku som pridal ďalšie 3 PL oleja, na ktorom som do sklovita orestoval plátky šalotky.
-
5
Pridal pokrájané dva stonky zeleru, mladú cuketku a hrubostenné papriky (tentoraz som mal oranžovú, červenú, žltú a zelenočervenú), premiešal, zo 5-7 minút podusil.
-
6
Posypal som koreninami (mletá sladká paprika, „Nahrin“ na kuracinu, „Creole“), hranu som nadstavil pálivou salsou (domáci „silný Piťo“ sa mi už dávno minul) a dochucovanie som zavŕšil na plátky pokrájanými strúčikmi cesnaku. Pomiešal, podusil, zalial pol litrom kuracieho vývaru.
-
7
Nechal som prejsť varom, vložil predpečené kuracie stehná.
-
8
Prikryté som dusil asi polhodinku na 1/3 ohreve.
-
9
Odparila sa asi polovica tekutiny a mäso bolo ako „hodváb“, priam pre tretie zuby dôchodcov.
-
10
Podával som s orzom, alias slovenskou ryžou, ale na druhu prílohy naozaj nezáleží.
Diskusia k receptu