Mleté mäso
Mleté mäso

Mleté mäso medzi dvomi vrstvami fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. júna 2023
Mleté mäso medzi dvomi vrstvami (fotorecept)
Foto: sracz

Mleté mäso, klasika mojej v kuchyne, sa mi už prejedlo. Siahol som po inovácii, v ktorej hlavnú pozíciu zaujal syr ricotta a zachutilo nám Zobraziť celý popisMleté mäso, klasika mojej v kuchyne, sa mi už prejedlo. Siahol som po inovácii, v ktorej hlavnú pozíciu zaujal syr ricotta a zachutilo nám aj v tejto podobe. Príprava je veľmi jednoduchá a do zostavy je možné vložiť mnohé ingrediencie, ktoré v domácnosti často „zavadzajú“. Variant s kyslou smotanou, či so syrom cottage cheese, vyskúšam inokedy. Inšpirovala ma výborná kuchárka, Lidia Giuliana Matticchio Bastianich 21. 2. 1947 v Pule na Chorvátskej Istrii, Talianka so slovanskými koreňami.

6-8
porcií
120 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

2-3 PL (rastlinný)
800÷1 000 g žlté
1-1,5 KL celá
500 g mleté
500 g mleté
120-150 g čerstvo nastrúhaný
500 ml
2-3 ks
3-4 strúčiky
2-3 PL čerstvá (pokrájané lístky)
2-3 PL (pokrájané lístky)
podľa chuti
150-200 ml hrubšia
150-200 ml vlažná
2-3 PL
240-250 ml (strúhaná zmes Monterey jack, čedar, Asadero a queso quesadilla)




Postup

  1. 1

    Vo veľkej miske (kyske) som zmiešal mleté bravčové a hovädzie mäso, primiešal syr romano, jedno celé vajce, pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájané petržlenové a bazalkové lístky, 1 KL soli a 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia, pridal strúhanku a pomaly zmiešal s 3 PL olivového oleja (nie extra panenského) a s polovicou šálky vlažnej vody, kým zmes nebola vlhká, ale stále držala svoj tvar.

    Mleté mäso medzi dvomi vrstvami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na slnečnicovým olejom vymastené dno pekáča som rozložil zemiaky, pokrájané asi na 5 mm hrubé kolieska, jemne ich posypal soľou a rascou a rozotrel čerstvo pripravenú mäsovú zmes.

    Mleté mäso medzi dvomi vrstvami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske som zmiešal ricottu s 1 KL soli, druhým celým vajíčkom a hrsťou mexického strúhaného „štvorsyra“. Takto pripravenú zmes som naniesol na mäso a

    Mleté mäso medzi dvomi vrstvami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rozprestrel ako tretiu vrstvu v pekáči.

    Mleté mäso medzi dvomi vrstvami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložil som na hodinu piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.

    Mleté mäso medzi dvomi vrstvami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    My sme to jedli s doma pečeným chlebíkom, ale vhodná by bola aj zemiaková kaša.

    Mleté mäso medzi dvomi vrstvami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    …tak a ešte pohľad na porciu v reze!

    Mleté mäso medzi dvomi vrstvami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu