Mleté mäso medzi dvomi vrstvami fotorecept
Foto: sracz
Mleté mäso, klasika mojej v kuchyne, sa mi už prejedlo. Siahol som po inovácii, v ktorej hlavnú pozíciu zaujal syr ricotta a zachutilo nám Zobraziť celý popisMleté mäso, klasika mojej v kuchyne, sa mi už prejedlo. Siahol som po inovácii, v ktorej hlavnú pozíciu zaujal syr ricotta a zachutilo nám aj v tejto podobe. Príprava je veľmi jednoduchá a do zostavy je možné vložiť mnohé ingrediencie, ktoré v domácnosti často „zavadzajú“. Variant s kyslou smotanou, či so syrom cottage cheese, vyskúšam inokedy. Inšpirovala ma výborná kuchárka, Lidia Giuliana Matticchio Bastianich 21. 2. 1947 v Pule na Chorvátskej Istrii, Talianka so slovanskými koreňami.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
2-3 PL (rastlinný) |
|
800÷1 000 g žlté |
|
1-1,5 KL celá |
|
500 g mleté |
|
500 g mleté |
|
120-150 g čerstvo nastrúhaný |
|
500 ml |
|
2-3 ks |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 PL čerstvá (pokrájané lístky) |
|
2-3 PL (pokrájané lístky) |
|
podľa chuti |
|
|
|
150-200 ml hrubšia |
|
150-200 ml vlažná |
|
2-3 PL |
|
240-250 ml (strúhaná zmes Monterey jack, čedar, Asadero a queso quesadilla) |
|
Postup
-
1
Vo veľkej miske (kyske) som zmiešal mleté bravčové a hovädzie mäso, primiešal syr romano, jedno celé vajce, pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájané petržlenové a bazalkové lístky, 1 KL soli a 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia, pridal strúhanku a pomaly zmiešal s 3 PL olivového oleja (nie extra panenského) a s polovicou šálky vlažnej vody, kým zmes nebola vlhká, ale stále držala svoj tvar.
-
2
Na slnečnicovým olejom vymastené dno pekáča som rozložil zemiaky, pokrájané asi na 5 mm hrubé kolieska, jemne ich posypal soľou a rascou a rozotrel čerstvo pripravenú mäsovú zmes.
-
3
V miske som zmiešal ricottu s 1 KL soli, druhým celým vajíčkom a hrsťou mexického strúhaného „štvorsyra“. Takto pripravenú zmes som naniesol na mäso a
-
4
rozprestrel ako tretiu vrstvu v pekáči.
-
5
Vložil som na hodinu piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
-
6
My sme to jedli s doma pečeným chlebíkom, ale vhodná by bola aj zemiaková kaša.
-
7
…tak a ešte pohľad na porciu v reze!
Diskusia k receptu