Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. apríla 2023
Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou (fotorecept)
Foto: sracz

Jednoduchá, málopočetná, no chutná polievka. Vyhovel som môjmu krajšiemu a lepšiemu „JA“, vyžadujúcemu rešpekt ku blížiacej sa „plavkovej sezóne“. Variť mám nízkokaloricky, Zobraziť celý popisJednoduchá, málopočetná, no chutná polievka. Vyhovel som môjmu krajšiemu a lepšiemu „JA“, vyžadujúcemu rešpekt ku blížiacej sa „plavkovej sezóne“. Variť mám nízkokaloricky, s čo najmenším obsahom tuku a bez mojich obľúbených maslových „nokerdlí“. Nedávno som opäť navštívil čínsky obchod, kde nakúpim oveľa lacnejšie ako u „Amíkov“. Huby shimeji, shitake, hlivy kotúčové a veľa ďalších tu kúpim omnoho lacnejšie, ako v ostatných obchodoch. Najlepšejšia by bola u nás doma s čerstvou zmesou hríbov.

4-6
porcie
15 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL (alebo rastlinný)
2 PL
250 ml (zelenobiela časť)
250 ml postrúhaná
podľa chuti (čerstvá)
1 ks (karotka menšia)
1 ks menší
1 ks
250-333 ml (lístky)
225-250 g
2-3 strúčiky
podľa potreby horúca (vývar)




Postup

  1. 1

    Táto zostava, doplnená koreninami, tvorí základ dobrej polievky.

    Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dno hrnca som postrúhal polovicu strednej žltej cibule, vložil pokrájanú zeleno-bielu časť póru (asi 120 mm), pokrájané „broky z halúzok“ petržlenovej vňate (lístočky použijem na záver), pridal kokosový (v skladovacom stave ešte tuhý) olej, zalial ju olivovým (nie extra panenským) olejom a krátko do spenenia orestoval,

    Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    čo mi stačilo na prípravu (olúpanie, umytie a pokrájanie) mrkvy, petržlenu, stonkového zeleru, lístkov ružičkového kelu a veľkej hlivy kotúčovej tzv. „kráľovskej fanfáry“.

    Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hlivu som pozdĺžne rozrezal na ¼-iny a následne priečne na kvazi trojuholníky (2-3 mm hrubé). V mažiari som na jemno rozdrvil KL sušených guličiek borievky (dar to dobrého kamaráta Tibýka Nagya zo Silickej planiny). Pripravené lístočky z ružičkového kelu už stačilo iba umyť a následne na orestovaný cibuľový základ postupne vložiť

    Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    s pokrájanou zeleninou, plátkami cesnaku a

    Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zasypať soľou (kto rád vegetou) a korením (mletá červená sladká paprika, paprikové pikantné korenie „Nahrin“, čerstvo mleté čierne korenie a ako vždy pri použití húb, ne jemno podrvenú borievku (jalovec). Jemne, ale dôkladne premiešať a 10-12 minút porestovať na polovičnom ohreve.

    Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Následne zaliať horúcou vodou (alebo zeleninovým vývarom) a pokračovať vo varení, až do zmäknutia húb (hliva kotúčová má tuhšiu konzistenciu, tak to trvá asi 33 minút). Na záver zasypať a zmiešať s ½ pripravených lístkov (kto chce, môže ich pokrájať) čerstvej petržlenovej vňate.

    Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A poďme ho (teda ju) za horúca podávať a jesť. Kto rád pikantnejšie (tak ako my dvaja), tak si polievku na tanieri dochutí tabascom, či picant harissou, alebo, tí šikovnejší, domácim „silným Piťom“!

    Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia