Krémová polievka z pečených kápií fotorecept
Foto: sracz
Vďaka ozaj šikovným Mexičanom je tunajší trh nasýtený dostatkom veľkých hrubostenných paprík v rôznych farbách. Ich chuť som tentoraz vyskúšal v jednoduchej príprave Zobraziť celý popisVďaka ozaj šikovným Mexičanom je tunajší trh nasýtený dostatkom veľkých hrubostenných paprík v rôznych farbách. Ich chuť som tentoraz vyskúšal v jednoduchej príprave krémovej polievky na slovenský spôsob. Pre spestrenie jej chuti som okrem zemiakov použil aj zväzok mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“. Vzhľadom na lahodnosť jej chuti je zvlášť vhodná pre deti, aj keď pre tie menšie by som ju na záver „prepasíroval“. Pre väčšie a zvlášť pre „dospelákov“ je dobrá aj len „roztentočkovaná“.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5-6 ks (kapia) |
|
3-4 ks |
|
120-150 ml (zelená časť) |
|
7-8 ks |
|
4-5 strúčikov |
|
2-3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (chilli) |
|
podľa potreby horúca (alebo zeleninový vývar) |
|
6-7 PL |
|
240-300 g hustá |
|
podľa chuti |
|
15-18 čerstvých lístkov |
|
120-150 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Tentoraz som použil červené, oranžové a žlté hrubostenné papriky (s každej po dva ks, ale to už je detail, na ktorom naozaj nezáleží). Umyl som ich, rozložil na stojato na mriežku, položenú na pekáči a vložil na 30 minút do elektrickej rúry vyhriatej na 210 °C, kedy sa na ich povrchu vytvorili pľuzgiere.
-
2
Hneď ich pomocou kuchynských „klieští“, uložil do dvojitého mikroténového vrecúška, dobre zakrútením uzatvoril a nechal na 10-12 minút zapariť. Než sa papriky vhodne „uvoľnili“, som zemiaky zbavil šupky.
-
3
Na masle som pripravil cibuľovo-pórový základ s plátkami cesnakových strúčikov.
-
4
Olúpané a očistené zemiaky som pokrájal asi na 2 cm kocky.
-
5
Za ten čas sa už s paprikami dalo dobre pracovať, naozaj doslova hravo som ich zbavil kože,
-
6
pokrájal na centimetrové slížiky a preložil
-
7
na cibuľovo-pórový základ, urestovaný na masle.
-
8
Zmiešal a 10-12 minút podusil, kedy už uvoľnili vlastnú šťavu. Teraz som pridal mocca lyžičku biele mletého korenia, zarovnanú PL soli a mocca lyžičku korenia Nahrin-Piccante (kto ho nemá, môže použiť chilli papričku, alebo inšô, no pre deti odporúčam štipľavé vynechať).
-
9
Zmes som premiešal, zo 5-7 minút podusil a zalial asi poldruha litrom pripravenej vriacej vody (kto chce polievku bohatšiu, môže zaliať zeleninovým, alebo mäsovým vývarom). Teraz som už vložil aj pokrájané zemiaky a nechal ich na strednom ohreve variť až boli mäkké.
-
10
Do polievky som pridal 5 PL hustej kyslej smotany a ponorným „helfrom“ ju rozmixoval.
-
11
Podával som ju horúcu, pokvapkanú asi lyžičkou olivového (tentoraz výnimočne etxtra panenského, lebo nenasledovala ďalšia tepelná úprava), čerstvou bazaličkou voňavou a s krutónmi z bieleho pečiva.
-
12
Po zimnom odpočinku mi zakvitla, po prvýraz v živote, moja mini orchidea.
Diskusia k receptu