Etlı barbunya alebo turecké národné jedlo
Viete aké je turecké národné jedlo? Ak tipujete nejaký kebap či baklavu, tak ste na omyle....
Nohutlu Mercimek Çorbası
Polievok, ktoré zahrejú a zároveň zasýtia nie je v týchto dňoch nikdy dosť. Tu je...
Lahmacun
Hovorí sa mu aj "turecká pizza". Je to v podstate tenké chlebové cesto s korenenou mäsovou...
Kabak mücver (Cuketové placky)
Tieto cuketovo-syrové placky sú vďačnou večerou, možno ich jesť aj studené. V kombinácii s cesnakovým...
Zeleninový šalát s fetou (Çökelek Salatası)
Recept na šalát z paradajok, uhorky, syra Feta, ochutený rímskym kmínom, oreganom...
Pırasalı puf börek
Výborný borek sa dá pripraviť aj bez veľkej námahy. Stačí mať po ruke hotové, už...
Patlıcan söğürme - baklažánový šalát
Pod krkolomným názvom (čítaj "patlidžan soúrme") sa skrýva šalát z pečených baklažánov, papriky a paradajok z...
Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı
Záver islamského pôstneho mesiaca ramadán sa blíži a zajtra sa začína trojdňový sviatok "Bayram", veľmi dôležitý,...
Zeleninová polievka so syrovými krutónmi
Odhoďme všetky bujóny a koreniace zmesi! Za nič nestoja. Dobrú polievku urobíme len z obyčajnej zeleniny...
Sütlaç s vanilkou a broskyňovým pyré
Sütlaç (sutlač) je jeden z mojich najobľúbenejších tureckých dezertov. Asi preto že je veľmi podobný...
Şakşuka (čítaj šakšuka)
Şakşuka je zeleninové jedlo z baklažánu, papriky a zemiakov, zaliate paradajkovou omáčkou a jogurtom...
Pide s rukolou
V miske zmiešame trochu mlieka s droždím a cukrom. Kvások necháme odpočívať 15 minút. Vo...
Paradajková marmeláda
Jednoznačne jednotka tohto leta. Inšpirácia: http://www. dulce-de-leche-blog. com/
Zázvorovo-citrónová limonáda
Osvieži v letných dňoch a prospeje aj tehuľkám v prvých mesiacoch tehotenstva :) Inšpirácia: Apetit
Domáce cestoviny s paradajkami, olivami a rukolou
Domáce cestoviny ma úplne nadchli. Neodolala som im ani dnes, aj napriek horúčave som im...
Jogurt s hroznovou melasou
Hroznová melasa je skvelá vec. Keď ju skombinujeme s tahini pastou, dostaneme výborný "tahin pekmez"...
Tavuklu yeşil fasulye
Ďalšie jedlo, ktoré chutí oveľa lepšie ako vyzerá :) Dusená zelená fazuľka s kuracím mäsom a...
Zeytinağlı kuru fasulye (Dusená fazuľa v olivovom oleji)
Ďalší z tradičných domácich tureckých jedál, dusená biela fazuľka v olivovom oleji. Je to nenáročný...
Pepermintové brownies
Uf. Tieto brownies to je ako mať na pleciach anjela a čerta, jeden šepká "už...
Pasta viva Italia aneb moje prvé domáce cestoviny
Môj prvý pokus o domáce cestoviny. Jednoduché. Svieže. Dobré. Aj najlepšie kupované cestoviny...
Ľadový čaj s limetkou
Máte radi ľadový čaj? Ja príliš nie, ale na domáci nedám dopustiť. Jeho plus je...
Ľahký zemiakovo-hráškový šalát
Moja dnešná večera slamenej vdovy. Nič prevratné, ale zato rýchle a chutné. A navyše...
Vanilkové şekerpare
Turecké sladké peniažky. Kupujem si za ne chvály od mojej polovičky. Nuž, ak vás...
Yumurta Piyazi (Vajíčkový šalát)
Výborný, svieži sezónny šalátik z vajíčok, petržlenu, jarnej cibuľky a olivového oleja. Podáva...
Simit, tak ako má naozaj byť :)
Recept na Simit som tu už niekedy dávno vložila. Odvtedy som vyskúšala veľa receptov na jeho...
Hráškový guláš
Rýchly obed či večera. Použila som mrazený hrášok, s čerstvým by som mala iné plány...
Sebzelı güveç (dusená zelenina)
Güveç je súhrný názov pre zeleninové alebo mäsové jedlá, pečené v rúre v kameninových miskách (ktoré...
Ako spracovať listy viniča
Ahojte priatelia, po dlhšej dobe sa pripájam k vám s receptom na spracovanie viničných listov, ...
Prvý jarný rozmar
Výborný sýty šalátik s kuracím mäsom, avokádom, sladkou kukuricou oživený citrónovo-horčicovým dressingom.
Ezogelin çorba (Polievka nevesty Ezo)
Príbeh o neveste menom Ezo (Ezogelin - prekl. nevesta Ezo) pozná v Turecku asi každý...
İçli köfte - plnené bulgurové kofte
İçli köfte je jedno z najšpecifickejších tureckých jedál. Jeho príprava je náročná na čas a vyžaduje...
Yufka
Recept na tenučké börek-ové cesto. Je to veľmi jednoduché, chce to len trpezlivosť a silné...
Gözleme
Plnené turecké placky. Meno dostali podľa "očí" ktoré sa vytvárajú na povrchu pri pečení. ("gözler"...