Zeytinağlı kuru fasulye (Dusená fazuľa v olivovom oleji)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 13. júna 2012

Ďalší z tradičných domácich tureckých jedál, dusená biela fazuľka v olivovom oleji. Je to nenáročný pokrm na suroviny ako aj na čas. A pritom Zobraziť celý popisĎalší z tradičných domácich tureckých jedál, dusená biela fazuľka v olivovom oleji. Je to nenáročný pokrm na suroviny ako aj na čas. A pritom tak chutný.

3-4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 - 1 1/2 šálky
1
50 ml
1 PL
1 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Fazuľu opláchneme a namočíme na 10 hodín do vody (najlepšie cez noc). Na druhý deň ju scedíme a dobre opláchneme.

  2. 2

    Cibuľu nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a opečieme do sklovita. Primiešame paprikovú pastu (alebo mletú červenú papriku) a vhodíme opláchnutnú fazuľu. Všetko zalejeme kuracím vývarom, pridáme chilli vločky (prípadne 1 malú sušenú chilli papričku) a dusíme do mäkka. Nakoniec osolíme, okoreníme a ochutíme sušenou mätou. Stačí štipka. Komu robia strukoviny "šarapatu" pokojne si môže do hrnca hodiť "pomocné" bylinky :)

  3. 3

    Hotové jedlo pred podávaním pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Podávame s jogurtom, dusenou ryžou, bulgurom, alebo s chlebom. Skvelou prílohou je aj jarná cibuľka a nakladaná zelenina. Presne takto to jedávame aj my v Turecku :)

    Zeytinağlı kuru fasulye (Dusená fazuľa v olivovom oleji) - obrázok 3

Diskusia k receptu

radulienka
Hmm, napriek šarapate milujem fazuľu, takto som to ešte nerobila, vyskúšam, díky za receptík, mňam...
julica
Mnamka, dala by som si to tu a teraz a vela :)
lucylee
Mam rovnake pocity ako @julica mam na to strasnu chut spolu so vsetkym, co spominas. Co je to tam za chlebik?
nazarboncuk
@lucy to je turecký chlieb, úžasne chrumkavý a ľahučký, niečo ako maďarský chleba ale oveľa oveľa lepší :) ja som schopna zniesť zo sveta jeden cely na raňajky :))) chutí aj samotný
michsamant
No sem by som si s radostou sadla k stolu. A na ten chlebik recept budeme mat? :)
nazarboncuk
@miska ked budes opat na slovensku, tak ta pozývam k nám a špecialne pre Teba navaríme turecke menu :) Ten chlebík som ešte neskúšala, nemyslím, si ze by sa mi podaril, nemam taku pec :)))
garanco
Podľa názvu som vedela, že je to recept od Teba! Len to uvariť a pustiť sa do jedenia...!
( Už sa teším na originálne jedlá v Turecku- o mesiac!).
irenaw
akurát špekulujem, čo k bulguru, veľmi sa mi to pozdáva :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia