Vanilkové şekerpare

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 24. mája 2012

Turecké sladké peniažky. Kupujem si za ne chvály od mojej polovičky. Nuž, ak vás odrádza množstvo použitého cukru, vedzte, že v konečnom dôsledku to Zobraziť celý popisTurecké sladké peniažky. Kupujem si za ne chvály od mojej polovičky. Nuž, ak vás odrádza množstvo použitého cukru, vedzte, že v konečnom dôsledku to nie je až tak veľa, pretože viac ako tri kúsky nezvládnete :)) alebo?

20 kúskov
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
1 1/2 šálky alebo polohrubá
1/2 šálky
1
125 g roztopené
2 PL
1 PL
1/2 ČL
sirup:
1 1/4 šálky alebo hnedý
1 1/2 šálky
1 PL
1




Postup

  1. 1

    V hrnci zmiešame vodu s cukrom a vhodíme vanilkový struk. Privedieme k varu a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Varíme na miernom ohni 10 minút. Na konci varenia prilejeme citrónovú šťavu. Sirup necháme úplne vychladnúť.

  2. 2

    V miske zmiešame múku, práškový cukor, vajíčko, roztopené maslo izbovej teploty, kokos, sódu a semolinu. Vypracujeme hutné cesto. Nebude úplne kompaktné na aké sme zvyknutí, čo je úplne v poriadku. Z masy vyformujeme stláčaním v dlani 20 guličiek veľkosti vlašského orecha. Tie potom uložíme na papierom vystlaný plech a dlaňou jemne roztlačíme. Do každej potom vtlačíme orech (použila som ošúpané mandle).

    Vanilkové şekerpare - obrázok 2
  3. 3

    Rúru predhrejeme na 175 °C. Pečieme asi 30 minút. Po vytiahnutí z rúry odstránime papier a şekerpare priamo na plechu polejeme cukrovým sirupom. Nebojte sa, budú v ňom plávať, ale to je v poriadku, tieto sladkosti sa musia poriadne "napiť". Necháme vychladnúť a potom vložíme na pár hodín do chladničky. Podávame priamo z chladničky najlepšie so zmrzlinou.

    Vanilkové şekerpare - obrázok 3

Diskusia k receptu

tothka
Musím priznať, že ja a sladkosti sa veľmi kamarátime a tieto tvoje koláčiky by mi určite chutili. Určite ich vyskúšam.
ola111
No ja by som veru zjedla aj štyri,tak dobre vyzerajú...
zdezda
už aj ukladám tvoj receptík, vyzerajú prudko jedlé a ešte aj s kokosom, ba aj hrnčekové :-)))
siska76
Nazarboncuk, tvoje recepty su vzdy super, aj tento vyskusam :)
evanaaa
Jej, toto sa aj mne páči a veľmi, len by som musela vynechať ten sirup, ale našla by som náhradu( sirup z aloe, ten je tiež sladký), a ak by som nemala semolin. múku, dala by som hladkú ale celozrnnú, alebo podobnú.
cica2
krásne foto a aj sladké peniažky! :-)
26344_1342788623 - profilový obrázok
1da
1da
chutia úžasne, pripomínajú mi Vianoce, dnes som ich piekla a namiesto semoliny som dala detskú krupicu. Prídu mi ako sviatočný recept, trebárs ako dezert pre návštevu. Ďakujem za tip :)
lucy4190
chutia super. napiekla som a hoci sú veľmi sýte a sladké, zjedli sme skoro celé na jedno posedenie :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia