Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 18. augusta 2012

Záver islamského pôstneho mesiaca ramadán sa blíži a zajtra sa začína trojdňový sviatok "Bayram", veľmi dôležitý, podobne ako u nás Vianoce. Stretávajú sa celé Zobraziť celý popisZáver islamského pôstneho mesiaca ramadán sa blíži a zajtra sa začína trojdňový sviatok "Bayram", veľmi dôležitý, podobne ako u nás Vianoce. Stretávajú sa celé rodiny, obdarúvajú sa deti, hodujú a tešia sa spolu. Moja polovička ho trávi po dlhom čase doma, v Turecku a ja, aby som sa upokojila a urobila si vlastný bayram tu na Slovensku, nachystala som si výborné sušené marhule plnené orieškami v cukrovom sirupe. No skoro ako na Vianoce :D

4
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1/2 šálky sekané
1/2 ČL
1/2 ČL
na sirup:
1 šálka
2 PL




Postup

  1. 1

    Marhule (vyberajte čo najlepšie suroviny) namočíme do vody na 15 minút. Scedíme a jemne vyžmýkame prebytočnú vodu.

    Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V malej miske zmiešame nahrubo naskeané vlašské orechy so škoricou a vanilkovým cukrom.

    Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do každej marhule urobíme otvor, tak aby sme ju mohli naplniť. Môžeme si pomôcť nožom, mne to išlo aj bez neho.

    Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naplníme orieškami.

    Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto pripravíme všetky a odložíme bokom.

    Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hrnci zohrejeme vodu s cukrom a kvapkou citónovej šťavy. Necháme prejsť varom a rozpustiť cukor. Potom vložíme marhule. Znížime plameň a varíme asi 20 - 30 minút. Nesmú príliš bublať, ako keby ste varili džem.

    Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové opatrne vyberieme, prelejeme zvyšným sirupom a necháme vychladnúť.

    Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame vychladené s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou. Dobrú chuť! :)

    Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

mijaita
Jak sladke nemusim, nekdy tohle spacham, moc se mi to libi. Dotaz zni - jak se to cte ten nazev? :-)
nazarboncuk
@mijaita "čevizli kuru kaisı tatlsı" to "ı" sa v turečtine vyslovuje podobne ako keď vyslovujeme nejakú spoluhlásku a je to práve tá "spolu -hláska" neviem ako to vysvetliť :))) ako veľmi veľmi skrátene Y ..slovenčinári pomozte :)
zuzanka25
toto nam na dovolenke v Turecku pripravovali stale, je to sice riadne sladke ale uzasne.. a tiez figy s takymto nejakym sladkym sirupom, tych som sa nevedela dojest :)
medulienka122
ja sa s výslovnosťou trápiť nebudem, hlavne, že je to nebezpečne dobrá lakocinka (slovenčinári, teraz nekukajte):-)))
ebaka
sušené marhulky máme doma stále,tak vyskúšam....dík za nevšedný recept,ukladám
nazarboncuk
milé moja, dakujem Vám, je to výborné, len treba zohnať také tučné dobré marhuľky :)
ejta
aj veľmi pekne nafotené, za to ťa tu ešte nikto nepochválil, tak tak činím :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia