Etlı barbunya alebo turecké národné jedlo

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 22. októbra 2012

Viete aké je turecké národné jedlo? Ak tipujete nejaký kebap či baklavu, tak ste na omyle. Tureckým najobľúbenejším a dá sa povedať národným jedlom Zobraziť celý popisViete aké je turecké národné jedlo? Ak tipujete nejaký kebap či baklavu, tak ste na omyle. Tureckým najobľúbenejším a dá sa povedať národným jedlom je - fazuľa. No ano, obyčajná fazuľa, pripravená na milión spôsobov. Všetky druhy fazule a fazuľky majú poctivo svoje vlastné označenie a tiež jedlá z nich (napr. dusená BIELA fazuľa - Kuru fasulye; dusená STRAKATÁ fazuľa - barbunya...atď.) Čo si okrem chleba k tomuto skvelému jedlu dať sa dočítate nižšie :)

2-3
porcie
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
1
1 ČL
na kocky
1 PL




Postup

  1. 1

    Fazuľu namočíme na noc, na druhý deň vodu zlejeme a dáme variť spolu s bobkovým listom a štipkou sušeného tymiánu. Fazuľu povaríme zhruba pol hodinu, bude sa variť ešte s mäsom.

    Etlı barbunya alebo turecké národné jedlo - obrázok 1
  2. 2

    Hovädzie mäso /originál by malo byť baranie či jahňacie/ nakrájame na kocky. Možno použiť aj kosti. Rozpálime olivový olej a kocky mäsa sprudka! opečieme. Mäso bude vystrájať, pustí trocha šťavy. Treba vydusiť na tuk, trvá to len chvíľku. Ja som v tejto fáze pridala oriešok masla.

    Etlı barbunya alebo turecké národné jedlo - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nasekáme nadrobno a prihodíme k mäsu. Miešame a spolu opekáme. Ochutíme paprikovou pastou, pradajkovým pretlakom a chilli vločkami.

    Etlı barbunya alebo turecké národné jedlo - obrázok 3
  4. 4

    Zhruba po 10 minútach pridáme scedenú predvarenú fazuľu, premiešame a zalejeme vývarom (ak sme použili aj hovädzie kosti, stačí aj horúca voda).

    Etlı barbunya alebo turecké národné jedlo - obrázok 4
  5. 5

    Dusíme na miernom ohni asi hodinu (záleží aké mäso máme). To moje bolo dobré, do hodinky bolo všetko mäkké. Nakoniec jedlo ochutnáme, osolíme, okoreníme.

    Etlı barbunya alebo turecké národné jedlo - obrázok 5
  6. 6

    Pokrm podávame teplý. Ako príloha sa jedáva bulgur pilav , jarná cibuľka /alebo aj obyčajná nakrájaná na kolieska/, reďkovka, biely jogurt, chlieb, nakladaná zelenina (uhorky, mrkva, kapusta, chilli papričky)

    Etlı barbunya alebo turecké národné jedlo - obrázok 6

Diskusia k receptu

marianne
pekny recept,na tieto jesenne dni ako stvoreny,mne by v tom Turecku chutilo asi vsetko:-) ukladam si
slavka11
mam este jahnacie v mraznicke skusim drobcovi urobit. Pikantne mu nevadi takze urobim presne ako je v recepte
marikafil
Nám v Turecku chutilo všetko:-) Obrovský výber všelijakých zeleninových jedál vynikajúco pripravených - mäso nám vôbec nechýbalo. Aj toto by som vyskúšala, akurát sa teraz nekamarátime s mäsom...
malroxa
super recept. v Turecku je velmi kvalitné a čerstvé jedlo, výborná kuchyňa, pohostinnosť. Ale all inclusive systém je zabiják na líniu. :)
sjuz
och, fazuľa a mäso...mňam!
evanaaa
No, ja som dnes varila - fazuľu s údeným kolenom a s klobásou, tiež " dobré" na štíhlu líniu, ni? Ale muž si nabral dvakrát, tak asi ano.
cesminaz
toto vyzera velmi dobre,urcite to vyskusam :-) ukladam do kk
majkah
Milujem tvoje recepty, vela som vyskusala presne podla teba, vsetko bolo uzasne