Foto: nazarboncuk
Viete aké je turecké národné jedlo? Ak tipujete nejaký kebap či baklavu, tak ste na omyle. Tureckým najobľúbenejším a dá sa povedať národným jedlom Zobraziť celý popisViete aké je turecké národné jedlo? Ak tipujete nejaký kebap či baklavu, tak ste na omyle. Tureckým najobľúbenejším a dá sa povedať národným jedlom je - fazuľa. No ano, obyčajná fazuľa, pripravená na milión spôsobov. Všetky druhy fazule a fazuľky majú poctivo svoje vlastné označenie a tiež jedlá z nich (napr. dusená BIELA fazuľa - Kuru fasulye; dusená STRAKATÁ fazuľa - barbunya...atď.) Čo si okrem chleba k tomuto skvelému jedlu dať sa dočítate nižšie :)
porcie
tepelná úprava
Postup
-
1
Fazuľu namočíme na noc, na druhý deň vodu zlejeme a dáme variť spolu s bobkovým listom a štipkou sušeného tymiánu. Fazuľu povaríme zhruba pol hodinu, bude sa variť ešte s mäsom.
-
2
Hovädzie mäso /originál by malo byť baranie či jahňacie/ nakrájame na kocky. Možno použiť aj kosti. Rozpálime olivový olej a kocky mäsa sprudka! opečieme. Mäso bude vystrájať, pustí trocha šťavy. Treba vydusiť na tuk, trvá to len chvíľku. Ja som v tejto fáze pridala oriešok masla.
-
3
Cibuľu nasekáme nadrobno a prihodíme k mäsu. Miešame a spolu opekáme. Ochutíme paprikovou pastou, pradajkovým pretlakom a chilli vločkami.
-
4
Zhruba po 10 minútach pridáme scedenú predvarenú fazuľu, premiešame a zalejeme vývarom (ak sme použili aj hovädzie kosti, stačí aj horúca voda).
-
5
Dusíme na miernom ohni asi hodinu (záleží aké mäso máme). To moje bolo dobré, do hodinky bolo všetko mäkké. Nakoniec jedlo ochutnáme, osolíme, okoreníme.
-
6
Pokrm podávame teplý. Ako príloha sa jedáva bulgur pilav , jarná cibuľka /alebo aj obyčajná nakrájaná na kolieska/, reďkovka, biely jogurt, chlieb, nakladaná zelenina (uhorky, mrkva, kapusta, chilli papričky)
l