İçli köfte - plnené bulgurové kofte fotorecept
Foto: nazarboncuk
İçli köfte je jedno z najšpecifickejších tureckých jedál. Jeho príprava je náročná na čas a vyžaduje určitú zručnosť. Je to vzácne jedlo, ktoré sa Zobraziť celý popisİçli köfte je jedno z najšpecifickejších tureckých jedál. Jeho príprava je náročná na čas a vyžaduje určitú zručnosť. Je to vzácne jedlo, ktoré sa podáva predovšetkým pri rodinných stretnutiach a ak ho pripravíte svojim hosťom, ukazujete im, že sú pre vás veľmi dôležití. Väčšinou sa varí na juhu krajiny, a má veľa variant, podľa oblasti, v ktorej sa pripravuje. Ako náš guláš :) Je to typicky domáce jedlo, v reštaurácii ho nájdete medzi predjedlami, ale nikdy nebude také dobré ako od maminky:)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Náplň: | |
250 g /jahňacie |
|
2-3 ks nasekaná nadrobno |
|
2 PL |
|
30 g |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 zväzku |
|
1 |
|
Cesto: | |
1/2 šálky |
|
1/4 šálky |
|
1/4 šálky |
|
1/2 šálky |
|
1 malé |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
okrem toho: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Na olivovom oleji orestujeme nasekanú spolu cibuľu a mleté mäso. Dusíme na miernom ohni, kým sa nevyparí všetka tekutina. Potom pridáme maslo a necháme ho rozpustiť. Maslo je veľmi dôležité, nakoľko sa bude zmes chladiť a potrebujeme ju trocha stuhnutú. Ak by sme použili len olej, kofte by sa ťažko plnili.
-
2
Medzitým pripravíme korenie, paprikovú pastu, chilli papriku, petržlenovú vňať a vlašké orechy nasekáme nadrobno.
-
3
Keď sa maslo rozpustilo, pridáme paprikovú pastu a dobre premiešame. Potom dáme do hrnca petržlenovú vňať, nasekanú chilli papriku a všetky koreniny a soľ.
-
4
Na záver vmiešame vlašské orechy. Premiešame a hneď odstavíme.
-
5
Mäsovú plnku necháme mierne vychladnúť a potom ju vložíme do chladničky aspoň na dve hodiny. Môžeme ju tiež pripraviť deň vopred.
-
6
Teraz príde na rad ťažšia čast :) Do väčšej misky nasypeme z jednej strany semolinovú múku a z druhej strany bulgur. Zalejeme vodou a osobitne opatrne rukami premiešame. Voda nemá bulgur a semolinu zakrývať, má ju len zvlhčiť. Misku zakryjeme fóliou a necháme asi 15 minút odpočívať. Potom premiešame, pridáme paprikovú pastu, koreniny, soľ, vajíčko a nakoniec hladú múku. Cesto veľmi dobre premiesime rukami.
-
7
Zo zmesi odoberáme guličky veľkosti golfovej loptičky alebo menšie. Pomáhame si rukami namočenými v studenej vode. Guličku vyformujeme do tvaru "mešca" a to tak, že do vnútra urobíme prstom dieru a pomaly, otáčaním na dlani a miernym tlakom dovnútra vyformujeme takéto niečo: táto časť je asi najťažšia. (tie steny by mali byt ešte tenšie, ale toto bolo moje maximum na prvýkrát).
-
8
Naplníme vychladnutou mäsovou plnkou.
-
9
a opatrne zatvoríme a vytvarujeme kofte, fašírku.
-
10
Hotové kofte vhodíme do vriacej vody (pridali sme šťavu z citróna a soľ) a varíme 15 minút. Hotové plávajú na povrchu. Dierkovanou lyžicou ich potom vyberieme. Aby sme zistili či sú kofte hotové, po vybratí ich jemne zhora stlačíme a počúvame...mali by "šepkať" :) táto časť sa mi najviac páči :) Ak nevydávajú žiaden zvuk, treba ich ešte chvíľu povariť.
-
11
Icli kofte servírujeme teplé s petržlenovou vňatou, zeleným šalátom, pokvapkané citrónovou šťavou a zapíjame ničím iným ako ayranom (jogurtový nápoj). Vážení, takto chutí Turecko! Všetky kebaby a turecké medy sa môžu schovať. Je to úžasné jedlo, áno je náročné na prípravu, ale...to je aj naša sviečková ;) Pre mňa je to jedlo domova, na ktoré sa tak tešíme, keď po dlhom čase zavítame domov pod maminu sukňu:) Keďže tá moja odišla v mladom veku, nesmierne som rada a vážim si, že som našla novú, tú tureckú :) Robila som to prvýkrát a priznám sa, že som neočakávala, že sa mi podarí. Nebolo to zlé, ale mám sa ešte veľa čo učiť.
varecha.pravda.sk/recepty/ekili-patlcan-duseny-baklazan-n...
varecha.pravda.sk/recepty/kuru-patlcan-dolmas-suseny-plne...
varecha.pravda.sk/recepty/ali-nazik-kebap-fotorecept/2287...
varecha.pravda.sk/recepty/salat-s-bulgurom-a-pecenou-zele...
varecha.pravda.sk/recepty/imam-bayld-fotorecept/19930-rec...