İçli köfte - plnené bulgurové kofte fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 2. marca 2012

İçli köfte je jedno z najšpecifickejších tureckých jedál. Jeho príprava je náročná na čas a vyžaduje určitú zručnosť. Je to vzácne jedlo, ktoré sa Zobraziť celý popisİçli köfte je jedno z najšpecifickejších tureckých jedál. Jeho príprava je náročná na čas a vyžaduje určitú zručnosť. Je to vzácne jedlo, ktoré sa podáva predovšetkým pri rodinných stretnutiach a ak ho pripravíte svojim hosťom, ukazujete im, že sú pre vás veľmi dôležití. Väčšinou sa varí na juhu krajiny, a má veľa variant, podľa oblasti, v ktorej sa pripravuje. Ako náš guláš :) Je to typicky domáce jedlo, v reštaurácii ho nájdete medzi predjedlami, ale nikdy nebude také dobré ako od maminky:)

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Náplň:
250 g /jahňacie
2-3 ks nasekaná nadrobno
2 PL
30 g
3 PL
1 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1/2 zväzku
1
Cesto:
1/2 šálky
1/4 šálky
1/4 šálky
1/2 šálky
1 malé
1 PL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
okrem toho:




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji orestujeme nasekanú spolu cibuľu a mleté mäso. Dusíme na miernom ohni, kým sa nevyparí všetka tekutina. Potom pridáme maslo a necháme ho rozpustiť. Maslo je veľmi dôležité, nakoľko sa bude zmes chladiť a potrebujeme ju trocha stuhnutú. Ak by sme použili len olej, kofte by sa ťažko plnili.

    İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým pripravíme korenie, paprikovú pastu, chilli papriku, petržlenovú vňať a vlašké orechy nasekáme nadrobno.

    İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa maslo rozpustilo, pridáme paprikovú pastu a dobre premiešame. Potom dáme do hrnca petržlenovú vňať, nasekanú chilli papriku a všetky koreniny a soľ.

    İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na záver vmiešame vlašské orechy. Premiešame a hneď odstavíme.

    İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäsovú plnku necháme mierne vychladnúť a potom ju vložíme do chladničky aspoň na dve hodiny. Môžeme ju tiež pripraviť deň vopred.

    İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz príde na rad ťažšia čast :) Do väčšej misky nasypeme z jednej strany semolinovú múku a z druhej strany bulgur. Zalejeme vodou a osobitne opatrne rukami premiešame. Voda nemá bulgur a semolinu zakrývať, má ju len zvlhčiť. Misku zakryjeme fóliou a necháme asi 15 minút odpočívať. Potom premiešame, pridáme paprikovú pastu, koreniny, soľ, vajíčko a nakoniec hladú múku. Cesto veľmi dobre premiesime rukami.

    İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zo zmesi odoberáme guličky veľkosti golfovej loptičky alebo menšie. Pomáhame si rukami namočenými v studenej vode. Guličku vyformujeme do tvaru "mešca" a to tak, že do vnútra urobíme prstom dieru a pomaly, otáčaním na dlani a miernym tlakom dovnútra vyformujeme takéto niečo: táto časť je asi najťažšia. (tie steny by mali byt ešte tenšie, ale toto bolo moje maximum na prvýkrát).

    İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naplníme vychladnutou mäsovou plnkou.

    İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a opatrne zatvoríme a vytvarujeme kofte, fašírku.

    İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové kofte vhodíme do vriacej vody (pridali sme šťavu z citróna a soľ) a varíme 15 minút. Hotové plávajú na povrchu. Dierkovanou lyžicou ich potom vyberieme. Aby sme zistili či sú kofte hotové, po vybratí ich jemne zhora stlačíme a počúvame...mali by "šepkať" :) táto časť sa mi najviac páči :) Ak nevydávajú žiaden zvuk, treba ich ešte chvíľu povariť.

    İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Icli kofte servírujeme teplé s petržlenovou vňatou, zeleným šalátom, pokvapkané citrónovou šťavou a zapíjame ničím iným ako ayranom (jogurtový nápoj). Vážení, takto chutí Turecko! Všetky kebaby a turecké medy sa môžu schovať. Je to úžasné jedlo, áno je náročné na prípravu, ale...to je aj naša sviečková ;) Pre mňa je to jedlo domova, na ktoré sa tak tešíme, keď po dlhom čase zavítame domov pod maminu sukňu:) Keďže tá moja odišla v mladom veku, nesmierne som rada a vážim si, že som našla novú, tú tureckú :) Robila som to prvýkrát a priznám sa, že som neočakávala, že sa mi podarí. Nebolo to zlé, ale mám sa ešte veľa čo učiť.

    İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

bejgi
dobrý receptík, trošku náročný na prípravu, ale myslím, že stojí za to, ukladám, raz sa vyšantím, jedlá z hovädzieho mäsa lúbim :) tú čerstvú vňatku tíško závidím ;-)
helca103
recept veru nepoznám, ale zaujal ma aj keď je s ním viac práce
katkat
neviem sice ako to vyzera origos, ale tebe sa to podla mna pekne podarilo, sikovna si:)
kuchticka
Tento casove narocny recept snad niekedy nbudem mat cas spravit, vyzera velmi zaujimave. Nepoznam ziadne recepty s Turecka. Vdaka.
marsis
Tento recept sa mi veľmi páči a ďakujem zaň. Ale hneď sa aj pýtam, iste máš tiež iné turecké recepty. Mohla by si zavesiť na varechu nejaké baklažánové? Ďakujem!
aleboraj
Dakujem za recept,vyzera to velmi dobre!My milujeme turecku kuchynu,pretoze je skutocne asi druha najlepsia na svete a preto sa potesim kazdemu novemu receptu.Pomaly skusame recepty z celeho Stredomoria a Blizkeho vychodu a musim povedat,ze su vyborne a najma zdrave.A obzvlast v lete.Prajem vela zdaru a zrucnosti,nech ma svokrusa z Teba radost.A tesim sa na stale nove recepty!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia