Ako spracovať listy viniča

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 27. apríla 2012

Ahojte priatelia, po dlhšej dobe sa pripájam k vám s receptom na spracovanie viničných listov, ktoré potom môžete použiť napr. na prípravu sarmy.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Viničné listy preberieme, očistíme od nečistôt a odstránime poškodené kúsky. V širšom hrnci necháme zovrieť vodu. Pridáme soľ. Množstvo vody a soli závisí od množstva listov.

  2. 2

    Keď voda zovrie, znížime plameň a postupne listy vo vode obaríme. Ja to robím tak, že naraz vkladám do vody 20 - 30 kúskov naskladaných na sebe ako papier. Vo vode ich ponecháme len pár sekúnd, kým nezmenia farbu z jasnej zelenej na "vojenskú" zelenú, tak ako na obrázku. Potom ich pomocou dierovanej naberačky vo vode otočíme aby dobre "uvarili" aj z druhej strany. Vyberieme a odložíme odkvapkať a vychladnúť na mriežku. Takto spracujeme všetky listy.

    Ako spracovať listy viniča - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnuté listy zrolujeme a rukami poriadne vyžmýkame všetkú prebytočnú tekutinu. Potom ich po niekoľkých kúskoch, tak ako sme ich varili, zrolujeme a vložíme do igelitového vrecka, vytlačíme vzduch a dobre uzavrieme. Takto pripravené môžeme vložiť do mrazničky. Vydržia dlho. Po rozmrazení ich potom stačí opláchnuť studenou vodou a vyžmýkať prebytočnú tekutinu.

    Ako spracovať listy viniča - obrázok 3

Diskusia k receptu

hubata
No to je krásne, ani by ma to teda nenapadlo. Takto sa dajú istotne aj zmraziť kapustné listy a pod. ........ Vďaka za inšpiráciu.
izabella929
tak toto ma potešilo.-) dávno som nad týmto uvažovala, ako sa to môže robiť...videla som dokument z Mexika a tam do listov balili mäsovú plnku...dík za recept, listov mám habadej...
nazarboncuk
@izabella929 rado sa stalo, dúfam,že recept poslúži. Ak môžem poradiť, najlepšie sú mladé, malé listy. Sú jemnejšie a chutnejšie. Pekný deň :)
izabella929
@nazarboncuk..jasn é, ja si môžem vyberať aké chcem,,,mám hrozna habadej..) díky za radu...určite vyskúšam...dávno som hľadala recept na túto dobrotku...ja totiž, keď tlačím kapustu do súdka, na dno ukladám vždy hroznové listy...
tatranka
...je mi ľúto.Listy z viniča nemám.Dobrá rada pre tých čo ho majú.
rulik
ako som pochopil tie listy sa potom konzumujú spolu s náplňou, som myslel, že sa to rozbalí a tak konzumuje, mám sa čo učiť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia