Foto: nazarboncuk
Plnené turecké placky. Meno dostali podľa "očí" ktoré sa vytvárajú na povrchu pri pečení. ("gözler" - oči). Plnia sa syrom, mäsom či špenátom. Podávame Zobraziť celý popisPlnené turecké placky. Meno dostali podľa "očí" ktoré sa vytvárajú na povrchu pri pečení. ("gözler" - oči). Plnia sa syrom, mäsom či špenátom. Podávame ich teplé najlepšie s jogurtovým nápojom Ayran.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 šálka |
|
1/2 šálky vlažná |
|
1/2 ČL |
|
|
|
syrová náplň: | |
|
|
|
|
špenátová náplň: | |
čerstvý |
|
malá |
|
|
|
, korenie |
|
troška |
|
baklažánová náplň: | |
menší |
|
|
|
|
|
, korenie, |
|
|
Postup
-
1
Z múky, soli a vody vypracujeme hladké a pružné cesto. Prikryjeme utierkou a necháme asi 15 minút odpočívať.
-
2
Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame rozdrobený balkánsky syr a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať. Ochutíme čiernym mletým korením. Na špenátovú orestujeme na olivovom oleji nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme nasekaný špenát, osolíme, okoreníme a dusíme 5 minút. Na záver primiešame rozdrobenú Fetu.
-
3
Baklažánovú plnku pripravíme z pečeného baklažánu (asi 30 minút pri 250 °C). Upečený baklažán ošúpeme a vidličkou roztlačíme. Osolíme, okoreníme a ochutíme údenou mletou paprikou a olivovým olejom. Na záver vmiešame nadrobno nakrájanú mozzarellu.
-
4
Cesto rozdelíme na 6 častí.
-
5
Každý kúsok rozvaľkáme natenko (asi 2 mm), pomáhame si múkou. Do stredu položíme plnku a prehneme okraje smerom k stredu...
-
6
...nasledujúcim spôsobom:
-
7
Panvicu s nepriľnavým povrchom rozohrejeme na strednom ohni.
-
8
Placky pečieme nasucho kým sa nevytvoria "oči" :) Otočíme na druhú stranu a potrieme maslom. Po upečení potrieme maslom aj druhú stranu.
-
9
Udržiavame teplé v košíku prikryté utierkou, kým neupečieme všetky placky. Podávame teplé s jogurtovým nápojom.
@julica ano naučila ma to priateľova mamka. najskôr ale valam takym klasickym a potom už týmto pidivalčekom (dá sa urobiť ľahko ak máš doma veľkú dlhú varechu stačí zrezať "lyžicu" :)) tak som to aj ja urobila, hihi, má priemer asi 1,5 cm)
@palokuchki teším sa , že chutili
@sovka takto presne ako si to videla sa vyrába yufka (cesto filo). Ak máš doma dobrú panvicu, nie je problem ;)
A este poznamka, robila som tvary ako mas na blogu nazarboncukagaci.blogspot.in/2012/03/gozleme.html...
Takže určite som ich nerobila posledný raz.
Malo to len jednu chybu. Panvica Tefal by Jamie Olivier, ktorá má označenie Hard Enamel, gozleme neprežila. Zmizol termospot a v strede aj tá mriežka, ktorú mala po celom povrchu. Takže Enamel asi na pečenie bez tuk nebol dosť hard. No čo už, obstarám si inú, táto už bude len gozleme.
ja pouzivam na valkanie varesku zo Slovenska / Radvansky jarmok/, ale zatial som si ju neodrezala, lebo mi je luto a potom nemala by som cim miesat kapustnicu v 20 l hrnci, hehe, ale valkam tak, ze to ide fajn.
a musim povedat, ze tieto male valecky su omnoho sikovnejsie ako roit to s velkym valkom.
Zasimiala som sa, ked @Sovka povedala, ze urobi z hrabiel... dobry napad, skusim aj ja, mame ich poruke a kedze mame tu vela zimy a snehu, ani snad manzelovi nebudu v lete chybat / zartujem/.
dam vediet, ako som dopadla ja, inac ja ich peciem na kamennej doske alebo na BBQ.
@honestka , verím, že sa podaria, ak budes robit na kamennej doske určite budú výborné! :)
hej a piekla som to na platni na sporáku ako lokše, vrelo odporúčam :) ďakujem za recept