Gözleme fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 27. februára 2012

Plnené turecké placky. Meno dostali podľa "očí" ktoré sa vytvárajú na povrchu pri pečení. ("gözler" - oči). Plnia sa syrom, mäsom či špenátom. Podávame Zobraziť celý popisPlnené turecké placky. Meno dostali podľa "očí" ktoré sa vytvárajú na povrchu pri pečení. ("gözler" - oči). Plnia sa syrom, mäsom či špenátom. Podávame ich teplé najlepšie s jogurtovým nápojom Ayran.

2
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
1/2 šálky vlažná
1/2 ČL
syrová náplň:
špenátová náplň:
čerstvý
malá
, korenie
troška
baklažánová náplň:
menší
, korenie,




Postup

  1. 1

    Z múky, soli a vody vypracujeme hladké a pružné cesto. Prikryjeme utierkou a necháme asi 15 minút odpočívať.

    Gözleme (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame rozdrobený balkánsky syr a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať. Ochutíme čiernym mletým korením. Na špenátovú orestujeme na olivovom oleji nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme nasekaný špenát, osolíme, okoreníme a dusíme 5 minút. Na záver primiešame rozdrobenú Fetu.

    Gözleme (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Baklažánovú plnku pripravíme z pečeného baklažánu (asi 30 minút pri 250 °C). Upečený baklažán ošúpeme a vidličkou roztlačíme. Osolíme, okoreníme a ochutíme údenou mletou paprikou a olivovým olejom. Na záver vmiešame nadrobno nakrájanú mozzarellu.

    Gözleme (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na 6 častí.

    Gözleme (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý kúsok rozvaľkáme natenko (asi 2 mm), pomáhame si múkou. Do stredu položíme plnku a prehneme okraje smerom k stredu...

    Gözleme (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...nasledujúcim spôsobom:

    Gözleme (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Panvicu s nepriľnavým povrchom rozohrejeme na strednom ohni.

    Gözleme (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Placky pečieme nasucho kým sa nevytvoria "oči" :) Otočíme na druhú stranu a potrieme maslom. Po upečení potrieme maslom aj druhú stranu.

    Gözleme (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Udržiavame teplé v košíku prikryté utierkou, kým neupečieme všetky placky. Podávame teplé s jogurtovým nápojom.

    Gözleme (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

heysugar
och, hned si mi pripomenula dovolenku v Turecku :))) presne na toto som tam kazdy den na plazi stala rady :-) dakujem a ukladaaaam :)
nazarboncuk
@heysugar no vidíš, už nemusíš stať v rade akurat tak par minut za sporákom ;) aj keď určite na tie turecké origoš nemajú
danielas
Krásna obáločka,čo je v nej? Dozvie sa len ten,kto zahryzne....
julica
Ty kokiiiiiiiiiii! Paráda, niečo pre mňa. Nový recept, nová metóda, všetko! Už sa naň teším. (malá otázka: takým tenkým valčekom sa lepšie vaľká?)
monzet
Super,toto ma tak láka,že zajtra urobím.Tie špenátové...
wzorin
Ochutnal jsem v jedne turecke restauraci, moc dobre!
lia66
Mňááám, tak toto je supíííš!!!...ďakujem, ukladám-milujem!!!
tinca
jednoducý rcp, ale veľmi lákavý,vyskúšam!
frezia68
Niečo nové a so špenátom bude výborné,to iste vyskúšam :-)
zuzliak
Eli, super placky, pripominaju mi troska nase kapusniky :) Mliam, si sikulka :)
evilauri
Hned by som si dala, ale co uz, ved aj zajtra je den :-)
palokuchki
Vcera som prave robila turecke jogurtove placky. Boli vyborne. Tieto tvoje vyzeraju vynikajuco. Urcite ich vyskusam.
mijaita
Ano, kdo byl v Turecku, videl i jak Turkyne sedi na koberci se zkrizenyma nohama a na kulatem stolecku pred sebou dela tyhle placky. Mistrne, rychle ! Jsou vyborne, take zkusim!
sovka62
Keď som videla názov, rozmýšľala som, ako si si poradila bez tej veľkej obrátenej panvice vypuklého tvaru, na ktorej ich opekajú a skladajú Turkyne. Lebo to bol problém, ktorý som riešila, keď som špekulovala ako ich spraviť doma. V Turecku ma očarili, hlavne tie so syrom a petržlenom a dávala som im prednosť pre kompletným jedlom, tak mi chutili. Vyriešila si to na jednotku, mňa nenapadlo, že by sa mohli poskladať už predtým ako ich dáš na panvicu. Výborne, veľmi pekne ti ďakujem, už sa na ne teším.
matata1
Nádhera. Prosím si z každého druhu po jednom kuse. Nie že by som bola pažravá, ale chápete že ochutnať treba... :o)))
jerica
tá plnka je super,určite príde rad aj na tento tvoj recept:-))
amelie
Super, @Nazarboncuk , ďakujem:-) a ukladám, kým nekúpim aspoň ten baklažán. Môžem použiť mrazený (nie pretlak) špenát? Mám rada takéto jedlá.
nazarboncuk
dakujem Vám kočky a @wzorin :)
@julica ano naučila ma to priateľova mamka. najskôr ale valam takym klasickym a potom už týmto pidivalčekom (dá sa urobiť ľahko ak máš doma veľkú dlhú varechu stačí zrezať "lyžicu" :)) tak som to aj ja urobila, hihi, má priemer asi 1,5 cm)
@palokuchki teším sa , že chutili
@sovka takto presne ako si to videla sa vyrába yufka (cesto filo). Ak máš doma dobrú panvicu, nie je problem ;)
nonna
Vyzerá to moc fajn, aj zdravo, aj chutne, možno trošku polohrubej múky nahradiť nejakou celozrnnou, ražnou...chuťovo by sa určite nič nepokazilo a snáď ani technologicky. zaraďujem do svojej kuchárskej databázy. Jedlá zo zeleniny, syrov a niečoho slaného pečeného zbožňujem. Veľa ďalších kulinárskych úspechov!!!
tykadielko
a toto - že aká mňamka....no tak to si doma všetci šmakneme...ďakujem za receptík :-)
monzet
Špenátové vyskúšané-a sú ozaj perfektné!Vďaka za nápad,najbližšie urobím aj s inými náplňami...
korbacik
V Turecku som bola, ale toto sme neochutnali. To musí byť ale dobručké. Pripomína mi to lokše, samozrejme, také krásne, tenučké nerobievam, toto určite vyskúšam - mňa napadla ešte nivová plnka:)
sylviaxxl
Tak na toto sa odhodlávam....asi dva roky;)Milujem Gözleme!Určite vyskúšam.
ruzi
Nadherna spomienka na poslednu dovolenku v Turecku. Den sme zacinali aj koncili s Gözleme. Dakujem!
tatranka
Výborný recept.Páči sa mi,myslím náplne naozaj využijem všelijaké.
siskam
Uložené, toto teda určite vyskúšam.
cistinka
Toto nemá chybu, nič podobné som ešte nejedla, ale určite to spravím....krásny recept!
babidka
ja poznam z Bulharska iba tu verziu so syrom a som ohromne rada , ze si ju mozem urobit aj so spenatom a hlavne s baklazanom :-))) A recept na jufku/ ci yufku nebude ?
siskam
Robila som špenátové. Boli vynikajúce, vraj musím urobiť znovu, ale teraz skúsim aj s inou plnkou.
gman
@ nazarboncuk, mozno sa pytam trosku hlupo, ale aky je presne rozdiel medzi balkanskym a feta syrom. feta byva u nas v takej tetrapak krabicke, tipol skor nieco v konzistencii nasho ovcieho. ale ako je to s tym balkanskym? dakujem. mimochodom vyzera to uzasne
nazarboncuk
@gman ahoj odpovedam oneskorene, ospravedlnujem sa. musim povedat ze si ma otazkou zaskočil. myslím, že feta je druh ovčieho či kozieho greckeho syra, a balkánskym syrom sa nazýva syr podobnej konzistencie a chuti. možno sa mýlim :)
gman
@nazarboncuk , dakujem za krasny recept. jednoduchy, rychly a hlavne ucinny :) bolo to fajnove a stretol sa s pozivtivnym ohlasom. este jedna otazka. robi sa ayran len z bieleho jogurtu, soli a vody? ked v akom pomere prosim Ta. dakujem
nazarboncuk
tak nazdravíčko :))) som rada ze chutilo. ayran sa robí presne ako hovoríš a ten pomer ja to robím tak od oka :D ale asi koľko jogurtu tolko vody, čiže 1:1 a osoliť tiež komu ako chutí ;)
tajka06
Sme sa včera vrátili z Turecka a dovolenka ešte neskončila: Zajtra bude na Tanieri "Turecko ":)
baskaba
Dnes som ich urobila na obed- plnka s balkanskym syrom a boli vyborne :)) urcite ich este niekedy urobim, ale nabuduce spenatove :))
sjuz
mne sa veľmi páči, že v každej krajine majú tie "svoje" placky na rôzne spôsoby...Turecko, Mexiko, India, Spanielsko...atď fantázii sa medze nekladú, a páči sa mi kombinácia rôznych chutí. A veľká vďaka za sprostredkovanie miestnej kuchyne, krásne recepty!
nazarboncuk
presne @sjuz , ako hovoríš, ešte zabudla si na slovensko- lokše a spol :D a dakujem :) turecká kuchyňa je nádherná, pestrá a zdravá a myslím,že si zaslúži tiež troška pozornosti vedľa talianskej, španielskej či ázijskej :)
michsamant
Na toto sa najblizsie chystam aj ja :) vdaka tebe som zacala skusat turecku kuchynu a musim povedat, ze som velmi rada, ze si tu. Milujeme tvoje Ramadan Pide!
nazarboncuk
@miska si milá :) dakujem, ja som zas rada, že som spoznala Teba a prostredníctvom tvojich receptov aj indickú kuchyňu. Donedávna som rozoznala len kari a garam masalu, no a kukaj, čoskoro budeme mať na balkone tandori pec :D
neposed
tak toto uz velmi skoro vyskusam. Vyzera to bozsky, vdaka za recept velmi sa na to tesim. Musi to chutit fantasticky, napokon ohlasy to potvrdzuju. Jednoduche, rychle a fajne, tak to ma byt!
lusinkab
na toto som natrafila v mojej knihe o peceni,postup ten isty ale nedokazala som pochopit ako to poskladat ale vdaka tvojmu receptiku to bude hracka ;-)
lusinkab
A uz som to aj hned utekala robit do kuchyne :-) pri prvom by sa asi ten co to vymislel musel otacat v hrobe ale dalsie uz isli velmi jednoducho a musim povedat,ze sme si s priatelom riadne pochutnali.Lahky a rychly receptik :-) dakujem uz sa tesim kedy ich zase urobim :-)
michsamant
Taak hotovo :) Dnes mame "varechovy" vecer, co sa jedla tyka. Ja som urobila plnku z pecenych baby baklazanov, paneeru, zelenej casti jarnej cibulky, trocha koriandrovej vnate, trocha garam masala a troska chilli, sol. S cestom sa mi dobre pracovalo, nic sa netrhalo a potrela som s ghee. Vyborne! Dakujem za recept :)
A este poznamka, robila som tvary ako mas na blogu  nazarboncukagaci.blogspot.in/2012/03/gozleme.html...




nazarboncuk
@lusinkab , @michsamant potešili ste ma holky, vdaka za dôveru :) miska vyzerajú skvele, i ja robim častejšie takéto "polmesiace", netreba ho vaľkať tak na tenko a lahšie sa prepečie
nelajsia
ja tu pri vás, baby, neschudnem !!! samé dobrôtky tu dávate, aj Miška....och ... ukladám do KK a ďakujem
nelajsia
fantastický recept, dnes som vyskúšala plnku špenátovú, fetu som nahradila tvarohom s parmezánom - famózny výsledok... dakujem
vanilka111
ahoj :-) dnes som robila s bryndzou a koprom a ovčím syrom s paprikou- vyborne,len by som chcela vedieť či si ich mozem pripravit a naplnit doobeda a piect vecer. nerozmoci sa to cesto? pracujeme obaja cely den a domov chodime vecer spolu a cakat na celu pripravu by nechcel. dakujem
nazarboncuk
@vanilka ahoj, neviem Ti povedať ako sa bude cesto spravať v takomto pripade, ja vždy pripravujem čerstvé, možno keby si zarobila cesto rano, pripravila náplň a nechala ho v chladničke do večera, potom len vaľkala a plnila. to by možno šlo. ak vyskúšaš, daj vedieť :)) nech sa darí
sovka62
Konečne dnes boli na obed, prišli aj vnučky, ktoré nové veci ochutnávajú veľmi nerady, ale riskla som to. Cesto sa mi trochu lepilo, bolo ho treba múčiť, potom sa s ním pracovalo dobre. Myslela som si, že to budem skladať priamo na panvici, najprv zo spodku opečené, tak ako som to videla robiť Turkyne, ale kdeže, oni sú iné trieda! A to už nehovorím o tom, že tú prvú placku som mala hrubú, takže zohnúť ju na tej panvici bol problém. Tak som ďalšie vaľkala na tenšie, balkánskym syrom naplnila na doske pekne podľa teba a už to išlo jedna radosť. Vnučkám veľmi chutila, ochutnali aj kolegyne, ochutnal zať, ktorý prišiel vyzdvihnúť vnučky. reakcia všetkých rovnaká: výborné.
Takže určite som ich nerobila posledný raz.
Malo to len jednu chybu. Panvica Tefal by Jamie Olivier, ktorá má označenie Hard Enamel, gozleme neprežila. Zmizol termospot a v strede aj tá mriežka, ktorú mala po celom povrchu. Takže Enamel asi na pečenie bez tuk nebol dosť hard. No čo už, obstarám si inú, táto už bude len gozleme.
honestka
suroviny su uz doma, a budu vo stvrtok, Vsetky placky, ktore som doteraz jedla nesklamali a zaujimave, ze kazda ostala favoritom; takze tato sa iste priradi k nim, prtoze napln je fantasticka.

ja pouzivam na valkanie varesku zo Slovenska / Radvansky jarmok/, ale zatial som si ju neodrezala, lebo mi je luto a potom nemala by som cim miesat kapustnicu v 20 l hrnci, hehe, ale valkam tak, ze to ide fajn.
a musim povedat, ze tieto male valecky su omnoho sikovnejsie ako roit to s velkym valkom.
Zasimiala som sa, ked @Sovka povedala, ze urobi z hrabiel... dobry napad, skusim aj ja, mame ich poruke a kedze mame tu vela zimy a snehu, ani snad manzelovi nebudu v lete chybat / zartujem/.
dam vediet, ako som dopadla ja, inac ja ich peciem na kamennej doske alebo na BBQ.
nazarboncuk
ejha @sovka ta panvica ma mrzi :( ja tiež používam teflonovu s termospotom a v pohode (obycajnu tescoma) ale som rada že vám nakoniec chutilo :)
@honestka , verím, že sa podaria, ak budes robit na kamennej doske určite budú výborné! :)
vanilka111
ahojte,ja som dnes robila presne podla tohoto receptu,ale neplnila som placky ale vrstvila som do zapekacej misky s mojou omáčkou na špagety,bešamelom syrom a urobila som parádne lasagne. takže aj takto sa dá použiť toto úžasné cestíčko a valkala som kusom novej násady na metlu-tú mám už na tento účel:-)
emilys
Placky som piekla vcera so syrovou a baklazanovou naplnou. Baklazanova nas moc nenadchla, ale syrova bola dobra.Nabuduce skusim aj spenatovu.Turecku kuchynu mam velmi rada.
violeta
Do cesta som pridala vajíčka a viac vody, upiekla som slané palacinky, naplnila a zapiekla podla teba. Výborné, mám rada takéto jednoduché, zeleninové jedlá :-)
lexa
Na trase z Antalye do Kase dělali gözleme jako placaté placky (na té velké vypouklé obrácené pánvi, jak zmiňuje sovka62, vyhřívané plynem nebo dřevem), po obou stranách! (několikrát se obrací), pak se mírně potře (třeba kozím sádlem) a pak se teprv nanese trochu plniva, většinou tvarohový sýr, příp. se špenátem, a přehne, napůl, nebo víckrát. Tak, jak se popisuje v receptu, tedy nejdřív zabalit na čtverec a pak péct, vlastně jen zvenku, z jedné strany, jsem to nikde neviděl - třeba jiný kraj, jiný mrav.
nazarboncuk
@lexa alebo skôr domáca uprava pôvodného receptu - robí tak aj moja svokra z Turecka, pretože doma ten saç ťažko v kuchyni rozložíš...to máš ako s kotlíkovým gulášom
lenka9
keď sme boli v Turecku na dovolenke, tak sme tam toto jedli -ale na sladko. Škorica+cukor, to sa tak fajne roztopilo v tej teplej placke, ale bolo to úžasné, nemohla som sa toho dojesť. Ďakujem za recept, vyskúšam.
xanadu1955
Vďaka za recept, je výborný odskúšala som všetky plnky aj z cukiny a nakoniec aj so šampiňónov , všetky boli vynikajúce určite ešte budem robiť
janikbj
vynikajúce!!! plnila som baby špenátom a tvarohom, potrebovala som minúť zvyšky z chladničky. určite budem robiť často.
hej a piekla som to na platni na sporáku ako lokše, vrelo odporúčam :) ďakujem za recept
1x radost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia