Foto: nazarboncuk
Pod krkolomným názvom (čítaj "patlidžan soúrme") sa skrýva šalát z pečených baklažánov, papriky a paradajok z oblasti Gaziantep. Výborný teplý ale aj studený. V Zobraziť celý popisPod krkolomným názvom (čítaj "patlidžan soúrme") sa skrýva šalát z pečených baklažánov, papriky a paradajok z oblasti Gaziantep. Výborný teplý ale aj studený. V mnohých variantoch sa s ním môžete stretnúť v stredozemnej či arabskej kuchyni.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Baklažány umyjeme, niekoľkokrát nožom prepichneme a uložíme do zapekacej nádoby. Pečieme v rúre do mäkka, podľa veľkosti baklažánov asi 45 - 60 minút. Po upečení ich necháme mierne vychladnúť, ošúpeme a dužinu preložíme do väčšieho sitka aby z nich vytiekla tekutina.
- 2
Medzitým na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a na kocky nakrájanú papriku. Opekáme asi 10 minút. Môžeme ochutiť paprikovou pastou. Paradajky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Pridáme k cibuli, osolíme a dusíme na miernom ohni ďalších 10 minút.
- 3
Baklažán vyberieme zo sitka, nakrájame, alebo lepšie povedané nasekáme dužinu. Pridáme do hrnca, premiešame, prehrejeme, prípadne ochutíme soľou a chilli paprikou /pull biber/. Odstavíme z ohňa a nakoniec vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Môžeme podávať teplé, ale oveľa lepšie chutí vychladené.
- 4
Tip: ak máte možnosť baklažány a radšej ako v rúre opečte na plynovom horáku alebo ešte lepšie na grile. Šalát bude ešte lepší. Chuť grilu pekne supluje aj údená mletá červená paprika.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tie zrniecka z baklazanu sa mali vybrat alebo pokrajat vsetko v celku?