Sütlaç s vanilkou a broskyňovým pyré

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 25. júla 2012

Sütlaç (sutlač) je jeden z mojich najobľúbenejších tureckých dezertov. Asi preto že je veľmi podobný našej mliečnej ryži :) Dnes som k nemu Zobraziť celý popisSütlaç (sutlač) je jeden z mojich najobľúbenejších tureckých dezertov. Asi preto že je veľmi podobný našej mliečnej ryži :) Dnes som k nemu prihodila vanilku a broskyňové pyré. Neviem si predstaviť lepší dezert na leto.

4
porcie
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/3 šálky
2 šálky
1 šálka
štipka
3/4 šálky
1 PL na zahustenie
na broskyňové pyré:
2
2-3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme broskyňové pyré alebo marmeládu, ako chcete: Broskyne, prípadne iné ovocie (skvelé sú aj čerešne, višne, jahody,...) nakrájame na kocky, vložíme do hlbšej panvice, zasypeme cukrom a privedieme k varu. Pridáme citrónovú šťavu (môžeme vhodiť aj kôru z vanilky - semienka použijeme neskôr) a varíme približne 5 - 10 minút, aby pyré mierne zhustlo, ale stále v ňom zostali kúsky ovocia. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Ryžu opláchneme, vložíme do hrnca a zalejeme vodou so štipkou soli. Varíme 10 minút. Potom prilejeme mlieko a vhodíme zrniečka vanilky. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme, kým ryža nie je úplne mäkká.

  3. 3

    Teraz pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Nakoniec rozmiešame škrob s trochou vody alebo mlieka a vlejeme do hrnca. Škrob pridávame postupne a kontrolujeme ako celý puding hustne. Nemalo by to byť príliš husté, skôr riedke, ono to ešte v chladničke stuhne. Sutlac by mal mať krémovú konzistenciu.

  4. 4

    Hotovú zmes nalejeme do misiek a necháme úplne vychladnúť, neskôr preložíme do chladničky. Podávame dobre vychladené, poliate broskyňovým pyré.

Diskusia k receptu

tiginko
jednoduché, ale úžasné...už viem čím poteším v sobotu dcéru, keď sa vráti z dovolenky...ďakujem za recept :-)
marcy
jednoduché a zaroveň luxusné.....mňáááám :o)
irenaw
mňam, vážne treba čakať, kým to vychladne? :-P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia