Sütlaç (sutlač) je jeden z mojich najobľúbenejších tureckých dezertov. Asi preto že je veľmi podobný našej mliečnej ryži :) Dnes som k nemu Zobraziť celý popisSütlaç (sutlač) je jeden z mojich najobľúbenejších tureckých dezertov. Asi preto že je veľmi podobný našej mliečnej ryži :) Dnes som k nemu prihodila vanilku a broskyňové pyré. Neviem si predstaviť lepší dezert na leto.
porcie
tepelná úprava
Suroviny
| 1/3 šálky |  | 
| 2 šálky |  | 
| 1 šálka |  | 
| štipka |  | 
| 3/4 šálky |  | 
| 1 PL na zahustenie |  | 
|  | |
| na broskyňové pyré: | |
| 2 |  | 
| 2-3 PL |  | 
| 2 PL |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Najskôr pripravíme broskyňové pyré alebo marmeládu, ako chcete: Broskyne, prípadne iné ovocie (skvelé sú aj čerešne, višne, jahody,...) nakrájame na kocky, vložíme do hlbšej panvice, zasypeme cukrom a privedieme k varu. Pridáme citrónovú šťavu (môžeme vhodiť aj kôru z vanilky - semienka použijeme neskôr) a varíme približne 5 - 10 minút, aby pyré mierne zhustlo, ale stále v ňom zostali kúsky ovocia. Necháme vychladnúť. 
- 2
Ryžu opláchneme, vložíme do hrnca a zalejeme vodou so štipkou soli. Varíme 10 minút. Potom prilejeme mlieko a vhodíme zrniečka vanilky. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme, kým ryža nie je úplne mäkká. 
- 3
Teraz pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Nakoniec rozmiešame škrob s trochou vody alebo mlieka a vlejeme do hrnca. Škrob pridávame postupne a kontrolujeme ako celý puding hustne. Nemalo by to byť príliš husté, skôr riedke, ono to ešte v chladničke stuhne. Sutlac by mal mať krémovú konzistenciu. 
- 4
Hotovú zmes nalejeme do misiek a necháme úplne vychladnúť, neskôr preložíme do chladničky. Podávame dobre vychladené, poliate broskyňovým pyré. 
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2







 
 


Diskusia k receptu