Foto: nazarboncuk
Sütlaç (sutlač) je jeden z mojich najobľúbenejších tureckých dezertov. Asi preto že je veľmi podobný našej mliečnej ryži :) Dnes som k nemu Zobraziť celý popisSütlaç (sutlač) je jeden z mojich najobľúbenejších tureckých dezertov. Asi preto že je veľmi podobný našej mliečnej ryži :) Dnes som k nemu prihodila vanilku a broskyňové pyré. Neviem si predstaviť lepší dezert na leto.
porcie
tepelná úprava
Suroviny
1/3 šálky |
|
2 šálky |
|
1 šálka |
|
štipka |
|
3/4 šálky |
|
1 PL na zahustenie |
|
|
|
na broskyňové pyré: | |
2 |
|
2-3 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Najskôr pripravíme broskyňové pyré alebo marmeládu, ako chcete: Broskyne, prípadne iné ovocie (skvelé sú aj čerešne, višne, jahody,...) nakrájame na kocky, vložíme do hlbšej panvice, zasypeme cukrom a privedieme k varu. Pridáme citrónovú šťavu (môžeme vhodiť aj kôru z vanilky - semienka použijeme neskôr) a varíme približne 5 - 10 minút, aby pyré mierne zhustlo, ale stále v ňom zostali kúsky ovocia. Necháme vychladnúť.
- 2
Ryžu opláchneme, vložíme do hrnca a zalejeme vodou so štipkou soli. Varíme 10 minút. Potom prilejeme mlieko a vhodíme zrniečka vanilky. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme, kým ryža nie je úplne mäkká.
- 3
Teraz pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Nakoniec rozmiešame škrob s trochou vody alebo mlieka a vlejeme do hrnca. Škrob pridávame postupne a kontrolujeme ako celý puding hustne. Nemalo by to byť príliš husté, skôr riedke, ono to ešte v chladničke stuhne. Sutlac by mal mať krémovú konzistenciu.
- 4
Hotovú zmes nalejeme do misiek a necháme úplne vychladnúť, neskôr preložíme do chladničky. Podávame dobre vychladené, poliate broskyňovým pyré.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu