Ezogelin çorba (Polievka nevesty Ezo)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 19. marca 2012

Príbeh o neveste menom Ezo (Ezogelin - prekl. nevesta Ezo) pozná v Turecku asi každý. Dievčine menom Ezo aj napriek jej kráse nebolo súdené Zobraziť celý popisPríbeh o neveste menom Ezo (Ezogelin - prekl. nevesta Ezo) pozná v Turecku asi každý. Dievčine menom Ezo aj napriek jej kráse nebolo súdené nájsť pravú lásku. Jej prvý manžel ju podvádzal s inou ženou a navyše ju aj týral. Po rokoch trápenia sa Ezo rozhodla neverného tyrana opustiť. Láska ju tentokrát zaviala do Sýrie, no aj napriek veľkej snahe bola nešťastná kvôli nezhodám so svokrou. Legenda hovorí, že Ezo polievku vymyslela pre manželovu matku ako jeden z pokusov o zmierenie. Pre svokru však turecká nevesta nikdy nebola dosť dobrá, čo jej dávala neustále najavo. Ťažký život, deväť pôrodov a tuberkulóza spôsobili, že Ezo zomrela v pomerne mladom veku, no jej meno a príbeh prežil v tureckom folklóre dodnes. No a hrejivá polievka s červenou šošovicou, bulgurom a mätou sa zachovala ako tradičné predsvadobné jedlo, ktorým sa nevesty snažia získať si srdce budúcej svokry :)

4-6
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 šálky
1/4 šálky
1/4 šálky
2 PL
1 ks
1 strúčik
4 PL z konzervy
1 PL
4-5 šálok
1 PL
 , mleté čierne korenie
okrem toho:
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame nadrobno. Orestujeme na olivovom oleji, pridáme roztlačený cesnak a paprikovú pastu. Do hrnca pridáme nakrájané paradajky z konzervy a dusíme asi 5 minút.

  2. 2

    Potom pridáme prepláchnutú ryžu, bulgur a prebratú šošovicu. Ochutíme soľou, korením, chilli korením. Zalejeme kuracím vývarom a varíme 30 minút.

  3. 3

    Polievku KRÁTKO (asi 3-4 pulzy) rozmixujeme ponorným mixérom. Na záver rozpustíme maslo a vmiešame sušenú mätu. Vlejeme do polievky a odstavíme.

  4. 4

    Pozveme svokru na návštevu a polievočku si vychutnávame s kúskami citróna :)) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

babav
Vdaka za priblizenie tureckeho folkloru.....Ach tie svokry,ak sa im nevesta nezalubi,nepomoze ani chutna zdrava polievka ;-)
alena45
vyzerá pekne, vyskúšam, až na ten bulgur, ten som ešte nikdy
nerobila.
monika29875
Čo je to Bulgur??
Toľko krát som bola v Turecku a nevyskusala som ju :(( tolka škoda .
ola111
Veľmi pekný príbeh,dojímavý,polievka určite výborná:-)
nazarboncuk
dakujem Vám dievčatá :) @zirafninka tie misky som dostala od kamarátky (predáva ich nemenovaná švédska firma :) sú fakt rozkošnícke :D
cica2
teda ten príbeh...smutné....ale polievočka sa mi páči....krásne si recept spracovala :-)
francuzska1
akurat som dovarila, perfis!!! velmi chutna a vyzivna polievocka, take ja mozem;-))) super, dakujem za receptik;-) mas u mna plus!
barbie
Dnes som ju urobila....výborná, ako z Turecka...s malými obmenami, ale mala úspech...nevedela som, čo je bulgur...asi nejaká obilnina, alebo strukovina...nevadí...dík za recept :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia