Foto: nazarboncuk
Güveç je súhrný názov pre zeleninové alebo mäsové jedlá, pečené v rúre v kameninových miskách (ktoré sa tiež nazývajú "güveç"). Väčšinou sa robia z Zobraziť celý popisGüveç je súhrný názov pre zeleninové alebo mäsové jedlá, pečené v rúre v kameninových miskách (ktoré sa tiež nazývajú "güveç"). Väčšinou sa robia z baranieho alebo jahňacieho mäsa (Kuzu güveç) , prípadne len zo zeleniny (Sebzelı güveç). Je to naozaj vynikajúce jedlo, namiesto malých misiek možno použiť na pečenie aj rímsky hrniec.
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 ks stredne veľký |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
1 ks veľká |
|
1-2 strúčiky |
|
1 PL štipľavá |
|
3 PL |
|
1 kávová lyžička |
|
, mleté čierne korenie |
|
1/2 l , pre vegetariánov zeleninový, |
|
trocha |
|
Postup
-
1
Misky opláchneme vodou a jemne vytrieme olejom. Baklažán nakrájame na kocky (2x2 cm) a namočíme na polhodinu do osolenej vody. Potom vodu zlejeme, kocky opláchneme a prebytočnú tekutinu vyžmýkame. Kápiu, cibuľu a zemiaky (netreba šúpať len dobre umyť) nakrájame na kocky. Cesnak nasekáme nadrobno.
-
2
Na rozpálenom oleji opečieme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak a paprikovú pastu. Potom pridáme baklažán, zemiaky a papriku. Chvíľu miešame, osolíme, okoreníme. Zaprášime hladkou múkou a zalejeme vývarom, tak aby sa jedlo dusilo, nie varilo. Na miernom ohni necháme podusiť asi 5 minút. Potom zeleninu rozdelíme do pripravených misiek. Misky vložíme do studenej rúry, potom zapneme na 170 °C a pečieme asi tak hodinu.
-
3
Hotové jedlo podávame teplé priamo z misiek v ktorých sa pieklo. Vrch môžeme posypať petržlenovou vňaťou. Môžete ho jesť s chlebom, alebo ryžou a šalátom.
-
4
Šalát: 1/2 ľadového šalátu a 1 paradajku (zbavenú jadierok) nakrájame na tenké rezance. Zalejeme dresingom pripraveným z bieleho jogurtu, olivového oleja, soli a mletého čierneho korenia. Kto chce môže si do šalátu pridať obľúbené bylinky. U nás vyhráva petržlenová vňať ;) Dobrú chuť !Afyiet olsun!
Diskusia k receptu