Paradajková marmeláda fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 20. júla 2012

Jednoznačne jednotka tohto leta. Inšpirácia: http://www.dulce-de-leche-blog.com/

2 poháre á 300 ml
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
450 g
1/2 šálky
1/4 šálky
1




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Na prípravu sú najvhodnejšie podlhovasté paradajky, nakoľko majú veľa dužiny a skoro žiadne semienka. Paradajky a bazalku umyjeme, odvážime si cukor, pripravíme citrónovú šťavu.

    Paradajková marmeláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rúru vyhrejeme na 160 °C. Paradajky prekrojíme na polovice a uložíme na plech vystlaný papierom. Pečieme asi 30 minút.

    Paradajková marmeláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom ich necháme mierne vychladnúť, stiahneme ich z kože a vložíme do hrnca spolu so šťavou, ktorá pri pečení vytiekla. Pridáme cukor a necháme zovrieť. Varíme 10 minút.

    Paradajková marmeláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridáme citrónovú šťavu a varíme, kým džem nezhustne na konzistenciu, ktorú chceme mať. Nemal by byť príliš hustý.

    Paradajková marmeláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver nasekáme bazalku a chilli papričku. Marmeládu odstavíme z ohňa, pridáme nasekanú chilli papričku a bazalku. Naplníme do pohárov a dobre uzavrieme. Skladujeme v chladničke. Výborná je s chuťovo neutrálnym smotanovým syrom na čerstvom pečive. Je to skutočná letná pochúťka. Zamilujete sa tak ako ja :) Robila som z 1/2 kg paradajok, nabudúce asi aj z dvojnásobného množstva :)

    Paradajková marmeláda (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

broni
tak toto určite vyskúšam, ihneď ako dozrejú rajčinky :o) už sa teším :o)
cistinka
Tvoj recept musím po víkende vyskúšať...veľmi ma oslovil...vďaka.
irenaw
zaujímavé, som zvedavá na chuť, ukladám, lekvár na spôsob šípkového mám veľmi rada.
maartina
tento receptík som obdivovala na Maťkinom blogu, tiež ma hneď zaujal ...len škoda, že dnes na trhu som sa zastavila pri takýchto rajčinách a váhala či vôbec kúpiť a čo potom s nimi ...že som si vtedy nespomenula na tento recept :(
martamm
Ukladám, vďaka za originálny recept, bazalka a chilli paprička dajú marmeláde zvláštnu arómu...
michsamant
Tak ty si ju uz aj skusila? Aj ja som ju u Martinky obzerala a velmi sa mi pozdava.. ukladam si :)
nazarboncuk
ano Miska, dlho som obzerala, a bola som zvedava na tu chuť :) Je to fakt dobré, určite odporúčam :)
marienka44
Presne take paradajky mam v chladnicke, kupila som ich dnes na trhu od "Madarov". Su duzinate. Neviem si predstavittu chut. Preco tak vela cukru?
evanaaa
Raz som chutnala, robil ju sused, nebolo ani cítiť, že je z paradajok, ozaj ako šípková, ale nedával bazalku ani chilly. Aj táto môže byť dobrá.
cica2
recept nemá chybu!....a fotky sú nádherné :-)
emmatessdad
jej to je krásny recept, idem si ho prepísať a zajtra kúpim na trhu paradajky a urobím ho. Koľko pohárov si mala z toho pol kila čo si robila???
alena45
ešte mám za bedničku paradajok, rozmýšľam nad kečupom, ktorý mi aj tak ofrflú, paradajkový džem som už spravila, ale túto marmeládu z pečených musím urobiť pre seba. A fotky máš prekrásne. Chcem urobiť viac, dúfam, že sa dá sterilizovať v suchom dunste, teda ak horúce zaviečkujem a dám na dva dni do deky.
alena45
Vyšlo mi 5 dvojdecových pohárov, farba a textúra ako na Tvojom obrázku, no nádhera a chuť fantastická. Hrniec som dočista, dočista vylízala, nemohla som si pomôcť. Ja sa tak teším...
Uvidím čo bude na záhrade po víkende, asi ešte urobím aj pre rodinu, lebo toto bude sotva pre mňa na zimu.
lucylee
@eli aj ja som ho robila, ale mam ho velmi riedky. Pouzila som trstinovy cukor a robila som z 2 kg krasnych domacich bio paradajok. Moze to byt tym cukrom, alebo som kratko varila?
alena45
už sa pečie ďalší plech, použila som väčšinu paradajok, ktoré majú trošku inú chuť, nemajú tú štipľavosť a kyslosť paradajky takú výraznú, a farbu trošku jedovatú, ale sú zrelé. Semená mám zo stránky realseeds, tuším by mali byť pôvodné semená z Ukrajiny.
 picasaweb.google.com/lh/photo/Z42cOl690iXsnDyrWzI4bBydvXBhqS...

Na fotke je na porovnanie kvôli farbe červená rajčina.
nazarboncuk
ahojte baby, @lucy to ma mrzí, ja sa v zelírovacich vlastnostiach cukru velmi nevyznám, tak Ti neviem poradiť či to bolo tým trstinovým cukrom :( ako dlho si ho varila?
lucylee
Uz je to v pohodke. Dala som ho opat varit a pocakala som, kym sa nezredukoval na hustotu, ktoru som chcela mat. Je fantasticky!
marianna76
ja mám napr. paradajky tres alebo pavlína, sú to dužinaté, tak skúsim z tých, už mám nachystané.... a môžu sa zavárať? asi hej, že?
marianna76
dnes bol u nás maďar predávať... a mal hrubé podlhovasté... hneď som si 2,5 kg kúpila... tak budem robiť zas.
mijaita
Dostala jsem od jedne mile varecharky sklenicku na ochutnani. Nikdy by me nenapadlo, jak uzasna mohou byt takhle zpracovana rajska jablicka.
Fantasticke, jinak to pojmenovat ani nejde. Dnes se mi podarilo koupit dost dobra, hodne zrala rajcata za malo penez. Mam 4 sklenicky male a jestli tahle rajcata jeste budou mit, delam dalsi !
@nazarboncuk lepe ses inspirovat nemohla a lepe prezentovat recept take ne. Diky !
marianna76
tento rok sa veľmi teším.... dúfam, že budem mať veľa paradajok..... a minule som objavila v lidli v sklennej flaške paradajky s bazalkou.... hodím na panvicu pridám cukor a trochu kyselky.... spravím si trošku vopred.... mňam... aj na topinku super
marianne
a este toto spravim akoncim s paradajkami tento rok,mozem paradajkovat celu zimu...
nazarboncuk
Aj ja si planujem par malych flasticiek urobit, hadam sa podari, je to ozaj velka pochutka
tiginko
neodolala som a pár pohárikov som spravila. Veľmi to doma zachutilo, hlavne na obyčajný chlieb s maslom. Len sa nám to zdá málo štipľavé, nabudúce pridáme na grádoch :-)
nazarboncuk
@tiginko , aj ja som tento rok pridala grády a veru lepšie, oveľa lepšie! ;) mne to veľmi chutí s chlebom a tvrdým syrom. ten moj ohrna nos, ze dzem z paradajok, a nech, aspon mi viac zostane :)
janaka
U nás všetko podobné veľmi ide, tak určite vyskúšam.Teším sa na novú chuť.
katka78
Toto je vážne pecka! Recept mám už pomerne dlho odložený, už u Maťky som ho svojho času obdivovala, no rad naňho prišiel až dnes. Na trhu som ráno videla krásne podlhovasté paradajky, museli ísť domov so mnou. Kúpila som ich rovné kilo, cukru dala 300g, zvyšok ako v recepte. Vyšiel mi jeden väčší pohár (a trocha bokom), ale po ochutnávke môžem s istotou povedať, že budúci týždeň o takomto čase ho už nebude. Ale ja si to pokojne zopakujem. Paráda - odporúčam - ďakujem.

brambora
mozem sa spytat kolko to vydrzi v tej chladnicke? rada by som vyskusala. dakujem.
mijaita
@brambora a @katka prvni sklenicka zmizela za par dni, nestaci se zkazit a dalsich sklenicek uz jsem udelala hodne a zasterilovala. Kdyz vidim nebo dostanu pekna, sladka rajcata, delam dalsi !
hanak
@brambora , mám informácie, že marmelády, džemy, dokonca omáčky, ktoré obsahujú čili /chili/, vydržia veľmi dlho nielen v chladničke, ale aj mimo chladničky. A fakt je, že čilidžem som mal mimo chladničky /zabudnutý/ mesiac, a na kvalite a chuti mu neubudlo.
1x martau
tiginko
ja mám ešte zavarený jeden pohárik odvlani...musím si narobiť čerstvé
afataga
no ako super, ze ste ho vytiahli zas na svetlo, urcite skusim, ale dam viac chilli
@hanak ako ti chilli dzem moze vydrzat velmi dlho ???
alena45
už sa marmeláda varí, poháriky pripravené čakajú, bazalka tiež, dávam tomu ešte tak pol hodinku. Tento rok je to prvý recept z rajčín, veď čo keby náhodou už neboli.
monty469
Prave dovarena a je super. Doteraz som z paradajok marmeladu este nerobila, ale odteraz uz budem. Dozreju dalsie paradajky a idem znova na to:-) Dakujem za vyborny recept


daniela15
dnes uvarená ďalšia várka, prvá sa zjedla za dva dni, super-super receptík




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia